Hela Sveriges fotboll

NU SIKTAR UMEÅ FC PÅ ATT TA ÖVER TRONEN

-

Efter sju år är Umeå FC tillbaka i superettan – och blir därmed det nordligast­e laget i svensk elitfotbol­l på herrsidan.

Då hoppas klubben kunna skrälla ännu en gång och kanske till och med bli det bästa laget längs Norrlandsk­usten.

– Såklart hade det varit kul att ta den titeln från Sundsvall som har haft den i väldigt många år, säger Umeå FC:s Jens Stigedahl, 23.

Säsongen 1996 spelade Umeå FC sin hittills enda säsong i allsvenska­n och samma år föddes Jens Stigedahl som i dag är en av klubbens trotjänare. Han kom till Umeå FC 2013, då klubben precis hade ramlat ur superettan. Den långsiktig­a målsättnin­gen har hela tiden varit att ta sig tillbaka till superettan, men det dröjde alltså till förra året innan klubben lyckades – och då var det nästan att spelarna själva var lite överraskad­e över det.

– Det har absolut funnits säsonger då vi har haft en starkare tro på det än förra året, säger vänsterbac­ken Jens Stigedahl.

– Jag kan inte säga att vi tänkte ”i år går vi upp” inför förra säsongen, eftersom det var många rutinerade och duktiga spelare som lämnade. Inte många trodde på oss, men det gick bra ändå. Nu känns det helt fantastisk­t att vi ska spela superettan, säger Stigedahl.

Att ingen trodde på er, kunde ni använda det som tändvätska?

– Lite tändvätska var det ändå, att visa att vi inte är så dåliga som de flesta verkade tro, säger han.

Fick upp ett tält över planen

Finns det någon tidpunkt under förra säsongen då ni kände att det kan gå hela vägen?

– Egentligen redan de första matcherna. Vi började starkt med många vinster och då kände vi att det var något på gång. På försäsonge­n slog vi Sandviken, som var topptippat, och då fick vi en känsla av att vi kunde störa topplagen, säger 23åringen.

Umeå slutade tvåa i division ett norra och kunde via kvalseger mot Frej säkra återkomste­n i superettan. I och med avancemang­et är Umeå FC också det nordligast­e laget i svensk elitfotbol­l på herrsidan, men stadens geografisk­a placering är inte något

 ??  ?? Umeå FC:s Jens Stigedahl ser fram emot årets säsong – och speciellt mötet med Gif Sundsvall.
Umeå FC:s Jens Stigedahl ser fram emot årets säsong – och speciellt mötet med Gif Sundsvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden