Hela Sveriges fotboll

ÖSTERS NYA RESMÅL: ALLSVENSKA­N 2025

Den klassiska klubben har fått nog av jojo-åkandet – nu går investerar­e in med tio miljoner för att säkra en ny biljett till högstaseri­en: ”Ser potentiale­n”

- Johannes Hägglund johannes.hagglund@aftonblade­t.se

De senaste åren har varit en bergoch dalbana för Östers IF, som har pendlat mellan allsvenska­n, superettan och söderettan.

Nu siktar de mot allsvenska­n 2025 och investerar­e har gått in med tio miljoner kronor för att hjälpa klubben.

– Att göra de här resorna som vi har gjort tror jag inte att många föreningar hade klarat av, säger akademiche­fen Peter Wibrån, 51.

Klassikerk­lubben Östers IF kommer från en bra säsong. De slutade fyra i superettan, vilket är klubbens bästa placering sedan de ramlade ur allsvenska­n 2013. Nu hoppas de kunna bygga vidare på det, för annars har det varit mycket upp och ner för klubben. De spelade i söderettan både 2015 och 2016 och så sent som 2019 räddade de sig kvar i superettan via kvalspel.

– Under de 15 senaste åren har vi gått mellan allsvenska­n och söderettan ett par gånger. Vi har precis hunnit bygga upp något och sedan har det raserats. Åren när vi gick från allsvenska­n 2013 till ettan 2015 var otroligt tunga, säger den förre storspelar­en Peter Wibrån, som numera är akademiche­f i föreningen.

”Vissa år är otroligt tunga”

Wibrån började heja på Öster redan som barn, som 19åring kom han till klubben på provspel och lägger man ihop hans tid i Östers IF som spelare och ledare (där han haft flera olika roller) har han varit där i över 25 år. Han om någon vet hur känslomäss­igt jobbiga de senaste åren har varit för alla i och kring Östers IF.

– Vissa år är otroligt tunga, där jag knappt har vågat titta på matcherna för att man vet hur mycket resultatet har betytt. Jag har sprungit i katakomber­na och bara hoppats på att det ska ta slut. Speciellt 2019, när vi kvalade oss kvar, var jobbigt. Att vara på väg ur superettan igen var tungt. Då hade jag varit med om det för tredje gången och det hade inte blivit lätt om vi hade åkt ur en gång till, säger han.

Klubben har dock lyckats resa sig gång på gång.

– Det får man ändå ge föreningen. Att göra de resorna vi har gjort tror jag inte att många föreningar hade klarat av. Det har

varit tuffa

Det var hemskt. Den känslan glömmer man inte. Vi hade en tung säsong hela vägen. Vi var tippade att ta oss tillbaka till allsvenska­n direkt. Vi hade definitivt ett lag för att bli etta, tvåa eller som sämst kvalplats. Allt kändes kanon inför serien, men vi kom inte in i något riktigt flyt.”

perioder, men vi orkade stå emot och göra något bra av det, säger Wibrån.

Hela familjen involverad

Vad tror du det beror på att ni har lyckats med det?

– Vi har varit tvungna att gå på rätt få personer, och då gäller det att ha ett hjärta för föreningen, eftersom man får lägga rätt många timmar extra som man inte får betalt för. Man har fått vara villig att göra mer än det som bara står i arbetsbesk­rivningen. Är du verksamhet­schef får du ibland kanske stå i kiosken och städa arenan. Det tror jag har varit en framgångsf­aktor för oss och en anledning till att vi är på väg att etablera oss i superettan.

Det låter som att du både har fått stå i kiosken och städat arenan?

– Ja. Hela familjen (fru och tre barn) har varit involverad, i biljettkas­sor, souvenirki­osk och businesslo­unger.

Vad säger familjen om det?

– Mycket gör de väl för att jag är i föreningen och för att vi har behövt den här hjälpen, men jag tror att de tycker det är småroligt också. Men de vet att jag lever med det och humöret präglas av resultaten. Det har varit några kämpiga år. När vi inte har vunnit matcher blir man som man blir. Familjen kanske har fått tissla och tassla efter förluster. De vet att de kanske ska hålla sig undan då, men när vi har vunnit är det klackarna i taket, säger Peter Wibrån och skrattar.

Tio miljoner kronor över fem år

Den här säsongen hoppas Öster återigen vara med och slåss om en plats bland topp 6 i superettan, men på sikt är blicken riktad uppåt. De har som vision att spela i allsvenska­n 2025.

Som ett led i den långsiktig­a satsningen har klubben via investerar­e fått in tio miljoner kronor som ska fördelas ut på fem år. 60 procent av pengarna ska gå till att stärka elitverksa­mheten, medan 40 procent går till akademin.

– Det betyder jättemycke­t. Fantastisk­t att det finns människor som ser potentiale­n i det och som hjälper till att vi ska nå vårt mål, säger Peter Wibrån.

– Vi känner att vi tar små steg hela tiden, men det viktigaste är att vi ligger kvar i elitfotbol­len. Sedan har vi som vision att nå allsvenska­n, men samtidigt är det viktigt att vi har en stabil resa dit. Att vi kan bygga vidare på den här organisati­onen.

 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Peter Wibrån har haft många roller i Öster genom åren, bland annat som huvudträna­re.
Foto: BILDBYRÅN Peter Wibrån har haft många roller i Öster genom åren, bland annat som huvudträna­re.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden