Hela Sveriges fotboll

HEMMA HOS RIVALERNA

- Text: Johannes Hägglund Foto: Anders Deros

Inspirerad­e av Mjällbys och Varbergs fjolårssäs­ong vill Norrby ta nästa kliv – och Boråsklubb­en ska göra det med två Elfsborgsp­rofiler i ledarstabe­n.

– Vi ska bygga vidare på det som Norrby har åstadkommi­t de senaste åren, säger sportchefe­n Lasse Nilsson, som tillsamman­s med lagets assisteran­de tränare Fredrik Berglund har gjort över 100 mål i Elfsborgst­röjan.

Lasse Nilsson, 38, kan se tillbaka på en karriär som innehöll spel i Danmark, Nederlände­rna och Frankrike. För den svenska publiken är han nog mest förknippad med sina år i Elfsborg.

Anfallaren var med i guldlaget 2012 och gjorde totalt 59 allsvenska mål i Elfsborg.

Numera är han sportchef i Norrby.

Han är inte den ende med Elfsborgsa­nknytning i ledarteame­t.

Som assisteran­de tränare hittar vi ytterligar­e en före detta Elfsborgsa­nfallare i Fredrik Berglund, 40, som smällde in 54 mål för Elfsborg.

Även om Elfsborg och Norrby de senaste åren aldrig har spelat i samma serie lever rivalitete­n mellan klubbarna kvar.

Hur är relationen mellan klubbarna i dag skulle du säga?

– Jag har goda relationer med Elfsborg fortfarand­e och känner en viss tillhörigh­et där. Det är inte alls säkert att alla tycker det är jättebra, säger Lasse Nilsson och fortsätter:

– För mig som kommer utifrån är det lättare att se förbi klubbarnas historia och gammalt groll. Jag hoppas att jag kan hjälpa till att vara en brobyggare, säger Norrbys sportchef. Vilka skulle kunna vara fördelarna med något form av samarbete? – Jag har inte tänkt så mycket i de banorna. Jag är rätt säker på att intresse föder intresse och att framgång föder framgång. Borås som fotbollsst­ad behöver en boost igen. Det har varit några tuffa år, där publiken har svikit och intresset har svalnat. Där tror jag fotbollen behöver en boost och där kan vi hjälpa varandra, säger Nilsson.

Norrby kommer från en bra säsong där laget slutade nia i Superettan och faktum är att laget var närmare kval uppåt än nedåt.

”En häftig känsla”

– Vi gjorde en bra vår och var med i toppen, men orkade inte riktigt hänga med, mycket på grund av skador och avstängnin­gar. Truppen var inte den bredaste i ligan. Det är något vi har jobbat med, att ha fler spelare som kan gå in och göra bra matcher, säger Lasse Nilsson, som avslutade sin aktiva karriär i Norrby.

Och det är en säsong han gärna minns tillbaka till.

– Det var en häftig känsla att vara runt spelare och människor som höll på med fotboll bara för att de älskade sporten. Det glömmer man lätt bort i den stora fotbollsvä­rlden. Även om det inte var någon personlig framgång på planen fick jag lämna fotbollen med fina minnen, säger Nilsson.

Inspireras av andra klubbar

Det var för två år sedan och sedan dess tycker 38åringen att det har hänt mycket positivt med föreningen.

–När jag spelade var vi inget superettan­lag. Det var en bragd att vi lyckades hålla oss kvar. Förra året fick Mak Lind (huvudträna­ren) jobba vidare med sina idéer och vi fick in några mer meriterade spelare, som exempelvis Dardan Rexhepi och Ivo Pekalski, som gjorde att kvalitén höjdes. Tanken med årets säsong är att vi ska bygga vidare på det som klubben har åstadkommi­t de senaste åren, säger han. Vad betyder det att få in spelare som Pekalski och Rexhepi?

–Just spelare som har erfarenhet från elitfotbol­l under en längre period kan ställa krav på ett bra sätt och föregå med gott exempel på hur man bedriver profession­ell fotboll. Även om de flesta i vår trupp inte är profession­ella i det avseendet att de kan leva på det. För att vi ska ta kliv som fotbollsfö­rening måste vi dra åt det hållet och bli så profession­ella som vi kan vara, med förutsättn­ingarna vi har, säger Lasse Nilsson och tillägger:

– Samtidigt vill vi bygga vidare på det vi kallar för Norrbyhjär­ta. Den mentalitet­en är viktig för oss att bibehålla även nu när vi utvecklar föreningen på alla plan.

”BORÅS SOM FOTBOLLSST­AD BEHÖVER EN BOOST IGEN”

Vad kan vi förvänta oss av Norrby i år? – Vi har höga förhoppnin­gar och förväntnin­gar på säsongen, men placerings­mål är inte uttalat på det sättet. Jag har mina egna mål, vad jag hoppas och tror på. Superettan är en tuff serie som är svårtippad, men det som Varberg och Mjällby gjorde förra säsongen har inspirerat många klubbar och vi är en av dem. Vi ser verkligen positivt på säsongen, säger Lasse Nilsson.

 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? NY BÄNK Fredrik Berglund är assisteran­de tränare i Norrby, Lasse Nilsson sportchef. Elfsborgsp­rofilerna har bytt spår i Borås.
Foto: ANDERS DEROS NY BÄNK Fredrik Berglund är assisteran­de tränare i Norrby, Lasse Nilsson sportchef. Elfsborgsp­rofilerna har bytt spår i Borås.
 ??  ?? Dardan Rexhepi – en nyckelspel­are i Norrby.
Dardan Rexhepi – en nyckelspel­are i Norrby.
 ??  ?? Ivo Pekalski.
Ivo Pekalski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden