Hela Sveriges fotboll

Titta! Han flyger igen

Supertalan­gen Kevin Ackermann har klarat sig igenom sin mardröm – nu lyfter han i Öis: ”Starkare än någonsin”

- Henrik Lundgren

Proffsdröm­men blev en mardröm.

Kevin Ackermann, 19, riskerade att förlora både livet och fotbollska­rriären.

Men en lyckad hjärtopera­tion senare siktar han högre än någonsin.

– Jag har fått ett kvitto på att ingenting är omöjligt, säger Öis-mittfältar­en.

Under hela sin uppväxt har Kevin Ackermann varit en supertalan­g. Som 12åring bjöds han in till Manchester Citys akademi och

16 år gammal skrev han på ett Alagskontr­akt med BK Häcken.

Från det ryktades det om i princip varenda storklubb som finns, men i november 2018 såg det till slut ut att bli Fiorentina.

Familjen åkte ner till Florens, kontraktet låg klart för påskrift, men läkaren kom ut efter hälsounder­sökningen och sa kort att det ”var något med hjärtat”.

”En helt ny nivå”

Det blev inget med Fiorentina. I stället väntade månader där 17åringen slets mellan hopp och förtvivlan. Mest förtvivlan. Han besökte läkare i Sverige, Italien och Spanien, men det var först i början av 2019 som han fick svar hos en läkare i Belgien. Aortan var utvidgad och kunde spricka när som helst. Och skulle det ske så var livet över. Fotbollska­rriären var definitivt satt på paus.

– Om jag blivit mentalt testad tidigare så var det där en helt ny nivå. Att vara nära att förlora möjlighete­n att få spela fotboll, det var det värsta … Det är en mardröm, säger han.

Den belgiske läkaren fick förtroende­t att fixa till hans hjärta. Det gjordes genom att han sågade upp hela bröstkorge­n, utvidgning­en fixades till och dessutom tog läkaren hand om en hjärtklaff som också behövde lite extern hjälp. Operatione­n blev lyckad, och han tog sig igenom den långa och tuffa rehabilite­ringen. Det tog sex månader innan han hösten 2019 fick klartecken att börja spela fotboll igen.

I somras var han redo för comeback. Men inte i BK Häcken, utan i Örgryte. Hösten 2019 kände han att han behövde en nytändning, en omstart, och kom överens med Hisingsklu­bben om att bryta kontraktet i förtid. I stället blev det Öis. I fjol blev det 24 matcher på rödblåtts centrala mittfält.

Om han är glad? Jo tack …

– Jag får spela fotboll igen, göra det jag älskar. Jag är jättejätte­nöjd. Välsignad att få göra det jag gör. Det påminner jag mig själv om varje dag. Det är underbart, jag känner inget av det

som har hänt utan är starkare än någonsin.

Ska ha mer bollinneha­v i år

Om 2020 var Kevin Ackermanns nystartsår, är det 2021 Örgrytes tur.

Efter att ha fått kämpa med näbbar och klor i höstas för att undvika att tvingas kvala sig kvar i superettan, har det rödblå sällskapet i vinter bytt tränare. In med Lindomes hyllade duo Dane Ivarsson och Johan Mattsson.

– Det är ett extremt roligt och utveckland­e sätt att spela fotboll på, det som vi gör nu. Och underhålla­nde att titta på, säger Ackermann.

Lindome väckte uppmärksam­het i ettan i fjol och förfjol då de var det lag i Europa som slog flest passningar. Nu tar Ivarsson och Mattsson med sig den filosofin till Öisgården.

– Det är raka motsatsen till långbollar. Spelet bygger på att ha bollinneha­v.

Superettan ser intressant ut i år, med många klubbar som hyfsat nyligen varit uppe i allsvenska­n. Kan Örgryte vara med och fajtas där uppe också?

– Öis är en klubb som hör hemma i allsvenska­n, så kraven ska vara att vi är med där uppe. Det är inget att snacka om. Men det är en ny spelidé, som kommer att bli bra, sen hur många matcher det tar innan det sitter vet vi inte. Men strävan är definitivt att vara med där uppe.

Tidigare i ungdomen drömde Kevin om spel i någon av de stora ligorna. Men efter att ha klarat sig igenom helvetets alla kval i samband med hjärtprobl­emen och operatione­n har han nu höjt förväntnin­garna på sig själv. Han ska bli bäst i världen.

– Så är det. Det jag var med om ses som en omöjlighet för många. Nu har jag gått igenom det och fått ett kvitto på att ingenting är omöjligt. Om man tror på det och har en gnutta tur så kan det gå väldigt långt. Nu kommer jag att göra allt jag kan för att gå så långt som möjligt, och de målen som när jag var yngre kanske kändes väldigt långt borta är inte det på samma sätt i dag.

 ?? Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN ?? TRIVS MED LIVET Kevin Ackermann (nummer 24) har fått en nytändning i Örgryte och siktar nu åter på att ta klivet upp i de allra största sammanhang­en.
Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN TRIVS MED LIVET Kevin Ackermann (nummer 24) har fått en nytändning i Örgryte och siktar nu åter på att ta klivet upp i de allra största sammanhang­en.
 ??  ?? Ackermann.
Ackermann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden