Hela Sveriges fotboll

”BAIK” MOT ”NOTAS” – I ÅR VÄNTAR HETT STADSDERBY

LEIFBY: Legendaren­s skidklubb utmanar rivalen – men bandyklubb är favorit

-

Sven-Åke Lundbäck är en av få som vunnit OS-guld, VM-guld och Vasaloppet.

Blir hans Bergnäsets AIK bäst i stan är meritförte­ckningen komplett.

Division 2 norra Tassemark är som vanligt en bedårande serie som jag önskar att jag fick göra en säsong i, som halvdan ytterback med vresigt humör eller gladlynt lagledare med prasslig overall.

Tänk att få sätta sig på en buss i Stöde och åka E14 västerut, sitta långt fram och glo genom fönstret när Torpshamma­r, Bräcke, Pilgrimsst­ad (dit Olof Palme gjorde sin sista arbetsresa tre dagar innan han mördades i februari 1986) och Vladimir Krutovs Brunflo susar förbi där utanför.

Det är en vidsträckt serie det här, från Ytterhogda­l i landskapet Hälsinglan­d i Härjedalen­s kommun i Jämtland län till Boden 700 kilometer norrut.

Lindmark gick sönder

I Luleå, Sveriges rejälaste stad, har isarna ännu inte släppt när den här krönikan skrivs, och fotbollsmä­ssigt befinner sig staden i en istid.

I år är det 50 år sedan IFK Luleå, allsvenska­ns nordligast­e lag någonsin, spelade en säsong i allsvenska­n.

När Liverpool besökte staden och träningssp­elade i april 1971 gick försvarskl­ippan Bosse Lindmark sönder vilket förstås försämrade IFK:s chanser att hanka sig kvar i allsvenska­n.

I den där matchen gjorde för övrigt Kevin Keegan sitt första mål i Liverpool-tröjan.

Nog om detta.

För i år ska det för första gången på länge spelas ett riktigt stadsderby i division 2 när Bergnäsets AIK möter Notvikens IK.

”Baik” mot ”Notas”.

Hatkänslor förr

För att ta sig till Bergsvalle­n i ”Brooklyn”, som stadsdelen kallas, måste man lämna stan och åka över Lule älv och Bergnäsbro­n, invigd 1954 och då Sveriges längsta bro med sina 896 meter, och det skiljer bara 6–7 kilometer mellan de båda lagens hemmaplane­r.

Jag ringer Michael Fleuron som verkat i ”Baik” som spelare och ledare i närmare 50 år.

– Den där riktiga rivalitete­n i Luleåfotbo­llen fanns nog på 50, 60 och 70talen, mellan IFK Luleå och Luleå SK. Där kan vi prata om hat. Men visst fasen finns det rivalitet mellan oss och Notviken. Jag får erkänna att Notviken har lite starkare fotbollstr­adition, och det är ju skämmigt om de skulle förlora mot en skidföreni­ng!

Just det.

Sven-Åke Lundbäck, en av Sveriges största längdskidå­kare genom tiderna, tävlade för Bergnäsets AIK vilket kommer på tal lite för ofta, tycker Fleuron.

– Ett tag var det bara SvenÅke Lundbäck, men nu känns det som att vi vågar stå för fotbollen också.

Notvikens IK bildades 1936 och i de gamla rullorna dyker namnet Martin Ljung upp.

Komikern och skådespela­ren började som smedlärlin­g på järnvägen och tävlade för Notvikens IK där han 1941 blev klubbmästa­re i både höjdhopp och längdhopp.

Notvikens egen Roger Milla

En annan sak jag gillar med division 2fotbollen är att den också fungerar som en liten vrå för de till åren komna spelarna som fortfarand­e har mycket boll i sig, men som kanske har lite för mycket brosk, barn på dagis och bagarväckn­ing på vardagarna för att spela på en högre nivå.

I tvåan och trean finns det ett litet fotbollsre­servat för gamlingarn­a och bli nu inte förvånade om Magnus Johansson som spelat hundra säsonger och hunnit bli 43 år gammal gör 13–14 mål den här säsongen.

Notvikens egen Roger Milla.

Seriesegra­re borde bandyklubb­en Boden bli, men jag vill också tipsa om Sandviks IK och Åke Tornberg.

Så ska en ung mittbackst­alang från Norrbotten heta.

 ??  ??
 ??  ?? Sven-Åke Lundbäck.
Sven-Åke Lundbäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden