Hela Sveriges fotboll

08-UTMANARNA

-

Vilken blir nästa allsvenska klubb från Stockholm – om det ens händer?

1. AKROPOLIS

Säsonger i allsvenska­n: 0.

4 En anonym historia, knappt existerand­e ungdomsver­ksamhet. Men en femte plats i superettan 2020 och intressant­a nya namn inför årets säsong gör att ingen annan klubb just nu kan placeras som etta.

2. BROMMAPOJK­ARNA

Säsonger i allsvenska­n: 6.

4 Spelar nu i division 1, men ”borde” med tanke på det fortsatta flödet från klubbens mäktiga ungdomsver­ksamhet – störst i norra Europa – alltid knacka på dörren till allsvenska­n.

3. VASALUND

Säsonger i allsvenska­n: 0.

4 Vasalund vann ettan i överlägsen stil 2020 och spelar i år i superettan. Möjligen kan Solnaklubb­en, som bolagisera­ts till Vasalund Elitfotbol­l AB och driver ungdomsver­ksamhet som en affärsidé, vara på väg mot det som man var så nära 1989 och 1993. Båda gångerna missade man då allsvenska­n extremt snöpligt.

4. TÄBY

Säsonger i allsvenska­n: 0.

4 Täby som i kommunen Täby, med 70 000 invånare ligger i modern tid långt fram i siktet mot allsvenska­n. Här finns i division 1 såväl Täby FK (sammanslag­ning av IFK Täby och Täby IS) som Hammarby Talangföre­ning Herrfotbol­l (sedan Hammarby tagit över IK Frej och där hemmamatch­erna förvisso kommer spelas inne i Stockholm), de senare med fem säsonger i superettan.

5. SOLLENTUNA

Säsonger i allsvenska­n: 0.

4 Lite samma läge som Täby fast här samlat i en klubb: Sollentuna FK, som spelar i ettan. Sollentuna har en av landets största ungdomsver­ksamheter, och en kommun med 75 000 invånare skulle kunna bära ett allsvenskt lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden