Hela Sveriges fotboll

SÅ BRA ÄR UMEÅ FC:

-

MÅLVAKT

■ Precis som när det gäller övriga lagdelar är konkurrens­en ganska hård här. Frodig och nye Hogg har varvat under försäsonge­n, men en kvalificer­ad gissning är att nye tränaren Clarhaut trots allt kommer att välja Frodig när det blir allvar av. Han är ung men gjorde det riktigt bra förra säsongen och är en keeper med potential att bli riktigt, riktigt bra.

FÖRSVAR

■ Det är långt ifrån hugget i sten vilka som får starta, här finns egentligen två spelare på varje position som är i stort lika bra. Hur som helst — det lär bli trebacksli­nje och franske lagkaptene­n Norest — som imponerade under fjolårssäs­ongen — är nog svårpetad. Återvändan­de Ismail, som var i klubben så sent som 2018, är ett välkommet tillskott.

MITTFÄLT

■ Egentligen samma sak här — Clarhaut har en hel del alternativ att välja emellan, så det handlar om att hålla tungan rätt i mun. Lindmark är viktig både som ledare och som defensiv pjäs. Takahashi är en duracellka­nin som är stark i båda riktningar­na. Sen måste rimligen tränare Clarhaut hitta en position för speedige och tekniskt skicklige Demte.

ANFALL

■ Ser åtminstone på pappret ut som den vassaste lagdelen. Ajeti är en speciell personligh­et, men hittar han rätt uppe i Västerbott­en och känner sig tillfreds med livet och lagkamrate­rna bör det kunna bli tio, tolv mål. Bbakka imponerade stort i klubben förra gången han var där och med sina väldokumen­terade kvalitéer ska han kunna göra en hel del poäng.

TRÄNARE

■ Brian Clarhaut är en ung, mycket välutbilda­d och ytterst ambitiös tränare, som gjort stor succé i Nyköping, som i fjol var seriekonku­rrent till Umeå. Nu är miljön — och framför allt nivån — en annan, men vi inbillar oss att den 34årige jänkaren kommer att kunna acklimatis­era sig till de nya förutsättn­ingarna ganska snabbt. Ett spännande tillskott.

RUTIN

■ Visst, det finns, lite hafsigt räknat, ett halvdussin spelare i truppen som har erfarenhet från spel på denna — eller ännu högre — nivå, men för de flesta blir det debut i svensk elitfotbol­l och därmed kan vi omöjligt gödsla med ?+. Viktiga i sammanhang­et: Ajeti, såklart, men även Adam Chennoufi, som bör kunna bidra med ledarskap när det blir skarpt läge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden