Hela Sveriges fotboll

SKYTTEKUNG...ARNA

Hallenius gör Engblom sällskap på topp: ”Tufft för de andra lagen”

- Johannes Hägglund

Tillsamman­s har de gjort en tredjedel av Gif Sundsvalls mål under de fyra senaste säsongerna, men nu ska Linus Hallenius och Pontus Engblom för första gången spela tillsamman­s.

– Det vore häftigt om båda kan göra minst 15 mål var, säger Linus Hallenius.

Under de fyra senaste säsongerna har Gif Sundsvall totalt gjort 160 ligamål.

Av dessa har Linus Hallenius och Pontus Engblom gjort 52 stycken, vilket motsvarar 32,5 procent av klubbens fullträffa­r. Dock ska man ha i åtanke att de aldrig har spelat tillsamman­s i klubben – förrän nu.

– Det blir både spännande och utmanande att få till det tillsamman­s eftersom att vi båda har varit vana vid att spela ensam spets under de fem, tio senaste åren. Att få ut det bästa av oss i ett tvåmannaan­fall tycker jag känns väldigt spännande, och jag tror det kommer att fungera superbra, säger Hallenius.

”Det blir sporrande”

31åringen vann Gif Sundsvalls interna skytteliga 2017, 2018 samt 2019. Förra säsongen var det Pontus Engblom, 29, som tog den platsen. Han smällde in 20 mål och med det vann han hela superettan­s skytteliga. När de nu för första gången ska spela tillsamman­s håller Hallenius Pontus Engblom som knapp favorit till att göra flest mål i laget.

– Det blir sporrande att pusha varandra. Jag tror att det finns en chans att Pontus gör en bra bit över 20 mål och om jag ska nypa honom där måste jag spruta in mål. Ska jag sätta pengarna på någon av oss blir det Pontus, men det blir triggande för mig att försöka hänga med, säger Hallenius. Är det mycket prestige i vem som tar hem den interna skytteliga­n?

– Det är väl positivt att man kan ha två stycken som kan dela på bördan. Det vore häftigt om båda kan göra minst 15 mål var, säger Hallenius, som tycker att det finns mycket som talar för att de blir en farlig duo:

– Vi har helt klart sidor som påminner om varandra, men även en del olikheter. Pontus är för mig en av de bästa anfallarna i Sverige i boxen.

Han är fantastisk på inlägg och med huvudet. Han är även snabb i djupled och en stark bollmottag­are. Jag tycker även att jag har bollmottag­andet och djupledssp­elet, men kanske inte är lika vass i boxen, om inte bollen kommer längs marken. Jag får nog rollen att länka spelet. Jag tror att det kommer att bli tufft för de andra lagen att möta två anfallare som håller så pass hög nivå, säger Hallenius.

”Klart jag drömmer om allsvenska­n”

Efter en tyngre säsong i Apoel Nicosia (Cypern) och IFK Norrköping går han nu in på sin tredje sejour i Gif Sundsvall. Han lämnade klubben första gången 2009 och på de snart tolv år som har gått sedan dess har det hänt en hel kring hur han ser på fotboll.

– I mina unga år spelade jag för att bevisa för mig själv och bevisa för andra. Jag känner inte att jag behöver göra det längre och det var en anledning till att jag ville komma hem, jag vill spela för något som betyder mer. En stolthet för klubbmärke­t och göra något tillsamman­s. Klart jag drömmer om att gå upp i allsvenska­n igen och göra den resan tillsamman­s med killarna i laget. Där är jag mentalt. Jag vet att jag är en bra fotbollssp­elare, men jag försöker inte bevisa det för någon, säger

Hallenius.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? 2020 & 2021 Förra året var ingen höjdare för Hallenius. Nu börjar han om i Sundsvall.
Foto: BILDBYRÅN 2020 & 2021 Förra året var ingen höjdare för Hallenius. Nu börjar han om i Sundsvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden