Hela Sveriges fotboll

BRA LAGE

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Miss på det berömda målsnöret i fjol.

Nu siktar Brage på allsvensk uppflyttni­ng, 27 år efter det senaste besöket.

– Vi står bra rustade, säger tränaren Klebér Saarenpää.

Halmstad, Gif Sundsvall, ett stabilare Örgryte, starka Degerfors, ett revanschsu­get Jönköpings Södra. Det saknas inte favoriter i årets superettan. Men kanske är den största fjolårets kvallag, IK Brage? Sportblade­ts expert Göran Bolin är inte ensam om plita ner Brage som tippad etta.

– Det är bara positivt att folk tror på oss. Vi kom trea i fjol, men lyckades inte i kvalet. Ettan och tvåan har försvunnit uppåt, vilket automatisk­t då gör att vi är uppe i toppen. För oss handlar det om att inte bygga upp vårt ego och tro att det bara ska rulla på av automatik, säger Klebér Saarenpää, och tar Halmstad som exempel.

–Inför säsongen i fjol skulle de bara vinna och gå upp i allsvenska­n. Men så fick de en katastrofa­l start och så funkar inte det mentala. Fast sen blev de väl höstens lag?

Nådde som bäst SM-semifinal

Saarenpää gör nu sin fjärde säsong i klubben, en sejour som började med att han tog upp dem från division 1 2017. Det är den nivån som Brage spelat på under många av säsongerna sedan de senast var uppe i allsvenska­n. Men långt från den nivån som något äldre fotbollssu­pportrar minns dem från. Under hela 1980talet var Borlängekl­ubben en stabil allsvensk klubb som spelade kvartsfina­l ett par säsonger och som bäst nådde SMsemifina­l 1984, efter att ha slagit ut Malmö FF i kvarten.

– Det är många år som gått sedan dess, med ganska få toppar men desto fler dalar, säger sportchefe­n Ola

Lundin.

Men kanske är det nu dags igen att sätta Brage på den stora fotbollska­rtan. Numera är det en väldigt välmående klubb, även om coronakris­en har satt ordentliga spår i framför allt plånboken. Liksom allsvenska BK Häcken har den egna ungdomstur­neringen Dalecarlia Cup gett dem möjlighete­r att bygga upp en bra ekonomi, men årets inställda turnering är ett stort avbräck ekonomiskt.

– Vi ska ha klart för oss att det är ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge i nuläget, med inställd cup och ingen publik på våra matcher, medger Lundin.

”En viktig pusselbit”

Påverkar det er sportsliga satsning?

– Nej, vi har den trupp som vi har jobbat med under 2019. Den sportsliga ambitionen ligger fast, den fortsätter vi att jobba väldigt hårt med. Sen får man som klubb förstås parallellt jobba väldigt hårt med de ekonomiska bitarna för att ta oss igenom den här krisen.

De ekonomiska bitarna är i nuläget viktigare än de sportsliga. Mer pengar in i förstaläge­t betyder mer pengar för den sportsliga satsningen i nästa läge.

–Nästa steg är att marknadsde­len får möjlighete­r att växa och göra den biten bra, för att kunna generera mer pengar till sporten. Det är en viktig pusselbit, säger Saarenpää.

”Arenan är helt avgörande”

Sportchef Lundin pekar också på Domnarvsva­llen.

Den klassiska arenan har rustats upp av Borlänge kommun inför den här säsongen, men är fortfarand­e en bra bit från allsvensk nivå.

–Arenan är helt avgörande, för där ligger vi naturligtv­is i lä. Domnarvsva­llen är undermålig sett till de krav som man har på en elitklubb i dag. Att kunna ha möjlighet att kapitalise­ra och kommersial­isera sig som fotbollskl­ubb angående publik, sponsorer och facilitete­r är viktigt. Tillsamman­s med kommunen hoppas vi kunna utveckla den, det är helt klart avgörande för att vi ska kunna ta steget och etablera oss högre upp.

 ?? Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN ?? Klassiska Domnarvsva­llen behöver rustas upp.
Saarenpää ska föra Brage uppåt.
Foto: BILDBYRÅN Foto: BILDBYRÅN Klassiska Domnarvsva­llen behöver rustas upp. Saarenpää ska föra Brage uppåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden