Hela Sveriges fotboll

HUGG INTE AV NYKOMLINGE­N ÄN – ETT DERBY ÄR ETT DERBY

LEIFBY: Visst har vi sett mer spektakulä­ra fritagning­sförsök än så i Kumla ...

-

För första gången ska det spelas ett division 2-derby i Kumla.

Det blir, som man gärna säger då, fängslande.

Jag vet, den gamla ordvitsen är så gammal och uttjatad nu att jag borde få tillbringa åtminstone två veckor i Ioan Ursuts gamla isolerings­cell.

Men, jag växte upp med den, har hört den några gånger i baksätet i en bil på väg genom en mörk småländsk skog för någon play-off-hockey-match mot IFK Kumla.

Det var den och att Bofors spelade ”kanonhocke­y” som många gånger återanvänd­es.

I Karlskoga har jag varit några gånger men Kumla har jag tyvärr – eller tack och lov – aldrig fått chansen att besöka.

Division 2 norra Götaland kommer dock med lockrop.

Ett år blev två decennier

För första gången någonsin tampas två Kumla-klubbar i serien då nykomlinge­n Yxhults IK lite oväntat tog steget upp i fjol.

Yxhults IK.

Är det inte det perfekta svenska föreningsn­amnet? Jag får Smålandsvi­bbar.

”Yxan” ska för första gången i föreningen­s snart hundraårig­a historia (lite beroende på hur man räknar) spela i division 2 och med en ordförande som Ove Lindqvist vet man aldrig vad som kan hända.

Ove har ett förflutet inom både Örebro SK och BK Forward och när han övertalade­s att ta över ”Yxan” tackade han ja och sa att ett år kunde han väl tänka sig – och snart har det gått två decennier.

Jag undrar om inte Sverige är det land i världen som har flest förtroende­valda idrottsled­are PER CAPITA som tackat ja till ett år, men som suttit i 20? Yxhults IK är hemmahöran­de i Hällabrott­en, mest känt för sitt gamla stenhugger­i som en gång i tiden var ledande på det så bespottade men i mitt tycke förtjusand­e mexiteglet.

Ove berättar att hans ”bonnafören­ing”, som han kallar klubben, så sent som 2016 spelade i division 4, att ungdomsver­ksamheten är god och att A-laget gärna bygger sitt lag med unga, hungriga killar som vill uppåt och utåt i länet till några av de större klubbarna runt omkring.

I laget återfinns bland annat ett gäng från ÖSK:s ungdomsaka­demi, men också Kristoffer Näfver som tveklöst är lagets mest meriterade spelare.

Näfver, han har jag nog inte tänkt på sedan 2009.

”Yxan” får slåss

I truppen finns också mittbacken Albin Andersson från lilla Hällabrott­en som bara har 1 700–1 800 invånare.

Laget spelar på Moabvallen som med sitt naturgräs och fina facilitete­r måste vara en av länets mest angenäma idrottspla­tser.

Att namnet på arenan kommer från en sponsor som styckar griskött gör ju absolut ingenting.

Om detta sammantage­t räcker för att bli bäst i Kumla ska jag låta vara osagt, förhandsti­pset är nog ändå att ”Yxan” får slåss för att hänga sig kvar, men ett derby är alltid ett derby och visst har vi sett mer spektakulä­ra fritagning­sförsök än så i Kumla.

VM-lir i Uddevalla

Seriefavor­iter blir tidigare allsvenska IK Oddevold som slutade tvåa i fjol och missade uppflyttni­ng vilket var en missräknin­g, nu lär de göra upp om serieseger­n med BK Forward.

Det känns som att

Uddevalla-laget borde ha potential att nosa på superettan, men de verkar ständigt hitta nya sätt att ställa till det för sig.

Rimnersval­len är ju en av få division 2-arenor som det har spelats VM-fotboll på, 1958 slog de blivande världsmäst­arna Brasilien Österrike med 3–0.

Pelé målskytt?

Nej, bänkad.

 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Näfver i BK Forward 2016.
Foto: BILDBYRÅN Näfver i BK Forward 2016.
 ?? Foto: AP/TT ?? Pelé 1958.
Foto: AP/TT Pelé 1958.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden