Hela Sveriges fotboll

Såg idolen spela hem ett VM-brons 1994 – nu ska de träna nykomlinge­n tillsamman­s: ”Känns bra”

- Johannes Hägglund

n För drygt 25 år sedan såg Robin Asterhed krönikan från VM 1994 så ofta han fick chansen och han gjorde en egen Jonas

Therntröja med nummer 9 på ryggen.

Nu är Asterhed tränare i IFK Värnamo – tillsamman­s med idolen från det klassiska bronslaget. Superettan­nykomlinge­ns succéträna­re Jonas Thern, 54, saknar nämligen den utbildning som krävs för att leda laget som huvudansva­rig i superettan och till den här säsongen har klubben plockat in 33årige Robin Asterhed.

– Jag och Jonas kommer att dela på ansvaret och det känns väldigt bra så här långt, säger Asterhed.

– Känslan är att vi har en hel del saker som vi båda tror är viktiga, som exempelvis en grundsyn på fotboll och hur vi vill behandla spelarna för att de ska utvecklas. Vi tror mycket på förtroende, att förtroende gör att spelarna växer och utvecklas. Sedan finns det delar där vi inte t ycker likadant och där känns det som att vi lär av varandra, vilket jag är jätteglad för, säger Robin Asterhed.

33åringen fick alltså upp ögonen för Thern redan 1994 när Thern var lagkapten i det svenska landslag som tog ett bejublat VMbrons i USA, något som den då sjuårige Robin Asterhed följde noga hemma i tvsoffan.

– Den där krönikan kan jag ha sett 500 gånger efter skolan och den är speciell. Jag minns att när jag var liten frågade jag pappa vem som är bäst i det svenska landslaget och han svarade: ”mittfältar­en Jonas Thern”.

Jag minns att jag målade en nia (Therns nummer) på en svensk landslagst­röja. Så visst finns det en relation på så vis, men när man väl är inne i det blir det rutin. Jonas är väldigt prestigelö­s och han gör det enklare att ta bort det här lilla skimret eller vad man ska kalla det, säger Asterhed.

 ??  ?? Robin Asterhed följde Jonas Therns framfart noga under VM 1994. Nu väntar nya uppdrag.
Robin Asterhed följde Jonas Therns framfart noga under VM 1994. Nu väntar nya uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden