Hela Sveriges fotboll

STOREBROR HARBLIVIT LILLEBROR

LOKALRIVAL­ERNA I FINRUMMET – MEDAN KLASSISKA HALMSTADS BK FÖRSÖKER SÄTTA GRUNDEN: ”VARIT ETT JOJOLAG”

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Forna storlaget Halmstad är nu bara trea i Halland.

– Jag tycker inte att vi ska räknas som lillebror, men det är klart att det inte är så jäkla roligt nu, säger anfallsvet­eranen Mikael Boman, 31.

Så här dags i fjol hade experterna mer eller mindre redan räknat in Halmstads BK som ett allsvenskt lag 2020. Och de må väl vara hänt att fotbollsex­perterna i media haft fel förut. Vad värre var att även spelarna i klubben verkade gå i samma tankar.

–Uppenbarli­gen fick man inte riktigt ihop det. Det var väldigt höga förväntnin­gar inför säsongen, det hade kommit in bra nyförvärv och det hade gått väldigt bra under försäsonge­n och i cupspelet. Men sen låste det sig när serien väl började, säger Mikael Boman.

I början av maj förlorade man mot Öster (0–1) och låg hastigt och oerhört olustigt sist i den serie som man enligt planerna bara skulle springa igenom.

När serien vände såg det inte mycket bättre ut, men då fick HBK in ett rejält nyförvärv. Mikael Boman vände hem efter att ha spelat i IFK Göteborg och danska Randers. En rejäl spelare med gott om rutin, fint spelsinne och näsa för mål.

Pendlar en timme

Ärligt talat, hur resonerade du när du valde att gå till en klubb i botten av superettan?

– Jag hade spelat där i tre år tidigare och trivts väldigt bra. Sen kände jag några spelare i laget, bland andra Joel Allansson som sa till mig att det ändå var ett väldigt bra go i truppen. Jag pratade och diskuterad­e länge med Magnus Haglund, som jag fick en väldigt bra uppfattnin­g av. Plus att jag och min fru hade bestämt oss för att vi skulle flytta hem och bosätta oss i Kungsbacka. Och därifrån kunde jag pendla till Halmstad.

Det är det han gör nu. Precis som när han tidigare spelade i Falkenberg och IFK Göteborg, tar han tåget från Kungsbacka. En timme enkel väg varje dag.

–Det är skönt. På nervägen tar jag en kopp kaffe och surfar, kanske sover lite. Och på vägen hem läser jag en tidning. För mig är det lite egentid, för när jag sen kommer hem så vill jag vara med frun och barnen, och då är det fullt ös.

Med Boman i laget vände det snabbt uppåt under hösten i fjol, även om målen dröjde något. Men Halmstad vann sex av de sju sista omgångarna, och Boman gjorde mål i de fyra sista matcherna. När serien var över i höstas var Halmstad sexa, 17 poäng från kvalspöket neråt. Och bara åtta poäng efter Brage som fick kvala uppåt.

– För oss var det lite synd att säsongen inte fortsatte. Men det är bara att ladda för nästa år.

Nu har Halmstad också lärt sig läxan.

Oavsett hur mycket frågor om allsvenska­n som ställs till Boman så blir det bara samma svar.

”Farligt att åka upp och ur”

– En match i taget. Vi vet om att superettan är en tuff serie, du kan inte tänka för mycket framåt. Du får inte prata om att gå upp. Det är en tuff serie där alla slår alla. Det var exempelvis inte många som trodde att Varberg och Mjällby skulle gå upp i allsvenska­n i fjol, Varberg som kvalade året innan och Mjällby som var nykomlinga­r. Alla lag kan slå alla, så det gäller att ha fokus hela tiden.

Och jag tycker att vi har haft det sedan början av hösten i fjol.

Hur jobbar ni med det?

–Det är lätt att sväva iväg, att tro att bara för att man heter Halmstads BK så ska vi upp i allsvenska­n. Men så funkar det inte riktigt, det är farligt att tänka så inför en säsong. Vi jobbar med det hela tiden, att inte vara nöjda bara för att vi tagit ett par segrar i rad.

2015 åkte Halmstad ur allsvenska­n, 2016 kvalade man sig upp mot Helsingbor­g igen, för att direkt åka ner i superettan igen. Nu blir det tredje säsongen i följd i den svenska andradivis­ionen.

– Sedan jag var här sist har Halmstad varit lite av ett jojolag, och det tror jag inte heller är bra. Då är det bättre att sätta grunden, så att både spelartrup­p och klubb på riktigt är redo för att gå upp. Det är farligt att hålla på att gå upp och åka ur hela tiden. Det

Magnus (Haglund) pratar om nu är att vi går upp i allsvenska­n när vi är redo för det. Om det är nästa år eller året därpå vet jag inte, men vi får jobba för det så klart.

”Halmstad är en större klubb”

Men det här att klassiska HBK nu bara är trea i Halland, det kan inte kännas vidare bra ändå…?

– Nej, det är klart, det är första gången någonsin som vi är trea. Samtidigt, jag ska inte säga att vi är bättre än Falkenberg och Varberg, för uppenbarli­gen är de en division över oss, men jag tror generellt sett att Halmstad är en större klubb än de andra. Jag tycker i alla fall inte att vi ska räknas som en lillebror.

Men…?

– Men nu är det som det är, och det är så klart inte så jäkla roligt. Men vi får kämpa för att bli ännu bättre helt enkelt. Och det är klart att jag skulle ljuga om jag sa till dig att jag kom hem för att spela i superettan.

 ??  ?? Mikael Boman är efter tre säsonger i IFK Göteborg och två säsonger i Randers tillbaka i Halmstad.
Mikael Boman är efter tre säsonger i IFK Göteborg och två säsonger i Randers tillbaka i Halmstad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden