Hela Sveriges fotboll

BÄSTA FÖRSVARARE 2019 – I ÅR ÄR MÅLET KLART: ”VI SKA VINNA SERIEN” ”FÖR TIO ÅR SEDAN SA JAG TILL TRÄNAREN ATT GE MIG CHANSEN, JAG SÄTTER STRAFFARNA”

ETT ÖGONBLICK, SEBASTIAN HALLE …

- Göran Bolin

Philip Andersson

■ utsågs till bästa försvarare i division 1 förra säsongen och har varit ett jagat villebråd under vinter och vår.

Men trots erbjudande­n från allsvenska klubbar väljer 27-åringen att bli Landskrona Bois trogen.

– På ett sätt hade jag kanske velat testa något annat, men att jag förlänger är ju ett tecken på att jag trivs väldigt bra i klubben och känner att jag kan utvecklas, säger Philip Andersson till Helsingbor­gs Dagblad.

Anderssons ambition inför 2020 är glasklar.

– Vi ska vinna serien. Det är ett solklart mål.

… 37 ÅR OCH MÅLVAKT I FK KARLSKRONA

Ni är nykomlinga­r i division 1 och första frågan är om ni har i serien att göra?

– Ja, det tycker jag absolut att vi har. För det första har vi ett bra lag, åtminstone på pappret. Sen är det många spelare kvar från när vi åkte ur division 1 2018, så vi är förberedda och vet vad som gäller. Berätta om ditt lag – hur vill ni spela och vilka spelare är extra viktiga?

– I fjol var vi ett offensivt balanserat lag som använde trebacksli­nje mot lite svagare motstånd och fyrbacksli­nje när det blev lite tajtare. Nu har vi köpt in några försvarssp­elare eftersom det var där det brast lite senast vi var uppe. Tittar man på spelare blir såklart Jonas Lantto viktig. Han är offensiv mittfältar­e och vi vill att mycket ska gå via honom.

Våra anfallare Alexander Pettersson och Joel Enarsson gjorde nästan 30 mål ihop i fjol och blir också viktiga.

Ni spelade jämnt med självaste

Malmö FF i svenska cupen på försäsonge­n.

– Ja, i första halvlek stod vi upp riktigt bra. I andra tryckte de på, men skapade ändå inte så mycket.

Era ambitioner generellt?

– Vi vill först och främst etablera oss på den här nivån. Det långsiktig­a målet är superettan.

Dina egna ambitioner?

– Att spela in poäng åt laget, att göra avgörande räddningar när det står och väger. Jag höll nollan elva gånger förra säsongen. Det känns inte omöjligt att jag kommer upp i tvåsiffrig­t även i år.

Du är lagets straffskyt­t, va?

– Det stämmer, fast vi får se vad som händer nu eftersom jag brände en mot AFC i cupen. För tio år sedan sa jag till dåvarande tränaren att ge mig chansen, jag sätter straffarna. På den vägen är det. Jag har väl slagit in 16, 17 stycken vid det här laget. Jag placerar dem alltid, går aldrig på kraft.

Står ni lite i skuggan av Mjällby AIF? –Jo, men så är det, de har alltid varit lite bättre. För ett par år sen låg vi i samma serie och då vann vi första matchen mot dem. Då skrev tidningarn­a om ett tronskifte i Blekingefo­tbollen, vilket Mjällby gick i gång på.

I vilken serie hittar vi Karlskrona FK om fem år?

– Då är vi i alla fall bra mycket närmare superettan än vad vi är nu. Vi har en bra ungdomsver­ksamhet och många unga spelare som trycker på för att få speltid i A-laget.

 ??  ?? Philip Andersson.
Philip Andersson.
 ??  ??
 ??  ?? Jonas Lantto (till vänster) i cupmötet med Malmö FF.
Jonas Lantto (till vänster) i cupmötet med Malmö FF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden