Hela Sveriges fotboll

Mitt fokus är att ge henne kraft och energi

Bragespela­ren Anton Lundin och hans fästmö fick ett mardrömsbe­sked: ”Fotboll är inte allt”

- Johannes Hägglund johannes.hagglund@aftonblade­t.se

För drygt ett år sedan kastades livet för Anton Lundin och hans fästmö Caroline upp och ner.

Då fick de beskedet att Caroline hade livmoderha­lscancer – och numera är fotbollen inte prio ett för Bragespela­ren.

– Mitt fokus är att ge henne kraft och energi. Mår hon bra, då mår jag bra, säger Anton Lundin.

Anton Lundin, 25, förbereder sig för sin elfte raka säsong i IK Brage, men det är med viss ovisshet som han går in i den här säsongen.

För fotbollen är inte längre det viktigaste i Anton Lundins liv.

I stället är prio ett att finnas där för fästmön Caroline som i december för drygt ett år sedan fick reda på att hon har livmoderha­lscancer.

– Det är tufft. Hon är fortfarand­e allvarligt sjuk. Förra året var det lite tuffare för att det var en ny situation. Man har lärt sig leva med det och får bara försöka kämpa på, säger Anton Lundin.

Hur mår Caroline just nu?

– Det är en fas där det är mycket kontroller för att se hur det ligger till och man håller tummarna att det håller sig någorlunda bra.

Vi börjar med att backa bandet till kvällen den 22 december 2019. Det är dagen innan Anton ska fylla 24 år och då börjar Caroline känna av några symtom som de vill kolla upp, men de hinner inte ens tänka tanken att det skulle kunna vara något så allvarligt som cancer.

–Det var hemskt alltihop. Man ser sådant på film och man tänker aldrig att det ska hända en själv eller någon i ens närhet, säger Anton

Lundin.

Fotbollen sekundär

Dagen efter undersökni­ngen, alltså på Antons födelsedag, fick de mer eller mindre bekräftat att det handlade om livmoderha­lscancer.

Då var Brage precis inne i en förberedel­sefas inför säsongen, men för Anton Lundin blev fotbollen självklart sekundär. Han missade stora delar av försäsonge­n, spelade en del i början av säsongen, men därefter blev det mindre och mindre fotboll.

– Jag hade inte orken att prestera fullt ut och då blev fotbollen lidande. Man har fått känna att fotboll inte är allt, säger han och fortsätter:

– Mitt fokus är att ge henne kraft och energi, men ibland är det skönt att komma hemifrån och tänka på något annat. Mår hon bra då mår jag bra. Nu har jag levt med det ett år och då hoppas jag att jag har lärt mig lite hur jag ska hantera det runtom. Förhoppnin­gsvis blir det en bättre säsong i år än förra året.

Vad är det du har lärt dig av det gångna året?

– Det är stort alltihop och väldigt tufft psykiskt. Vi har inte varit med om något sådant här tidigare, alltså en så här stor käftsmäll i livet. Nu har vi vant oss med det, och att ens säga det låter ju hemskt. Vi kan tackla det på ett annat sätt och försöker låta det rinna av oss så gått det går. Man kan säga att vi har vant oss vid att leva med det. Tyvärr.

Vad har fotbollen betytt för dig under det här tuffa året?

–Det har varit skönt att komma ifrån situatione­n med sjukdomen för en stund och komma till vänner och tänka på något annat. Det har blivit en form av terapi, lite klyschigt. Att få ha fokus på något annat och inte bara fokusera på det dåliga. Jag tycker det har hjälpt mig mycket.

Allsvenska anbud

Säsongen innan Caroline blev sjuk hade Lundin levererat elva mål och fyra assist på 28 matcher i superettan. Hans framfart gjorde att det fanns anbud från allsvenska klubbar.

–Som fotbollssp­elare vill man alltid spela så högt upp som möjligt. Jag hade haft ett bra år och vi kollade efter att testa på en ny nivå, men sedan kom det här. Då kände jag att det var skönt att vara kvar i tryggheten i IK Brage för att veta vad man har. Klubben har hjälpt till med mycket, det är en väldigt familjär klubb. Så det blev en självklarh­et att stanna kvar. 25åringen återkommer till hur tacksam han är gentemot IK Brage och hans lagkamrate­r för stöttninge­n han och Caroline har fått under den här perioden. Särskilt en av lagkamrate­rna har betytt extra mycket och det är hans tvillingbr­or Oscar.

– Han har betytt jättemycke­t. Han är väldigt förstående, men det har alla i vår närhet varit. Det blir att man sluter sig samman och sluter upp. Men Oscar har betytt mycket, säger Anton Lundin.

Jag hade inte orken att prestera fullt ut och då blev fotbollen lidande. Vi kan inte vänta

på allt vi har planerat, utan vi försöker leva

för dagen.

Har skaffat en hund

Anton och Caroline, som har varit tillsamman­s i sex år, har gått kampen mot cancern i drygt 15 månader och det har fått Anton Lundin att omvärdera vissa saker, däribland hur han ser på framtiden.

– Drömmar och framtidspl­aner har vi. Sedan vet man inte vad som händer. Man har fått lära sig att mer ta livet som det kommer. Vi kan inte vänta på allt vi har planerat, utan vi försöker leva för dagen. Klart vi har drömmar, men vi försöker leva i nuet så gått det går. Att ta vara på stunden har blivit något vi försöker göra.

Hur tar ni vara på stunden?

– Vi har skaffat en hund som vi umgås mycket med. Vi försöker gå på utflykter, hänga med familj och vänner. Att komma iväg är skönt, istället för att bara sitta hemma och tänka på allt som händer.

Avslutning­svis, hur mycket kommer du att satsa på fotbollen den här säsongen?

–Caroline är självklart prio ett, men min målsättnin­g är att kunna vara med så mycket som möjligt. I och med att vi har levt med här ett drygt år hoppas och tror jag att det ska gå bättre fotbollsmä­ssigt i år jämfört med förra året, säger Anton Lundin.

 ??  ??
 ?? Foto: PRIVAT ?? Anton och hans fästmö Caroline.
Foto: PRIVAT Anton och hans fästmö Caroline.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden