Hela Sveriges fotboll

LÄKTAREN PÅ VIFOLKAVAL­LEN – FOTBOLLSTV­ÅANS UNDERVERK

LEIFBY: Här är det en ära att betala för sig – och i år får rivalerna möta varandra

- MARCUS LEIFBY marcus.leifby @aftonblade­t.se

Om läktare kunde tala.

Om läktare kunde tala, då skulle jag fylla bilen med riktigt fint blyfritt, ta på mig min absolut prassligas­te träningsov­erall, köra raka vägen söderut och med öron stora som Michael ”Roddarn” Anderssons skrapsår från Barcelona-OS 1992 sätta mig på en av de finaste läktare vi har i svensk fotboll.

Den på Vifolkaval­len i Mjölby. Vifolkaval­len. Här har Peter Wettergren, Jonna Andersson och Modou Barrow fått sina fiskar varma, och säkert har någon skrikit det sista hårfästet av en stackars linjedomar­e.

Jo, det heter assisteran­de, numer, men för mig är domaren som rusar längs linjen fortsatt en linjedomar­e.

Vifolkaval­len.

Kom ni dragandes med

Ibrox, San Siro eller La

Bombonera och jag synar med Vifolkaval­len.

300 kilo gräsfrön

Mjölby är uppe i tvåan igen, det var ett tag sedan de vistades på den här nivån, och vi måste gå så långt tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta laget i de högre divisioner­na.

Då spelade de i ”gamla” division 1 vilket innebar matcher mot Örgryte och Häcken, och rubriker därefter i Östgöta Correspond­enten.

Som ”NU KLIPPER VI HÄCKEN” inför mötet med göteborgar­na.

Mjölby fick sina stadsrätti­gheter 1920 och några år tidigare, 1913, anlades den första fotbollspl­anen när ett 70-tal tegelbruks­arbetare släpade sina skottkärro­r, lade ut krossat tegel, tusen åkarlass matjord och 300 kilo gräsfrön.

Bedårande entré

Redan 1904 tillverkad­es den första läderkulan i just Mjölby, berättar MAI-galningen PerGustaf Sunnerfjor­d, och det är inte alla som tänker på det när Sveriges alla mittbackar under en säsong och i matchens sista minut sopar iväg bollen över halva plan och ut på åkermarker­na runt om.

Vifolkaval­lens entré är bedårande, här är det en ära att betala för sig, och träläktare­n som byggdes på 20-talet är division 2-fotbollens underverk.

Till den vill man ju bli uppskickad. Tänk så många otåliga, oroliga fötter som har stampat här genom åren.

Jag känner inte i detalj till vilka regler och förordning­ar Uefa har när det kommer till läktare som ska användas i europacup-spel, men där är inte Mjölby – ännu – så vi skjuter på frågan ett tag.

Däremot kommer det under säsongen spelas ett derby i trakten som vi inte blivit bortskämda med, åtminstone inte i modern tid.

Slaget om Slätten.

Läget exemplaris­kt

Det skiljer bara tre mil mellan Mjölby och Motala, de båda industrior­terna som är så lika, men ändå inte.

Motala har spelat i allsvenska­n en gång, det börjar bli länge sedan nu, men vi glömmer förstås inte Gösta Löfgren och ”Mammutalls­venskan” 1957-58 i första taget.

I Motala fanns Luxor och Electrolux kylskåpsti­llverkning, dessutom var läget exemplaris­kt där vid Göta kanal.

Mjölby, knutpunkte­n längs med stambanan ute på ”slätta”, hade sina kvarnar i Svartån och senare produktion av

lagertruck­ar och jordbruksm­askiner.

Det var längesen de här båda fick brösta upp sig mot varandra på den här nivån.

Motala är favorittip­pade, Mjölby är nykomlinga­r och spelar division 2 för första gången sedan 1995, men allt sånt tar Vifolkaval­len inte hänsyn till.

Dessutom har Mjölby förstärkt laget med Martin Ingesson, Klas Ingessons grabb, och ingen annanstans i fotbolls-Sverige passar skogshugga­rstegen bättre än just här.

MAI mot MAIF.

Mumma.

 ??  ??
 ??  ?? Martin Ingesson, här i Varbergs tröja, spelar nu i Mjölby.
Martin Ingesson, här i Varbergs tröja, spelar nu i Mjölby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden