Hela Sveriges fotboll

BANTAD TRUPP – DÅ KAN VÄXJÖS ÅR BLI BRÄCKLIGT

- KRISTOFFER BERGSTRÖM kristoffer.bergstrom@aftonblade­t.se

■ Den som besöker en träning med Växjö kan med blotta ögat se att något speciellt är i görningen. Är inte den långsmala planen redit määklig?

Jo då. Allt är en strategi för att inympa den tyska sortens offensivfo­tboll som tränarduon föredrar. Passa framåt, gå framåt.

Växjö inledde fjolåret med en jättetrupp där två stjärnor förväntade­s leda anfallen. När Anna Anvegård och Jelena

Cankovic gick till Rosengård krävdes något nytt – utan att det fick kosta särskilt mycket.

I år är truppen bantad. Femton tjejer har dragit och bara fyra tillkommit, men samtliga är värvade för att passa den småländskt­yska taktiken.Som danska Maria Møller Thomsen, som tar en central plats i backlinjen. I defensiven är de fyra på rad, men i anfallen kliver Jennie Nordin fram ett par meter. Yttrarna (ofta Stina Lennartsso­n och Nellie Karlsson) står så brett som möjligt för att öppna upp ytor i mitten. Ytor som Møller eller Nordin ska rusa fram och härja i.

När taktiken funkar är det frejdigt och läckert att titta på. Hela satsningen på hemvävt och fartbasera­t är ursympatis­k.

Men det är också ett bräckligt sätt att ta sig an bättre motstånd på. Att möta eld med eld. Det borgar för ömsom skrällar, ömsom utklassnin­gar.

Frågar du mig så tror jag på fler av den andra varan.

 ??  ??
 ??  ?? Nellie Karlsson.
Nellie Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden