Hela Sveriges fotboll

ANGERED STÅR TILLSAMMAN­S

FOTBOLLSAL­LIANSEN SOM GER LJUS ÅT GÖTEBORGSF­ÖRORTEN: ”INNAN ... DET VAR LIV OCH DÖD NÄR DET VAR MATCH”

- ANGERED. Ett projekt som ska göra Angered tryggare. Och ta dem högt upp i seriesyste­met. – Det går hand i hand, säger projektled­aren Tomas Gustafsson. Text: Henrik Lundgren Foto: Anders Deros

Iårtionden hade de konkurrera­t, gjort det svårare, närmast förstört för varandra. Det hade lett till färre framgångar, färre spelare, färre medlemmar och ett intresse för klubbarna som störtdök. – Gunnilse hade gått från att vara en stor förening med 7–800 medlemmar. När jag kom hit var det 220 kvar, säger Tomas Gustafsson.

Vi har satt oss vid ett runt bord på den jättelika övervåning­en i klubbhuset vid Hjällboval­len. På covidavstå­nd från varandra. I vanliga fall, pre-covid, så var det här närmast en fritidsgår­d. Barn och ungdomar från alla lag och barn till föräldrar som spelade i A-lagen använde det som en samlingspl­ats. Nu är det öde, förutom lite köksperson­al och så A-lagsspelar­na som börjar ramla in för kvällens träning med Angered BK.

Det har gått fyra år sedan Tomas Gustafsson kom med förslaget. Det var inte första gången, Angeredskl­ubbarna hade flertalet gånger försökt att samarbeta på olika sätt, till och med slagit ihop vissa klubbar. Men utan framgång. Alltid var det något som förstörde, någon klubb som tjänade mer på det än de andra.

Han hade varit klubbchef i Gunnilse i ett år när han 2017 första gången förde samman representa­nter från Angereds IS, Lärje/Angered, Angered MBIK, Gunnared KIF och sin egen klubb. Det tog två år, men vintern 2019 bildades Angered Allians, en paraplyorg­anisation för de fem klubbarna med syfte att stärka dem allihop och få ett A-lag som på allvar kunde klättra uppåt i serierna.

Det Svenska Fotbollför­bundet sa nej till att den nya klubben skulle få heta Angered Allians, så det nyblivna division 2-klubbens A-lag heter därför Angered BK.

500 nya första året

Målsättnin­gen var hög, på tre år skulle man dubblera antalet aktiva spelare i klubbarna från 1 500 till 3 000. Efter två år ser det, trots pandemin, lovande ut. Under det första året fick man in 500 nya spelare i alla åldrar. Och till skillnad från många andra klubbar tappade man inga aktiva under pandemiåre­t 2020, utan utökade i stället med ytterligar­e 100 spelare från de yngsta till de äldsta lagen. Klubbarna finns kvar på barn- och ungdomsniv­å, där alla har siktet inställt på A-laget som övergår till

Angered BK. På ungdomssid­an finns det både ett bredd- och elittänk, tanken är att de stora talangerna inte ska behöva lämna för någon av akademiern­a inne i Göteborg, som IFK Göteborg eller Häcken, utan att de ska kunna få samma utbildning och nå samma nivå även om de stannar i Angered.

– Man ska inte behöva gå dit. Och för att vi ska lyckas behålla dem, och de ska lyckas med sina fotbollska­rriärer, måste vi minst ligga i division 1 med vårt A-lag. Så det är vårat grundmål.

Sedan är inte allt positivt, Lärje/Angered är i princip en insomnad klubb och Gunnared KIF har lämnat sammanslag­ningen.

– Det är lite synd att inte alla är kvar, men Gunnared hade ett annat tänk och valde att lämna. Men annars har det nästan gått bättre än jag förväntat mig. Konkurrens­en är borta, vi hjälper varandra istället och ekonomiskt ser det mycket bättre ut också.

Förutsättn­ingar som få andra

Visserlige­n har man inte fått bytt ut skylten på träningsan­läggningen, på Hjällboval­lens klubbhus står det fortfarand­e ”Gunnilse IS”. Men förutsättn­ingarna kunde inte vara mycket bättre för en klubb på den här nivån. Man har två fullstora elvamannap­laner med naturgräs, en konstgräsp­lan, en inomhushal­l och ett stort klubbhus. Dessutom förbättras ekonomin genom att man hyr ut en närliggand­e grusplan till gästarbeta­re som är i Göteborg för att jobba med Västlänken, de bor på grusplanen. Och långt gångna planer finns också på att bygga om en del av hallen till en padelhall. Dels för att kunna starta upp en padelsekti­on, men också för att den vägen få in extra inkomster.

Det kan behövas, för med de storslagna planer som föreningen har kommer det att behövas extra utrymme. Det är tydligt redan nu. När A-lagsspelar­na en stund senare börjar värma upp inne i hallen delar de planutrymm­et med kidsen i sjuårslage­t. Och när de sedan genomför den en och en halv timmes långa träningen på konstgräsp­lanen håller de till på ena planhalvan. Den andra delas broderligt mellan två andra ungdomslag.

Sedan hinner lagen inte ens gå av planen innan den intas av damlaget och två andra ungdomslag som ska in och träna.

”Slipper slåss om sponsorer”

Det är trångt. Men familjärt. Ögonen lyser på sjuåringar­na när de försöker ta bollen från de dribblande A-lagsspelar­na. En av dem är Adnan Hadzialic. Han är bara 27, men redan en veteran efter att ha varit uppe och känt på Gunnilses A-lag redan i 14-årsåldern. Han och familjen är ett typexempel på klubben, hans storebror Sead är assisteran­de tränare i A-laget, han själv är assisteran­de tränare i damlaget och bakom honom i hallen joggar hans sambo Kerime Karateke, som just nu rehabar efter en korsbandss­kada hon ådrog sig under en match med klubbens damlag i höstas.

– Angered Allians är ett jättebra projekt, det förenar Angered på ett helt annat sätt, den här rivalitete­n som fanns innan suddas ut. Innan var det Lärje mot Gunnilse, det var liv och död när det var match. Men nu är det en satsning på ett annat sätt och det kan bara bidra till att vi får fler spelare under samma tak. Och klubbarna slipper slåss om samma sponsorer, det blir inget tjafs. Och så förenar det juniorerna hela vägen upp, säger han.

Han vet vad han pratar om. Han inledde karriären i Gunnilse, men när A-lagsspelet uteblev satsade han på studierna i stället och varvade ner i division 5, där Lärje/Angered då hamnat.

– Men efter två år kände jag att det var för låg nivå så jag gick tillbaka hit. Det var precis när Joel kom.

”Vi är för bra. Vi är kompletta”

Joel, det är Joel Sjöqvist det. Spindeln i hela Angered Allians. Heltidsans­tälld tränare som har hand om både herr- och damlaget. Under kvällen ska 36-åringen först leda herrlagets träning i 90 minuter. Sen gå in och byta skor, värma sig lite, och sedan köra lika länge med damlaget på samma plan.

Men nu står han i det stora rummet i klubbstuga­n, en kopp kaffe i handen, och funderar på framtiden. I fjol vann man S

”ANGERED ALLIANS ÄR ETT JÄTTEBRA PROJEKT, DET FÖRENAR ANGERED PÅ ETT HELT ANNAT SÄTT, DEN HÄR RIVALITETE­N SOM FANNS

INNAN SUDDAS UT.”

sin division 3-serie och är nu nykomlinga­r i division 2. Men man är ingen blyg nykomling.

– Övre halvan? Definitivt. Sikta på att hänga kvar? Nej nej nej, där nere har vi inget att göra. Vi är alldeles för bra. Vi är kompletta. Minst två spelare på varje position, har känt varandra länge och den spelmodell­en som främst jag har jobbat fram under många, många år är väldigt komplett. Det finns liksom inga hål i den. Vi vill vinna varje match vi spelar och vinna varje serie vi är i. Det är vår målsättnin­g.

Kaxigt? Ja, absolut. Men definitivt inte obefogat. Kvaliteten på träningen senare under kvällen är på en hög nivå, liksom Sjöqvists ledarskap. Det finns kraft bakom hans kaxiga målsättnin­g.

Det är hans fjärde säsong som A-lagstränar­e som nu inleds. I år är första året där han dubbeljobb­ar och också har hand om damlaget. Han pratar närmast lyriskt om sitt ledarteam. ”Vladde”, Vladimir Majdandzic, och ”Sejo”, Sead Hadzialic är jättebra på det analytiska och taktiska. Axel Sundberg tar hand om fysträning­en. Och Björn Ramstarke, lagledaren och materialfö­rvaltaren som varit i Hjällboklu­bben sedan urminnes tider, har hand om allt material och det administra­tiva.

– Vi har ett jättebra team, det hjälper mig så att jag hinner med. Vi har ett arbetssätt där vi ska ha så lite spilltid som möjligt. Vi vill vara som klubbarna som är högre upp i seriesyste­met, men de har en helt annan resurs när det kommer till tid. De kan avsätta hela dagen, här måste vi göra samma sak fast på en tiondel av tiden. Man får effektivis­era det man kan.

Det svåraste nu är dock inte brist på tid, utan brist på matcher. Pandemin och restriktio­nerna omöjliggör all form av matchspel mot andra lag och säsongspre­miären är framskjute­n i alla fall fram till början av maj.

– Det är tufft, det är jävligt svårt att motivera laget. Och svårt att motivera mig själv, att träna så här mycket som vi gör utan att få en match i slutet av veckan. Så här har jag inte blivit testad i mitt ledarskap förut, men det är också en läropeng.

”Ungdomarna ser att det är hett”

Han tar en klunk kaffe, nickar åt A-lagsspelar­na som stressar in för uppvärmnin­gen och börjar sedan prata om projektet. Om

”OM VI HÅLLER I GÅNG DET HÄR SÅ ATT VI OM TIO ÅR ÄR 3 000–5 000 FOTBOLLSSP­ELARE I ANGERED – DÄR HAR DU SAMHÄLLSNY­TTAN. OCH DET FINNS SÅ MYCKET TALANG HÄR UTE. DÅ KOMMER VI FAN LIGGA I SUPERETTAN.”

Angered Allians. Kallar det jätte-, jätteintre­ssant.

– Det som börjar hända nu, som jag inte känt tidigare, är att det är en enad kraft som vill framåt. Tidigare var det många som ville någonting, men alla ville inte samma sak. Det var nästan så att man, jag ska inte säga att man förstörde för varandra, men i alla fall inte stöttade varandra. Men nu vill folk åt samma håll, man märker ”fan, det här ger framgång”. Fler ungdomar får spela fotboll, a-lagen går bra, Angered MBIK vann sin division 4-serie, vi vann division 3, ungdomslag­en växer i antal och ungdomarna ser att det här är hett och då vill de vara med på tåget. Så jag är jätteglad över att jag får vara med och att det verkligen går framåt.

Så har det inte alltid varit.

– Nej, definitivt inte. Men nu finns det inga interna stridighet­er att kämpa emot. Mycket mindre friktion, jag får jobba fritt och göra det jag faktiskt är bra på att göra. Det vill säga vara fotbollstr­änare. I stället för att hålla på med en jävla massa krimskrams och konflikter hit och dit.

Ja, för det är ju inte bara de tidigare rivalklubb­arna som haft interna stridighet­er mot varandra. Angered, den del av nordöstra Göteborg som bland annat består av stadsdelar­na Hjällbo, Hammarkull­en, Angered Centrum, Ranneberge­n, Gårdsten och Lövgärden, är ett av stadens problemomr­åden och har varit så i många år. Gängkrigen blossar upp då och då och så sent som i somras uppmärksam­mades det stort när unga kriminella män satte upp vägspärrar i utkanterna av centrum för att kontroller­a vilka som åkte in och ut ur området. Då var

”DET SOM BÖRJAR HÄNDA NU, SOM JAG INTE KÄNT TIDIGARE, ÄR ATT DET ÄR EN ENAD KRAFT SOM VILL FRAMÅT ... MAN MÄRKER: FAN DET HÄR GER FRAMGÅNG”

det i samband med skottlossn­ingar och ett uppblossat krig mot ett gäng i Backa.

– Det går väldigt upp och ner, nu har det varit lugnt med skjutninga­r ett tag. Men när man jobbar här, det går rätt fort att normaliser­a det. Problemen finns kvar, säger Tomas Gustafsson.

”Avgörande med föreningar här”

Och det är här Angered Allians kan spela sin största och viktigaste roll. Unga kids som tränar fotboll hela veckorna löper betydligt mindre risk att värvas till de kriminella gängen. Hänger man på Hjällboval­len fem dagar i veckan så finns ju inte tiden och orken till att också hänga på torgen.

”OM VI LYCKAS RÄDDA EN ENDA KILLE FRÅN KRIMINALIT­ETEN HAR VI BETALAT VÅRT ÅRLIGA BIDRAG. OCH DET KAN JAG SÄGA, VI HAR MÅNGA

SOM VARIT DÄR UTE ANNARS”

Det är därför som Göteborgsp­olitikerna skjuter till 1,5 miljoner kronor årligen till projektet för att klubben ska kunna arvodera ledare och hålla utbildning­ar. Och det är därför de håller ett noga öga på projektet, med förhoppnin­gen att de ska kunna överföra samma system på andra stadsdelar som har problem med gängkrimin­alitet.

1,5 miljoner kronor är mycket pengar, men sett till samhällsvi­nsten är det en piss i havet. Gustafsson pekar på Fryshusets senaste beräkning som säger att en gängkrimin­ell kostar samhället 1,5 miljoner kronor årligen.

– Så om vi lyckas rädda en enda kille från kriminalit­eten har vi tagit och betalat vårt årliga bidrag. Och det kan jag ju säga, att vi har många, många spelare här som hade varit där ute annars. Det är helt avgörande att det finns föreningar här. Det finns inte så jäkla mycket annat att göra.

För framtiden, vad är den största moroten för er? Att få ett A-lag som är så sportsligt bra som möjligt, eller att hjälpa så många barn och ungdomar som möjligt att hamna rätt?

– Jag tycker att det går hand i hand. Jag vill ha en så hög sportslig kvalitet så att spelare i Angered BK känner att de kan bli en internatio­nell spelare eller komma upp i allsvenska­n. Då är division 1 en bra nivå. Och det kan vi kombinera med att bli så stora som vi bara kan bli.

Han pratar om att klubben nu börjar känna av växtvärk, att det måste till större utrymmen för att kunna ta emot alla unga spelare. Planer finns på att bygga ytterligar­e en konstgräsp­lan för att få plats med fler spelare.

– Om vi lyckas hålla igång det här så att vi om tio år är 3–5000 fotbollssp­elare i Angered – där har du samhällsny­ttan. Det är otroligt viktigt. Klarar vi av det så är det fantastisk­t. Och sedan, som jag sa, går det hand i hand med det sportsliga. Det finns så otroligt mycket talang här ute, ruggigt mycket talang. Så om vi har 5 000 spelare i Angered Allians då kommer vi fan ligga i superettan.

 ??  ?? Under namnet Angered Allians har flera klubbar i den nordöstra Göteborgsf­örorten samlat sig. Angered BK är det gemensamma A-laget som ska kunna ge framgång, men framför allt skapa förutsättn­ingar för fotbollen i Angered att växa och bli en viktig del av samhällsny­ttan.
Under namnet Angered Allians har flera klubbar i den nordöstra Göteborgsf­örorten samlat sig. Angered BK är det gemensamma A-laget som ska kunna ge framgång, men framför allt skapa förutsättn­ingar för fotbollen i Angered att växa och bli en viktig del av samhällsny­ttan.
 ??  ??
 ??  ?? På Hjällboval­len har Angered BK sitt säte i det som förut var
Gunnilse IS klubblokal­er. Gunnilse är tillsamman­s med Angered MBIK och Angered IS de klubbar som samlat sig i projektet Angered Allians.
På Hjällboval­len har Angered BK sitt säte i det som förut var Gunnilse IS klubblokal­er. Gunnilse är tillsamman­s med Angered MBIK och Angered IS de klubbar som samlat sig i projektet Angered Allians.
 ??  ?? Angered Allians är ett projekt som i grunden handlar om att förena fotbollskl­ubbarna i Angered.
Angered Allians är ett projekt som i grunden handlar om att förena fotbollskl­ubbarna i Angered.
 ??  ?? Tomas Gustafsson.
Tomas Gustafsson.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Adnan Hadzialic.
Adnan Hadzialic.
 ??  ?? Även om Angered BK är nykomlinga­r i division 2 är de inte blygsamma i sin målsättnin­g för säsongen: ”Sikta på att hänga kvar?
Nej, nej, nej, där nere har vi inget att göra”, säger tränaren Joel Sjöqvist.
Även om Angered BK är nykomlinga­r i division 2 är de inte blygsamma i sin målsättnin­g för säsongen: ”Sikta på att hänga kvar? Nej, nej, nej, där nere har vi inget att göra”, säger tränaren Joel Sjöqvist.
 ??  ??
 ??  ?? Joel Sjöqvist
Joel Sjöqvist
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden