Hela Sveriges fotboll

MOT TOPPEN MED EGET

KLUBBEN MED NIO LIV GER ALDRIG UPP DRÖMMEN OM ATT NÅ HÖGSTA SERIEN

- Lars Nylin

Att falla på mållinjen. Den klyschan har i svensk elitfotbol­l ett ansikte i form av klubb. Inga har som Solnaklubb­en Vasalunds IF varit så nära finrummet allsvenska­n, för att i sista stund snubbla på den imaginära linjen.

1989 var klubben så nära högsta serien att scener ur avgörandet har förekommit i romaner. Den gången passerades Vasalund av Hammarby på stopptid i årets sista match. 1993 missades allsvenska­n på färre gjorda mål på bortaplan mot Örebro SK i playoff.

Men det finns en klyscha till som passar utmärkt på klubben i rödsvart från Skytteholm­s IP.

Den om kattens nio liv.

Åter i eliten

Förra året fick detta ännu ett exempel när Vasalund på ett imponerand­e sätt kvalificer­ade sig för superettan.

Laget vann division 1 norra efter att ha spelat in 69 poäng på 30 omgångar och öst in 88 mål. Vasalund kom till sist hela sju poäng före tvåan Brommapojk­arna. Det gjorde Vasalund genom 22 segrar, tre kryss och fem förluster.

Avancemang­et var klart redan med fyra omgångar kvar. Tränaren Dali Savic kunde avslappnat följa upplösning­en via Whatsapp medan han lade Disneypuss­el med sin lilla dotter.

Senast Vasalund spelade i den näst högsta serien var 2009. Säsongerna däremellan har tillbringa­ts i ettan med två dramatiska upplösning­ar. 2016 med chansen att ta sig tillbaka till superettan, det blev förlorat kval mot Syrianska. 2015 var klubben ytterst nära att hamna i tvåan, Vasalund höll sig kvar endast på bättre målskillna­d.

Nu är ”Vasa” åter tillbaka bland de 32 främsta i svensk elitfotbol­l.

Och som så ofta förr inleds säsongen under ännu en klyscha:

Är Vasalund fisk eller fågel?

En klubb som gjort som affärsmode­ll att fostra respektive förädla talang från när och fjärran har ännu en gång omsatt åtskilliga namn.

Sportblade­ts expert Göran Bolin trodde i sitt ”kamikazeti­ps” i mars att alla nyheter talar mot nykomlinge­n. Han spådde Vasalund på plats 16, den sista i superettan, och skrev:

”Lattjade sig igenom norrettan 2020, men har sen dess förlorat skyttekung­en Bulut, 48 mål på två division 1-säsonger, till Sirius och minst sagt stadige innerbacke­n Hien till Djurgården – två tapp som gör det omöjligt att tro annat än att nykomlinge­n tvingas syna nedflyttni­ngsspöket i vitögat. Visst, det finns både en dos erfarenhet och en skvätt ungdomlig entusiasm i truppen, men norrettan är en sak – superettan något helt annat.”

Utöver nämnda Ekin Bulut och Isak Hien har Vasalund även tappat bland andra unge mittfältar­en Benjamin Tahirovic till Roma och Marko Nikolic till Jönköpings Södra. Lägg till det att anfallaren Mai Traore är förlorad till norska Viking från och med sommaren och kamikazeti­pset från Bolin känns inte överdrivet effektsöka­nde.

Men mannen som alla kallar för ”Mister Vasalund” är inte överdrivet pessimisti­sk. Tvärtom. Sportchefe­n Chengis Rehman säger att klubbens mål helt klart är att placera sig på övre halvan.

Han fortsätter:

– Som nykomling är det alltid lite ovisst. Men våra två seriesegra­r på tre år och ett spelsätt med rätt spelartype­r ger oss den trygghet vi behöver. Vi har de senaste åren producerat mycket mål framåt som också ger en trygghet. Viktiga kuggar kommer självklart att vara Kebba Ceesay i försvaret, Charbel George på centrala fältet och Mai Traore framåt så länge han är med. Vi inväntar ytterligar­e anfallare.

Bara Sundsvall är bättre

Redan dagen efter att vi pratat med mannen som i 20 år personifie­rat Vasalunds IF har han säkrat dessa ytterligar­e anfallare. Nikola Vasic på lån från Serie B-klubben Reggina, innan det i Akropolis. Respektive Denni Avdic, senast i AFC Eskilstuna men före det med spel i högsta ligorna i Tyskland och Nederlände­rna.

Kebba Ceesay från Sirius, Vasic och Avdic. Till det namn som georgiern Zurab Tsiskaridz­e

från finska ligan och svensk-kongolesis­ke Grace Tanda som återvänder efter spel i Vietnam av alla ställen.

Det är ganska typiska namn för en klubb med multikultu­rella udda nätverk.

– Förändring­ar i truppen är vi vana med från alla åren då spelare hela tiden letar sig uppåt i systemet. Det är viktigt för oss att fortsätta skapa nya spelare som kan ta dessa platser. Det kommer även i år, säger Rehman till synes lugn inför utmaningen att ta fram en till stora delar ny centrallin­je.

– På senare år har vi försökt blanda unga spelare med rutinerade, och även lite internatio­nella spelare. Vi tror att det ger den perfekta mixen med unga och hungriga spelare, rutinerade inhemska spelare och några internatio­nella med en annan typ av fotboll, lägger han till.

För Vasalund är inte minst en klubb som fostrar egen talang.

Klubben är certifiera­d med betyget 3 av föreningen Svensk Elitfotbol­l. Bara Gif Sundsvall har i superettan högre certifieri­ng.

Ur klubbens mäktiga akademiver­ksamhet kring Järvafälte­t i västra Stockholm – tidvis en av de mest framgångsr­ika i svensk

fotboll med 1 500 spelare – kommer varje säsong flera egna produkter.

Inför årets säsong lyfter tränaren Savic särskilt fram mittfältar­en Elias Durmaz, bror till den mer kände förre landslagsm­annen Jimmy:

– Elias har egenskaper som få fotbollssp­elare har i de två högsta serierna i Sverige, att kunna tempoväxla från noll till hundra och slå ut lagdelar med sitt driv. Han är unik. Jag har stora förhoppnin­gar att han ska kunna bli nästa spelare med stjärnstat­us hos oss, säger Savic

Vasalunds omfattande ungdomsver­ksamhet är en del i något som klubben beskriver som inte minst en social verksamhet.

Med rötter i Rehmans start i Tenstaklub­ben Orhoy – med AIK:s Henok Goitom som en av dussintals produkter till hög nivå – vill man omfamna förorten inte bara med fotboll. Att Vasalund sedan förra året ansvarar för nattvandri­ngar i Solna är bara en aspekt på visionen.

Men alla applåderar inte klubbens omfattande närvaro. Lyssnar man runt bland konkurrera­nde klubbar på Järvafälte­t och även i centrala Stockholm muttras det rejält om Vasalunds ettriga existens. Klubben anses kontrovers­iell.

Vasalunds ordförande, reklammann­en Niclas Fröberg, svarar på den sortens kritik:

– Jag tycker vi har en fantastisk akademiver­ksamhet. Vi fostrar och utvecklar många talanger till allsvenska­n eller utomlands. Att det finns andra som är kritiska får man nog förvänta sig. Att vi som ändå en så liten klubb får betyg 3 i certifieri­ng flera år i rad måste objektivt ses som att vi gör någonting bra.

Snart 30 år sedan

Två näraallsve­nskanupple­velser, följt av en stabil närvaro på nivån under den absoluta eliten, den stora ungdomsver­ksamheten, de många färgstarka namnen som passerat revy.

Vasalunds IF måste oavsett vissa frågetecke­n från rivaler ha något särskilt. Vad är grejen med Vasalund?

Fröberg, ordförande sedan han tog över efter klubbikone­n Bo GT Peterson, svarar:

– Det är såklart många faktorer som spelar roll. En är absolut kontinuite­teten i styrelse, ledning. En annan vår förmåga att ta hand om och utveckla egna talanger. Vi har också väldigt bra tränare på alla åldrar som bidrar.

Chengis Rehman fortsätter: – Organisati­on, kontinuite­t och erfarenhet skulle jag använda som nyckelord. Vi tror på det vi gör och oavsett resultat så håller vi oss till planen att nya talanger ska fram. Man ska veta att konkurrens­en med dom stora klubbarna och även dom mindre klubbarna är väldigt tuff i en stad som Stockholm. Jag vill också lägga till att ett bra styrelsear­bete och just ordförande Niclas Fröberg har hållit ihop detta på ett fantastisk­t sätt. Det är en viktig del i framgångar­na – men framför allt vid motgångarn­a.

Det är snart 30 år sedan Vasalund var så nära Allsvenska­n som det är möjligt att komma. 1997 åkte klubben ur andradivis­ionen och senare har visionen snarare varit spel i division 1 eller möjligen superettan.

Nu när man är tillbaka i nästa högsta serien – finns tanken på allsvenska­n?

Niclas Fröberg tvekar inte att svara ja på detta:

– Det är vår långsiktig­a ambition. Vem vet, en dag kanske vi står där.

 ??  ?? Inga har varit så nära allsvenska­n som Vasalunds IF. Och klubben är inte nöjd med det.
Nu är Solnalaget tillbaka i superettan. Text: Lars Nylin Foto: Anna Tärnhuvud
Tränare Dali Savic.
Inga har varit så nära allsvenska­n som Vasalunds IF. Och klubben är inte nöjd med det. Nu är Solnalaget tillbaka i superettan. Text: Lars Nylin Foto: Anna Tärnhuvud Tränare Dali Savic.
 ??  ?? Chengis ”Mr Vasalund” Rehman.
Chengis ”Mr Vasalund” Rehman.
 ??  ?? Sportchefe­n Chengis ”Mister Vasalund” Rehman välkomnar säsongen med stor optimism: ”Som nykomling är det alltid lite ovisst. Men våra två seriesegra­r på tre år och ett spelsätt med rätt spelartype­r ger oss den trygghet vi behöver.”
Sportchefe­n Chengis ”Mister Vasalund” Rehman välkomnar säsongen med stor optimism: ”Som nykomling är det alltid lite ovisst. Men våra två seriesegra­r på tre år och ett spelsätt med rätt spelartype­r ger oss den trygghet vi behöver.”
 ?? Foto: ANNA TÄRNHUVUD ??
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ANNA TÄRNHUVUD ?? NU GER VI ALLT Tränaren Dali Savic ger träningsin­struktione­r på Skytteholm.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD NU GER VI ALLT Tränaren Dali Savic ger träningsin­struktione­r på Skytteholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden