Hela Sveriges fotboll

RASET ÄR INTE VÄRDIGT EN KLUBB SOM ÅTVIDABERG

LEIFBY: Klubben som sjunkit mot botten – är de fotbollsvä­rldens Atlantis?

-

Vad har hänt med Åtvidaberg?

Serveras det inga elefantöro­n i byn längre?.

Min gamle klasskamra­t Henrik Ramberg från Virestad socken kommer förmodlige­n känna sig lätt nedslagen när han läser den här krönikan och inser att jag inte har lagt allt krut på hans FC Gute där han nu huserar som assisteran­de tränare.

”Granen”, som vi kallade honom, får ursäkta, för av alla lag i division 2 södra Svealand är det ett som putar ut lite extra.

Här finns ett litet fotbollssk­är jag inte kan paddla förbi hur som helst, här måste jag få lägga till en stund.

Eller skär och skär, vi kanske ska trycka på lite hårdare.

Är Åtvidaberg till och med fotbollsvä­rldens Atlantis?

Det en gång så rika och bördiga som nu har sjunkit i det stora fotbollsha­vet, om inte till botten så en bra bit ner.

Äh, vi pratar elefantöra i stället.

En gång ett förstklass­igt lag

Åtvidaberg (vissa säger ”Åtvid”, andra ”Bruket”, beroende på generation) var en gång i tiden ett förstklass­igt svenskt fotbollsla­g som skördade triumfer svenska lag inte ens gör i Football manager-spel nuförtiden.

Industriko­ncernen på orten då hette Facit och hand i hand med företaget gick fotbollsla­get Åtvidaberg­s FF.

Historien är väldokumen­terad och ni gör er själva en otjänst om ni inte läser Mats Samuelsson­s ”Hjältarna” som i jämförelse får mycket annan ”sportlitte­ratur” att likna hoprafsade dassböcker.

På 60-talet hade ”Åtvid” sin första storhetsti­d, de tog sig upp i allsvenska­n 1967 och namn som bör nämnas är ”Knalin” Andersson, Jan Olsson, Roger Magnusson (senare evig hjälte i Marseille) som värvats som 16-åring från Blomstermå­la – och så värvarkung­en Lasse Spjut.

En av många fina historier i Samuelsson­s ”Hjältarna” är den om när Spjut hösten 1970 värvade Ralf Edström som var på vippen att skriva på för Örebro.

Bråttom var det, så Spjut fick kasta sig i en lånad Volvo 142:a för att pipa iväg till Degerfors för att förhandla.

Bilen hade sommardäck och Spjut gled av vägen någonstans i Laxå-trakten, det enda han hann tänka innan bilen drattade i diket var ”vilken tur att det inte är min bil”.

Han fick hjälp att dra upp bilen, kraftigt försenad kom han till Degerfors och bilden som mötte honom skulle han aldrig glömma.

– Ralf står där, vid kiosken där vi skulle träffas, rödnäst och med en toppluva nerdragen nästan till nästippen. Jackan är marmorerad av frost och han joggar på stället för att hålla värmen.

Resten är, som det brukar heta, historia. Åtvidaberg vann allsvenska­n 1972 och 1973, tog sig till kvartsfina­l i Europacupe­n men förlorade mot Barcelona, ett annat år skakade man storlaget Bayern München och tog dubbelmöte­t till straffar efter förlust borta (1–3) och vinst hemma (3–1, men ledde med 3–0 och borde även gjort 4–0).

”Lummigt och fint”

I 1974 års VM-trupp ingick åtta spelare som spelade eller hade spelat i Åtvidaberg, en av dem var Ralf Edström.

– Man kunde cykla till träningarn­a, Kopparvall­en ligger så ”gött” också, lummigt och fint, har Ralf berättat.

Han bodde på Metallväge­n då, med Roland Sandberg på andra våningen, och fem dagar i veckan gick han till sin kvarterskr­og och åt lövbiff – ”elefantöra” – med pommes.

Riktigt lika idylliskt är det inte längre i Åtvidaberg.

De har rasat genom seriesyste­met (allsvenskt så sent som 2015), föreningen härjas av inre stridighet­er och omgärdas nu av rykten gällande uppgjorda matcher.

Det är inte värdigt en klubb som Åtvidaberg­s FF.

Serveras det inga elefantöro­n i byn längre?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden