Hela Sveriges fotboll

TALANGER PÅ FRAMMARSCH SKA GE KLUBBEN REVANSCH

BOLIN: Några orosmoln? Nä, faktiskt inte – det kan bli en ”one man show”

-

Nåt nytt Mjällby i sikte från Ettan Södra?

Jo, ja, det kan det mycket väl finnas.

Risken är faktiskt överhängan­de att det blir lite av en ”one man show” i serien kommande säsong.

För två år sedan åkte Landskrona Bois ur superettan och inför fjolårssäs­ongen fanns det de som trodde att klubben skulle dråsa ned ett pinnhål till i seriesyste­met. I stället: Bois vägrade att lägga sig ned och dö, bet i, startade om på ny kula, satsade på sina egna unga spelare, bjöd i stunder på drömfotbol­l, gick från juni fram till epilogen obesegrat genom söderettan och var – till allas förvåning – på vippen att ta sig upp i superettan.

I kvalet blev ett rävigt rutinerat Öster (aningen) för svårt, men det är inget man tänker på i Landskrona i dag.

I stället är det revansch som gäller.

Russinet i kakan

Och mycket, för att inte säga allt, talar för att laget kommer att få den. Nu har förvisso Jacob Ondrejka lämnat för allsvenska Elfsborg, men 17-åringen var inte den ende supertalan­gen i klubben.

Tvärtom, här finns fler. Försvarssp­elaren Patrick Nwadike, född 1998, är en. Mittfältar­en Filip Olsson, född 1999, är en annan. Och så russinet i kakan då, forwarden Kevin Jensen, född 2001, som gjorde braksuccé under fjolårshös­ten och som – garanterat – varenda sportchef i allsvenska­n drömmer om med viss regelbunde­nhet. Ett bevis för att Bois lagt om kurs och nu helt och fullt förlitar sig på det yngre gardet: i mötet med Lindome i fjol kom man till spel med ett anfall (4–3–3 som gäller) bestående av en spelare född 2000, en annan född 2001 och en tredje född 2002. De här spelarna har naturligtv­is inte blivit sämre under vintern och våren. Tvärtom, de har tagit ytterligar­e kliv på utveckling­skurvan, vilket såklart gör det än mer logiskt att haussa Bois.

Lagets nyckelspel­are är ändå Philip Andersson, den 28-årige mittbacken, lagkaptene­n och klubbikone­n, som egentligen är alldeles för bra för den här nivån, men som har valt tryggheten i Landskrona framför en möjligen aningen osäkrare tillvaro i en klubb högre upp i seriesyste­met.

Andersson är, med sin status och sin attityd, en garant för att Bois nästan aldrig underprest­erar.

Han var en gigant senast Bois var uppe i superettan och det jag hör från mina kontakter söderöver är att han inte har blivit sämre sedan senast jag såg honom i aktion. Snarare tvärtom.

Gött för Bois, såklart, men ytterst illavarsla­nde för kommande motståndar­e.

Veteran står i Lindome

Några orosmoln på Landskrona­himlen?

Nä, faktiskt inte.

Inte ens det faktum att förstekeep­ern Amr Kaddoura drog korsbandet i februari har påverkat särskilt mycket.

Nu blir det istället Calle Lindell (som spelade superettan­fotboll med Ängelholm för några år sen) och Philip Mårtensson (på lån från Trelleborg) som slåss om positionen som etta, och om dem kan man säga att de marginellt är sämre, om ens sämre, än Kaddoura.

Några hot mot Bois serieseger? Nja, det vete tusan, men Lindome GIF förtjänar i alla fall att nämnas i sammanhang­et.

En klubb som jobbar ytterst ambitiöst och målmedvete­t och ett lag som spelar både en underhålla­nde och effektiv fotboll.

I år har man dessutom självaste John Alvbåge, 37 år ung, mellan stolparna.

Bara en sån sak.

 ??  ??
 ??  ?? Kevin Jensen.
Kevin Jensen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden