Hela Sveriges fotboll

Falkenberg­veteraner jagar en tredje uppflyttni­ng

- Johannes Hägglund

n Två gånger tidigare har Falkenberg gått upp från superettan.

Båda gångerna med Hasse Eklund som tränare och trotjänare­n Tobias Karlsson som en viktig kugge i laget. Kan historien upprepa sig i år? – Jag vill gärna vara med och etablera klubben i allsvenska­n. Det är det jag hoppas på innan jag lägger av, säger Tobias Karlsson, 32.

Falkenberg­s andra sejour i allsvenska­n blev bara tvåårig. Hallänning­arna slutade näst sist i högsta serien i fjol och är nu tillbaka i superettan. Sedan slutet av 2020 har det hänt en hel del i laget och ungefär halva startelvan från förra säsongen har lämnat. Men en viktig pusselbit är kvar på sin position och det är tränaren Hasse Eklund, 51.

– Ganska tidigt var jag inställd på att bli kvar. Jag trivs bra i miljön och att få vara med och bygga ett nytt lag känns spännande, säger Hasse Eklund.

Eklund tog över Falkenberg 2013 och hans första säsong i klubben blev historiskt bra. Då lyckades de med bedriften att kvalificer­a sig till allsvenska­n för första gången någonsin. När Falkenberg­s FF skriver om det på sin hemsida benämns Eklund som ”mirakelträ­naren”.

– Jag känner mig inte som det, men vi har ändå lyckats över tid. Jag har varit här i åtta år och vi har aldrig varit sämre än en 20:e plats i Sverige, en fjärdeplat­s i superettan. Sedan hade vi kanske önskat att vi hade lyckats etablera oss mer i allsvenska­n, säger Eklund.

Utöver 2013 spelade Falkenberg även upp sig i allsvenska­n 2018. En av spelarna som är kvar efter fjolårets degraderin­g är trotjänare­n Tobias Karlsson, som precis som Eklund, varit med vid båda de två tidigare avancemang­en till allsvenska­n och han är hoppfull inför säsongen.

– Den känns väldigt spännande. Vi har något nytt på gång. Jag tror att vi kan överraska många, säger Tobias Karlsson, som går in på sin elfte raka säsong i klubben:

– Jag gillar hur vi bygger våra lag. Vi går mycket på personligh­et och vi vet oftast vad vi får in. Det brukar bli väldigt bra och många har fått förtroende över längre tid, bland annat jag själv. Även ledarstabe­n har jobbat under

lång tid.

 ??  ?? Tobias Karlsson.
Tobias Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden