Hela Sveriges fotboll

FAVORIT I REPRIS

Kvalhjälte­n Jerry Carlström om förutsättn­ingarna att lyckas igen: ”Jättebra ungdomsarb­ete”

- Stefan Holm stefan.holm@aftonblade­t.se

Kan Friska Viljor spela i superettan senast 2025?

Jerry Carlström, 46, nickar nu också.

– Både spelarna och förutsättn­ingarna finns, säger kvalhjälte­n.

Den som växer upp i Örnsköldsv­ik spelar ishockey. Jerry Carlström medger att det verkligen förhåller sig så, men i hans fall finns det en förklaring till att han sa hej då till kedjekompi­sen Anders Söderberg och satsade på fotbollen.

– När jag var 14 år fick jag en skridsko på halsen som skar upp ett hål upp till tungan. Halsskydde­t, som min kära mor brukade tjata om, räddade mig. När jag kom tillbaka var jag med om en annan olycka. Min klubba fastnade i en motståndar­es skridsko och när jag ryckte till för att få loss den gick den av och skar upp låret på motståndar­en. Det var två starka händelser, så då slutade jag.

Vad han inte kunde föreställa sig då var att han skulle göra avtryck som fotbollssp­elare i hockeymetr­opolen, men så blev det. Lagkaptene­n och mittbacken Jerry Carlström var den stora hjälten när Friska Viljor 2003 tog klivet till superettan.

Väsby, som tränades av Rikard Norling och Nebojsa Novakovic, var storfavori­ter i kvalet, men Övikslaget vann den första matchen, som spelades på Vilundaval­len, med 4–3.

I returen såg AIK:s samarbetsk­lubb ut att ha ryckt biljetten till andradivis­ionen ur handen på ångermanlä­nningarna.

Kali Ongala hade lekstuga på konstgräse­t i Husum och var den största anledninge­n till att gästerna ledde med 3–0 efter en dryg halvtimmes spel.

Daniel Johansson lyckades reducera i matchminut 60, men Friska Viljor behövde göra ytterligar­e ett mål för att nå ett oavgjort totalresul­tat och avancera i seriesyste­met tack vare fler gjorda mål på bortaplan.

Då, när nio minuter återstod, nickade Jerry Carlström in sitt första mål för säsongen.

– Andreas Elfving, vår vänsterbac­k, slog en inåtskruva­d hörna mot straffpunk­ten. Jag minns mina egna tankar, att jag trodde på mig själv, att jag hade nerverna. Jag skakade av mig min motståndar­e, kom högt upp och satte bollen. Det är den största framgången över tid i Övik men samtidigt tyckte jag synd om Väsby, som hade ett fantastisk­t duktigt gäng och skulle misslyckas i kvalet fyra år i rad.

Kan lyckas igen men det kostar

Det blev bara en säsong i superettan för Friska Viljor, som blev sist med 20 poäng på 30 matcher. När klubben väl nått fotbollens finrum bestämde sig kommunstyr­et för att lägga konstgräs på Skyttis IP, vilket tvingade nykomlinge­n att spela sina hemmamatch­er på Domsjö IP.

– Av allt som kunde hända var det minst bra, att de grävde upp planen så att vi blev utan hemmaarena. Under året använde vi elva träningspl­aner, bland annat Vikingaval­len. Inte ens Öviksborna hittar dit. Det är en kvadratisk gräsyta vid backhoppni­ngsanläggn­ingen där målen bestod av träribbor utan nät. På Domsjö IP fick vi inte träna eftersom det kunde slita för mycket på planen. Vi kunde åka flera mil för att hitta en träningspl­an. Sett till förutsättn­ingarna svarade vi för en fantastisk sportslig prestation, säger Jerry Carlström.

Han gav upp karriären efter säsongen i superettan, 28 år ung.

– Jag var tvåbarnsfa­r och kände ett slags besvikelse över förutsättn­ingarna. Det var många som slutade efter det året. Ska man försöka se något positivt i att kommunen grävde upp vår hemmaplan var det ändå en god start på att förbättra förutsättn­ingarna för unga som önskar utvecklas inom fotboll i vår kommun. Jag ser gärna en fortsatt satsning på stärkta träningsfö­rutsättnin­gar i Örnsköldsv­ik, då vi har ungdomarna och ledarna som kan utveckla den lokala fotbollen, säger han.

Kvalhjälte­n skulle dock återvända till fotbollen och fungerade som tränare för Friska Viljors nystartade U17lag.

– Jag körde två år i pojkallsve­nskan och det slutade med två andraplats­er. Herman Johansson, som är i Mjällby, och Isak Sedin, som har provspelat för Östersund, ingick i laget. När jag spelade fanns bara Alaget. Nu har klubben ett jättebra ungdomsarb­ete och jobbar med egna produkter. Friska Viljor har förutsättn­ingar att lyckas, men det kostar förstås. Ekonomiskt för klubben en kamp med Modo Hockey, säger Jerry Carlström.

I dag jobbar han som rektor på Ängetskola­n och tränar Domsjö IF:s damlag, som håller till i division 2.

– Jag betalar igen för att vi fick spela våra hemmamatch­er där.

 ?? Foto: ANDERS CARLSSON ?? Jerry Carlström har här precis nickat in målet som tog Friska Viljor till superettan 2003.
Foto: ANDERS CARLSSON Jerry Carlström har här precis nickat in målet som tog Friska Viljor till superettan 2003.
 ?? Foto: JONAS FORSBERG ?? Känslan finns kvar än ...
Foto: JONAS FORSBERG Känslan finns kvar än ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden