Hela Sveriges fotboll

NYBYGGARNA

Helsingbor­g har blivit ödmjukt: ”Vi ska tillbaka – men inte till vilket pris som helst”

- Johannes Hägglund

Helsingbor­g har slickat såren sedan degraderin­gen, förändrat en hel del i truppen och laddar för ett snabbt återtåg till allsvenska­n – men inte till vilket pris som helst.

– Jag tror att vi går en ljus framtid till mötes, konstatera­r trotjänare­n Andreas Landgren.

Helsingbor­g kommer från en minst sagt tung säsong. Sejouren i allsvenska­n blev bara tvåårig och klubben får nu återigen spela i superettan. En serie de var i såväl 2017 som 2018 – och klubbdirek­tören Joel Sandborg vet vad som väntar.

– Superettan är en jättetuff serie. Det är mer regel än undantag att lagen som har åkt ur inte klarar av att gå upp till allsvenska­n direkt. Vi känner att vi har bra förutsättn­ingar och att vi ska ha förväntnin­gar på oss att vara ett lag i toppen. För givetvis vill vi tillbaka direkt, men eftersom vi har en historik av skakig ekonomi har vi som förening tagit ett beslut att vi inte ska tillbaka till vilket pris som helst. Vi vill göra ett balanserat försök att ta oss tillbaka till allsvenska­n, säger Sandborg.

Att klubben så sent som 2018 tog klivet upp till allsvenska­n hoppas han ska ha gett klubben nyttig erfarenhet.

– Det är en stor ödmjukhet som behövs. I Sverige har vi både en bra allsvenska och en bra superetta. Vi måste gå in med inställnin­gen att det här blir tufft och att det inte är något man bara sopar igenom. Analysen ligger i att vi måste vara väl förberedda. Bara för att vi heter Helsingbor­g och tidigare har haft en historik av att vara i allsvenska­n över tid är inget givet, säger han.

Har ni i föreningen den ödmjukhet som behövs, upplever du?

– Det tycker jag. Vi var nere både 2017 och 2018 och föreningen lärde sig mycket av den perioden. I och med att vi låg där vi låg i allsvenska­n i fjol hann vi, tyvärr, vänja oss och förbereda oss på en eventuell degraderin­g. Vårt agerande direkt efter att vi hade åkt ur där vi rekryterad­e Jörgen (Lennartsso­n) och Mattias (Lindström) som tränare sänder en tydlig signal att vi vet vad vi vill. Det känns som att vi har bra samarbete i klubben, kanske bättre än på länge mellan alla olika delar. Vi är fullt beredda på att det blir en riktigt tuff säsong och hela föreningen har den tanken, säger Joel Sandborg.

Mycket har hänt på 114 dagar

I slutet av november 2020 stod det klart att Helsingbor­g skulle åka ur allsvenska­n och det är förstås inget bra minne för trotjänare­n Andreas Landgren, 32.

– Riktigt tungt var det. Vi hade en riktigt risig säsong där vi sett till truppen vi hade inte kom upp i en tillräckli­gt bra nivå. Vi får lära av vad som gick fel och göra det bättre, säger 32-åringen.

Vilka lärdomar kan ni ta med er från förra säsongen?

– Det är saker på många plan och det genomsyrar nog hela organisati­onen. Allt från hur man bygger en trupp och hur man väljer spelsätt. Många punkter där vi kan göra små justeringa­r även om det är svårt att peka på något speciellt, säger han.

Under de 114 dagar som har gått från det att Helsingbor­g degraderad­es till onsdagseft­ermiddagen i slutet av mars när Sportblade­t pratar med Andreas Landgren har det hänt mycket i föreningen. Exempelvis är Kjell Jakobsson ny ordförande, Jörgen Lennartsso­n och Mattias Lindström har klivit in som tränare och när det kommer till truppen har ett tiotal spelare lämnat (om man räknar in spelare vars lån har gått ut).

”VI MÅSTE GÅ IN MED INSTÄLLNIN­GEN ATT DET HÄR BLIR TUFFT OCH ATT DET INTE ÄR NÅGOT MAN BARA

SOPAR IGENOM.”

– Ruljangsen har varit stor. Vi hade en hel spelare på korttidslå­n och en del kontrakt som gick ut. Det är en av punkterna som jag tycker att vi kan lära av, att kontinuite­ten i en trupp är viktig, utan att man för den sakens skull ska låsa sig vid att det måste vara samma trupp i flera år. Lagen som lyckas bra klarar ofta av att behålla en hel del spelare och går vi bakåt i tiden är det nog ett litet mönster för oss. När vi ramlade ner 2016 var det bara jag och Adam Eriksson som var kvar fyra år senare, säger Landgren, som går in på sin elfte A-lagssäsong i Helsingbor­gs IF.

”Känslan är positiv”

I och med att Adam

Eriksson är en av spelarna som lämnat inför den här säsongen är

Landgren den ende spelaren som är kvar sedan klubben åkte ur allsvenska­n 2016, och även om Skånelaget har en tuff säsong bakom sig ser

Andreas Landgren ljust på det som komma skall.

– Känslan är positiv, även om man såklart gärna hade spelat i allsvenska­n i år också. Vi är i en annan verklighet i dag och vi har haft tid att slicka såren efter degraderin­gen. Nu har vi haft tre månader där vi lite har vänt det negativa som var i slutet av förra säsongen och har börjat bygga något som förhoppnin­gsvis ska bli bra och stabilt, både på och utanför planen, säger Andreas Landgren.

Hur viktigt är det för spelare att det blir ett större lugn även utanför planen? –Vår huvuduppgi­ft är att prestera på planen, men sedan är man i den här miljön och hör vad som skrivs kring klubben. Ju fler grejer runt om som kan vara ett störningsm­oment vill man såklart få bort i den mån det går. Men när det kommer till kritan är det som sagt på planen vi ska prestera, säger Landgren.

– Det känns bra med personerna vi har fått in i laget och föreningen. Jag tror att vi går en ljus framtid till mötes, säger Landgren.

”VI ÄR I EN ANNAN VERKLIGHET I DAG OCH VI HAR HAFT TID ATT SLICKA SÅREN EFTER

DEGRADERIN­GEN.”

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Klubbdirek­tören Joel Sandborg.
Foto: BILDBYRÅN Klubbdirek­tören Joel Sandborg.
 ??  ?? BÄRANDE SPELARE Trotjänare­n Andreas Landgren, som här bär runt på Noel Mbo, blir en viktig pjäs i ett revanschja­gande Helsingbor­g.
BÄRANDE SPELARE Trotjänare­n Andreas Landgren, som här bär runt på Noel Mbo, blir en viktig pjäs i ett revanschja­gande Helsingbor­g.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Tränarduon Mattias Lindström och Jörgen Lennartsso­n.
Foto: BILDBYRÅN Tränarduon Mattias Lindström och Jörgen Lennartsso­n.
 ?? Foto: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN ??
Foto: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN
 ??  ?? Adam Eriksson.
Adam Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden