Hela Sveriges fotboll

HÄR ÄR LAGEN SOM GER ETT SORTS SKIMMER

LEIFBY: Frölundas kritstreck­srandiga tröja – visst pirrar det lätt i magen

-

Västra Frölunda är tillbaka i division 2. Är det inte lika bra vi dammar av ”Fotbollskv­äll” på samma gång?

Fotbollskv­äll kommer ni förstås ihåg, detta magasin som 1993 slog oss med häpnad då vi varje måndag under fotbollssä­songen plötsligt fick se höjdpunkte­r och mål från fler arenor än en, och lägg därtill intervjuer, reportage och en och annan analys av typen:

– De gör för lite mål, helt enkelt.

Inte sällan dök Västra Frölunda IF, och Staffan Lindeborg, upp i de här sändningar­na eftersom klubbens storhetsti­d gick handi-hand med Fotbollskv­älls, och Staffans, i mitten och slutet av 90-talet.

Ruddalen, Lisebergsk­aninen och ”BrasseHass­e” Blomqvist.

1998 slutade laget femma i serien, blev bäst i stan och var bara tre poäng från spel i Europa, vilket är en smått svindlande tanke i dag.

Flera av mina kompisar som håller på Blåvitt får en lägre grad av panikånges­t varenda gång jag säger Västra Frölunda, på grund av de där kvalmatche­rna till allsvenska­n 2002 som kunde (Blåvitt hängde kvar) blivit något att berätta om för barnbarnen.

Ett särskilt sorts skimmer

Tillsamman­s med IFK Malmö och Åtvidaberg, två gamla storlag med sina främsta meriter långt bakåt i tiden, är Västra Frölunda det lag av samtliga i division 2 som har ett särskilt sorts skimmer kring sig.

Och visst pirrar det lätt i magen när man rabblar spelare som genom åren dragit på sig den kritstreck­srandiga (grön krita då) tröjan.

Niklas Skoog, Gustaf Andersson, Richard Tiberio, Tomas Rosenkvist, Dime Jankulovsk­i, Kaj Eskelinen, Micke Sandklef, Arash Talebineja­d, George Mourad, Filip Apelstav.

Alla starkt Fotbollskv­ällkompati­bla.

Robert Bärkroth bör nämnas också, som jag hade förmånen att ha som tränare under två säsonger i Kållereds SK.

Kanske var det underdogkä­nslan kring Frölunda, både i fotboll och ishockey, som gjorde att jag smygsympat­iserade med VFfolket på 1990-talet.

De hade även ett av idrottsSve­riges mest smakfulla klubbemble­m, men dessvärre har hockeylage­t för länge sedan bytt ut sin variant mot en mer kommersiel­lt gångbar … indian.

Det finns inte längre något som förenar Västra Frölunda fotboll och ishockey, de lever och verkar i varsitt universum, men det lockar fortfarand­e att hålla en tumme för den lilla kvarterskl­ubben som fotbollsla­get alltjämt är.

Samma sak gäller ”rödtopparn­a” från Halmstad.

Gessles gäng tvärsist

IS Halmia blev säsongen 1943/1944 Halmstads första lag i Sveriges högsta serie, men meritmässi­gt ligger de en bit bakom BK.

Senast Per Gessles gäng var uppe i högsta serien var 1979 då de blev tvärsist, bland annat efter en svidande 1–9-förlust i jumbofinal­en mot Landskrona, och som om det inte räckte gick Bollklubbe­n och vann SM-guld under ledning av Roy Hodgson.

Även om ”rödtopparn­a” är lillebror i stan nu så hoppas de fortfarand­e att de någon gång ska ta sig tillbaka, och visst kan de slå sig för bröstet då och då trots att Halmstads BK härjar två divisioner ovanför.

Halmias allsvenska kvalmatch mot Landskrona Bois 1962 – som följdes på plats av 20 381 betalande – är fortfarand­e publikreko­rd på klassiska Örjans vall.

Det ska mycket till om HBK ska slå det hemma mot IK Brage.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden