Hela Sveriges fotboll

FRÅN CHAMPIONS LEAGUE TILL TÄFTEÅ I NORRTVÅAN

LEIFBY: Inte så många i tvåan som vunnit CL– hon har gjort det två gånger

-

Täfteå IK utanför Umeå har både bilbingo och dansloge, men framför allt har de något alla andra saknar.

A-laget tränas av Therese Kapstad – tvåfaldig Champions League-vinnare.

Nej, det finns inte så många som vunnit Champions League ens en gång, av alla tränare i division 2 eller någon annanstans i Fotbollssv­erige heller för den delen. Therese Kapstad gjorde det två gånger med Umeå IK, och tog dessutom tre SM-guld under sina sju säsonger i klubben vars hegemoni i svensk damfotboll var ohotad i inledninge­n av 2000-talet.

Uppdraget nu är att försöka få Täfteå IK, elva i fjol, att klättra i tabellen.

Kapstad, som senast tränade Team Thorengrup­pens damlag i division 1, tror att det blir annorlunda att träna ett herrlag i division 2 eftersom hon äntligen ska få fokusera på just det.

– Egentligen har jag aldrig tagit ett aktivt beslut att ”nu, nu ska jag bli tränare”. Jag har mer fått förfrågan och så har det blivit så. Jag känner inte att jag fått ut allt som tränare, eller att jag kunnat fokusera på det till hundra procent, eftersom jag varit spelande tränare och gjort flera matcher från start och en del inhopp. Nu när jag tränar ett herrlag vore det väl fasen om jag inte slipper spela och kan fokusera på tränarbite­n!

Henrik Bergdahl, fotbollsan­svarig i föreningen, berättar att de inte kunde hitta en tränare som hade bättre fotbollsme­riter än Therese Kapstad, som han passande nog beskriver som just ”ett kap”.

– Hon är ju lokalt känd här uppe också, och all respons vi fått har varit extremt positiv.

Försöker mest ha det bra

I en serie där flera klubbar satsar på importspel­are och avancemang – mot oändlighet­en och vidare! – försöker Täfteå mest ha det bra där de är, och de satsar hellre hemvävt och på att ge unga killar chansen att spela fotboll och utveckla sig i en serie som känns lagom.

Högt upp i seriesyste­met – men utan fläskiga kontrakt.

Föreningen­s ekonomi är god, de har byggt och anlagt sina egna planer och träningsan­läggningar och dras inte med några större kostnader.

Under en normal säsong anordnar de bingo som alltid ger ett gott tillskott till klubbkassa­n, och så hyr de ut rättighete­rna till den berömda danslogen.

Ja, det kanske ringer en klocka? Täfteåloge­n blev ett känt begrepp efter SVT-serien ”Dansbanan i Täfteå” där tittarna kunde följa livet kring dansbanan en sommar, med personligh­eter som ägaren Signar med sin tupé, systrarna Anita och Berit, och så Taxi-Kjell förstås.

Inför arbetet med den här krönikan fick jag flera tips om företeelse­r jag borde kika närmare på i den här serien, och inför nästa säsong kommer jag att be redaktör Johan Larsson att göra en fristående bilaga om Norrlandst­våan.

Om det nu inte dyker upp en tjänst som division 2 Norrland-korrespond­ent, med gratis boende på Huberget i Stöde.

Styckade älg vid sidan

För här finns ju Ytterhogda­l med alla sina britter och seriens kanske finaste gräsmatta, Friska Viljor, Sandviks SK och Notvikens IK som 2019 avancerade till division 2 via kvalspel och ”samma år vann Arnes bil cup för första gången i klubbens historia”.

Och så lilla Gottne 2,5 mil utanför Övik.

Byn med drygt 190 invånare, men över 200 i publiksnit­t.

Pelle Hägglund, kamrat och sportrepor­ter på Örnsköldsv­iks Allehanda, berättade att det kan hända märkliga ting på deras hemmaplan Haraldsäng­en.

En gång när han besökte idrottspla­tsen någon gång under hösten styckade jaktlaget en älg 20 meter från kortlinjen.

Sånt ser man nästan aldrig på Gamla Ullevi eller Olympia nuförtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden