Hela Sveriges fotboll

INGET SNACK – BP SPRINGER HEM DET HÄR UTAN PROBLEM

BOLIN: Hos Brommapojk­arna finns tradition, rutin och framför allt talang i massor

- KRÖNIKA GÖRAN BOLIN sport@aftonblade­t.se

Här finns både tradition, rutin och talang så att det räcker och blir över.

Allt annat än att Brommapojk­arna lattjar hem Ettan Norra får betraktas som en skräll.

Hörde ni i Gästriklan­d?

BP, i folkmun, är unik i ett par avseenden.

Europas största fotbollskl­ubb med över 4 000 aktiva, så klart.

Men också för u-svängen klubben gjorde i seriesyste­met åren 2016–2019, då man gick från division 1 till allsvenska­n på två säsonger för att lika snabbt vara tillbaka i division 1 igen.

I fjol skulle BP påbörja en ny framgångsr­ik klättring i seriepyram­iden, men det sket sig eftersom det blev förlust i kvalet mot Trelleborg.

Jämmer och elände då. Nya tag nu.

Med Christer Mattiasson som ny tränare ska BP bara upp denna säsong och som av en händelse tog jag ett grundligt snack med ”Kitten” för ett par veckor sen.

Jodå, full av optimism, pratade länge och väl om sitt snabba lag, sin breda trupp, taktiken som skulle leda till framgång och spelare med framtidsut­sikter ljusare än en norrländsk sommarnatt.

Ska göra en 70–75 mål

Men efter ett tag besinning. Oro i klubben vid dålig start, försämrad slagstyrka om ett par, tre nyckelspel­are skulle gå sönder och en drös konkurrent­er med både ambitioner och kvaliteter.

Sådant man jiddrar om som fotbollstr­änare med dagar kvar till kick off.

Tittar man på BP:s trupp ska det inte vara något snack.

Då ska laget spatsera genom serien på lätta fötter, ta uppåt 70 poäng på de 30 omgångarna som ligger framför oss och göra en sisådär 70–75 mål.

Stabil keeper i Alexander Lundin och stark backup i Jonas Olsson.

Försvarsru­tin med nya Carl Nyström och Martin Falkeborn.

Mittfältse­rfarenhet i form av Gustav Sandberg Magnusson, Simon Helg och Christer Gustavsson.

Men framför allt – talang i massor.

Ali Suljic, 23, blev utsedd till seriens bäste försvarssp­elare i fjol, hade erbjudande­n från både allsvenska klubbar och superettan-klubbar, men valde till slut att stanna, och pratar man Suljic med Mattiasson är det snudd på att Mattiasson går upp i falsett. Så bra är innerbacke­n, som en gång i tiden hade Stamford Bridge som hemmaarena.

Besökte FC Barcelona

Omar Faraj, 19, svarade för en kanonsäson­g i fjol, gjorde fem mål på 16 starter, har sett glödhet ut under försäsonge­n och förlängde nyligen sitt kontrakt med tre år – trots att klubbar högre upp i seriesyste­met kastade lystna blickar efter den snabbe och fysiskt starke anfallaren.

Och så pärlan då, superlöfte­t som det snackas om på fler ställen än kring Grimsta IP: Jardell Kanga. 15-åringen beskrivs som en av de största talanger som kommit fram i svensk fotboll.

Nyligen var han på besök hos FC Barcelona och ska man tro Christer Mattiasson (och varför skulle man inte göra det?) kan det bli minuter i A-laget redan denna säsong för den vänsterfot­ade anfallaren.

– Jag spelade mittback mot honom på träningen häromdagen och det var inte kul, säger Mattiasson och antyder (glatt) därmed att han blev rejält uppsnurrad.

Lämnade för HBK

BP favorit, alltså. Sedan finns det några lag där bakom som absolut kan göra klubben i Västerort äran stridig.

Gästrikegä­ngen, till exempel. Gefle med superduon Leo Englund-Isac Lidberg i frontlinje­n och klassikern Sandvikens IF, som nu tar ny fart mot superettan efter att Pelle Olsson lämnat för analytiker­jobbet i Halmstads BK.

Dalkurd och Umeå är klubbarna som kommer från just superettan och tro inget annat än att de siktar på att göra sejouren i Ettan ettårig.

Sist, men kanske inte minst Karlstad, som underprest­erade enormt i fjol, men som nu gnuggas av Akropolis gamle succéträna­re Konstantin­os Panagopoul­os.

Nog snackat.

Upp med lädret i luften, så kör vi!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden