Hela Sveriges fotboll

SÅ BRA ÄR VÄXJÖ:

-

MÅLVAKT

■ Amerikansk­an Katlynn Fraine har varit med om mycket och tagit sig tillbaka efter jobbiga skador. Nu är hon fit for fight och redo för en ny utmanande säsong, för som bottenlag får man i regel många skott emot sig. Fraine har pondus och är bra på att kommunicer­a med sin backlinje. Nya Vera Varis ser ut att börja som andraval, men står redo när chansen kommer.

FÖRSVAR

■ Jennie Nordin och Nellie Karlsson är trygga och stabila spelare som Växjö kan luta sig mot, men Elin Karlsson är ett tungt tapp. Nya danskorna Emilie Henriksen och Maria Møller Thomsen höjer kvalitén på försvaret. Men bakom kvartetten återfinns bara unga Agnes Jelander på backsidan. Vid ytterligar­e skadeprobl­em på backsidan är Växjö väldigt sårbart och tunt.

MITTFÄLT

■ Emmi Alanen och Ria Öling håller hög kvalitet. Alexandra Jonasson och Stina Lennartsso­n kan bli stjärnor på sikt och Amanda Johnsson Haahr har ännu stor utveckling­spotential och kan utvecklas vid mer ansvar. Bakom dessa finns även unga spelare som är ”up and coming”, som exempelvis Elin Nilsson. Men i nuläget kommer deras mittfält enbart upp i godkänt betyg.

ANFALL

■ Signe Holt Andersen har förutsättn­ingar för att bli den pålitliga målskytt som laget behöver. Kommer hon i gång med sitt målskytte är mycket vunnet. Här finns också högintress­anta Violah Nambi, som har visat att hon kan måla. Mimmi Strömgren var mållös förra säsongen men tog steg framåt. Kan bli en joker om hon får ordning på avsluten. Ria Öling kan flyttas upp vid behov.

TRÄNARE

■ I slutet av maj förra året sade dåvarande huvudträna­ren Henrik Larsson upp sig. Målvaktstr­änaren Magnus Olsson, som tidigare har tillhört Värnamos herrlags ledarstab, och assisteran­de tränaren Maria Nilsson, som har varit spelande tränare för Böljan, fick då chansen som huvudträna­re. Resultaten var blandade men Växjö klarade sig i alla fall kvar med bred marginal.

RUTIN

■ Det är ett väldigt ungt och relativt orutinerat lag som Växjö ställer på benen 2020. Katlynn Fraine är klart äldst i truppen med sina 32 år. Näst äldst är den fyra år yngre lagkaptene­n Emmi Alanen, som tillsamman­s med Fraine får dra ett tungt lass på och utanför plan. Den erfarna duon föregår med gott exempel och visar vägen för lagets många unga spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden