Hela Sveriges fotboll

NU GÅR FOTBOLLEN SOM EN DANS IGEN

Mittfältar­en – och artisten – Boris Lumbana har hittat rätt i Gais: ”Är ett mirakel, en sjuk resa”

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Han slutade spela fotboll sommaren 2016.

Bytte karriär och gick till final i Melodifest­ivalen två gånger.

Nu är Boris Lumbana, mot alla odds, en nyckelspel­are på Gais centrala mittfält.

– Det är ett mirakel. En sjuk resa, säger 29-åringen.

Sommaren 2016 hade han fått nog av fotbollen. Efter att under vintern ha varvat försäsongs­träningen i Degerfors med att tävla i Melodifest­ivalen under tre helger, hade Boris Lumbana bestämt sig.

Fotbollska­rriären var över. Nu var det all in på musiken.

– Det fanns bara musik för mig, jag kände mig klar med fotbollen och ville testa på något nytt. Om jag då sagt att du fem år senare skulle ha en nyckelroll på Gais mittfält? – Haha, jag hade sagt att du bara hittar på. Det hade låtit som nonsens, det fanns inte över huvud taget.

”Fick en smäll som var väldigt tuff”

Ändå såg fotbollska­rriären ut att kunna bli otroligt bra.

Som 18åring fick han ett Alagskontr­akt med Örebro SK och fotbollsli­vet lekte. Men en mindre lyckad debut höll på att förstöra allt. Reaktioner­na från delar av ÖSK:s supporters­kara var vidriga. Han har tidigare berättat om att det han fick se, läsa och höra var bortom allt. Att han hade svårt att förstå vilka ord folk kunde använda för att han inte varit bra nog.

– Alltså, jag mådde inte bra där. Jag var ung, fick höra att jag var en talang. Och så kom den stora smällen. Jag fick en smäll som var väldigt tuff. Jag fick inse hur världen och fotbollsbr­anschen fungerar. Samtidigt tror jag att jag behövde det, det blev en del av min utbildning också. Jag klev ner i källaren, men fick ömsa lite skinn. Det var otroligt tufft, men väldigt nyttigt när jag i dag tittar tillbaka.

Nu finns det ännu mer sociala medier än för tio år sedan. Är det en större risk att dagens unga spelare åker på en ännu värre smäll, eller är det ett bättre skyddsnät i dag?

– Å, det är nästan värre i dag. Då hade vi ju också sociala medier, men inte alls på samma sätt. Då var det forumet på Svenska fans som var hett, i dag finns det så mycket mer. Du är inte skyddad över huvud taget som spelare utan väldigt utsatt som offentlig fotbollssp­elare. Jag önskar att det fanns ett bättre skyddsnät, men

man får medvetande­göra det, gå ut i klubbarna och prata om problemati­ken. Mestadels är man ju själv, med sin mobil och sin dator. Det går inte att kontroller­a.

Pratar ni om det här i omklädning­srummet? – Väldigt lite, faktiskt. Jag tror att det blir en överlevnad­sgrej, alla hittar sitt sätt och så tar man sig igenom det på något sätt. Men det borde pratas mer egentligen, det hade varit ett skyddsnät.

Bjöds in till en provtränin­g

Han lyckades ändå ta sig tillbaka, hittade sig själv, beskriver det som att han fick mer balans i livet och att allt inte handlade om fotboll. Men han slet med dåligt självförtr­oende och lyckades aldrig ta en ordinarie plats i varken Örebro eller Degerfors.

I stället fick musiken en allt större plats i hans liv, tills han sommaren 2016 kände att nu var det nog med fotbollen.

I alla fall tills krislaget Gais ringde sommaren 2019 och bjöd in honom til en provtränin­g.

– Första träningen var kaos. Det var den sämsta jag gjort i hela mitt liv. Du kan tänka dig vad de andra spelarna tänkte … ”Här kommer han, Melodifest­ivalkillen, och gör en sån träning.” Alltså, det var under all kritik. Vi skojar om det än i dag hur dålig jag var.

Men han hade ändå ett snack med Nicklas Karlström, Gais nuvarande sportchef, och de bestämde att han i alla fall skulle köra veckan ut. Den djupt troende Lumbana åkte hem och bad.

– Jag sa bara ”Gud, om du vill att jag ska vara här så får du se till att hjälpa mig nu”. Och det är så sjukt, från den ena dagen till den andra så var det något som vände. Touchen kom tillbaka, jag kunde hänga med i spelet, passningsö­vningarna. Det vände på en dag, och sen var det som att jag aldrig hade slutat.

Hur går det med musiken nu då?

– Det går bra, jag har byggt upp en egen liten hemmastudi­o här i Göteborg där jag skriver ny musik. Och när det funnits tid har jag varit iväg och giggat lite. Mer livestream dock, som man kör nu med tanke på corona.

Du har redan varit i två Melodifest­ivalfinale­r. Lockar det med fler försök?

– Det är otroligt tufft att göra det samtidigt som jag spelar fotboll. Degerfors var helt fantastisk­a mot mig 2016, men det är kanske ingen resa jag skulle rekommende­ra. Men efter att fotbollska­rriären är över – absolut. Det hade varit kul att vara med i alla fall en gång till.

 ?? Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN ?? IDROTTSGLÄ­DJE Boris Lumbana trivs utmärkt på Gais centrala mittfält.
Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN IDROTTSGLÄ­DJE Boris Lumbana trivs utmärkt på Gais centrala mittfält.
 ?? Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD ?? MUSIKGLÄDJ­E Boris Lumbana i Melodifest­ivalen 2017 där han framförde ”Her kiss”.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD MUSIKGLÄDJ­E Boris Lumbana i Melodifest­ivalen 2017 där han framförde ”Her kiss”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden