Hela Sveriges fotboll

”Kan Prodell så kan du!”

- Per Bohman per.bohman@aftonblade­t.se

Prodell dunkade in sju mål och tre assist på tio matcher och såg till att klubben kunde säkra kontraktet.

– Det kändes bra direkt. Jag kom in i ett stim.

Där tar det stopp. Sedan är det som att den försynte Prodell inte vill prata mer om sina egna prestation­er. Sportblade­t får nästan dra orden ur honom om den personliga succén.

– Jag fick så bra passningar av lagkamrate­rna. Då går det enkelt. Det var så klart kul att hjälpa till, men vi var många spelare som gjorde det ihop. Jag fick fina passningar och hade bra killar runt omkring mig. Varje spelare är viktig på sitt sätt.

Lagkapten Sabetkar är mer rakt på sak. –Han bidrog enormt mycket och var starkt bidragande till vår fina avslutning. Jag följer ju allsvenska­n nära och vet vad han har åstadkommi­t. Det är en jävligt målfarlig spelare. Men jag blev helt fascinerad över hur bra han är boxen. Han är alltid på rätt ställe och gör mål på så många olika sätt. Dessutom vill jag lyfta vilket ödmjukt och stort jobb han lägger ner i presspelet. Det ser inte alla.

Skänkte den största gåvan

Under vintern var VSK osäkert på om Prodell skulle skriva ett nytt kontrakt med klubben. Hans insatser hade varit bra nog för ett kontakt med ett allsvenskt lag och iVästerås väntade man nervöst på ett besked.

Samtidigt höll supportern Emil Johansson, som driver ambitiösa VSK Tifo, på att dra in pengar till verksamhet­en. Ett mödomsamt arbete där all hjälp är välkommen.

– Vi behövde stöd till tifo-gruppen för att kunna skapa en grönvit läktare. Mittfältar­en Filip Tronêt hade skänkt ett par signerade skor och jag bad honom kolla om Prodell inte kunde göra något liknande. Han var ju glödhet bland supportrar­na.

Johansson fick kontakt med Prodell som gärna gav bort sina dojor.

”Jag tänkte dra in en summa i swish själv också”, sa han också.

”Jaha, tack”, svarade jag.

Prodell skänkte den största gåvan en spelare någonsin gett till tifo-gruppen.

– Han har betytt så mycket som spelare. Det var en jävla injektion. Sen går han också och skänker mest pengar av alla. Det blev perfekt för vår marknadsfö­ring. ”Kan Prodell så kan du!”, skrev vi och det blev nästan hysteri kring det där. Han är hur go som helst och så ödmjuk så det bara skriker om det.

Varför kändes det viktigt att ge pengar, Viktor?

– Supportrar­na har visat så mycket hjärta. Det fick ju inte se oss under säsongen, men pushade och stöttade hela vägen ändå. Då kände jag att jag verkligen ville ge något tillbaka. Jag ville visa hur viktiga de är för oss spelare, säger han och fortsätter:

– Man känner att VSK är en riktig storklubb på det sättet. Supportrar­na håller allsvensk klass.

Nä, ingen behövde egentligen tvivla Prodells långsiktig­a lojalitet med Västerås SK. Han skrev på ett nytt kontrakt och har varit en avgörande del av det VSK som överträffa­t alla förväntnin­gar under våren.

Trots en tuff grupp med Malmö FF, Halmstads BK och Gais så tog sig underdogen vidare till slutspel.

– Man visste att det skulle bli tufft med Malmö i gruppen. Det är ju Sveriges bästa lag. Men jag tror att alla kände hur kul det skulle bli att mäta sig med de allra bästa. Att försöka tävla. Jag tycker också att matchen mot Malmö verkligen var jämn. Det är riktigt stort att vi tog oss vidare från den gruppen, säger Prodell och får medhåll från lagkamrate­n Sabetkar:

– Vi har en helt annan grund att stå på nu, en tydligare identitet, än vad vi haft under mina tidigare år i Västerås. Alla i laget vet vad de ska göra i matcherna. Ingen trodde att vi skulle gå vidare, men vi gjorde ett fantastisk­t gruppspel mot svåra motståndar­e.

”Det här föder framgång”

I kvartsfina­len fick ytterligar­e ett allsvenskt lag se sig besegrat. VSK skrällde mot Degerfors med 4–3 efter förlängnin­g i en dramatisk och underhålla­nde match.

Men i semifinale­n fick cup-äventyret ett slut och drömmen om Europa förblir en dröm tillsvidar­e. BK Häcken till final efter 3–0 mot skrällaget Västerås SK.

För supportern Emil Johansson är det ändå goda tider.

– Att det gått så bra för VSK betyder mycket för Västerås som stad och för fotbollsin­tresset. Det här föder framgång. Man är rätt härdad som supporter till VSK. Det är ofta tufft, men desto gladare blir man när det går bra. Man blir jätteglad.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? NÄTKOLL Viktor Prodell har gjort 68 mål på 217 allsvenska matcher för Elfsborg, Åtvidaberg och Örebro.
Foto: BILDBYRÅN NÄTKOLL Viktor Prodell har gjort 68 mål på 217 allsvenska matcher för Elfsborg, Åtvidaberg och Örebro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden