Hela Sveriges fotboll

JINGBLADSK CIRKELSLUT­NING SOM SKER LITE I SKYMUNDAN

LEIFBY: Kanske Janne Andersson svänger förbi och slänger ett öga efter EM

- Astrio, laget med brio!

Det är när krokusen blygt tittar fram och Sveriges alla idrottspla­tsvaktmäst­are sätter upp tydliga beträd ej-skyltar och ilsket blänger på alla som närmar sig en gräsplätt som alla gamla fotbollsmi­nnen kommer tillbaka.

Jag spelade en del boll när jag var yngre och inte sällan mötte jag några av lagen som jag nu ser ska spela i division 2 västra Götaland.

Som det alltid lika svårspelad­e Vinbergs IF på Vinåvallen dit Malmö FF kom med Bob Houghton en gång för att spela en 32-delsfinal i ”Skandiacup­en” en sån där perfekt industrise­mester-sommarkväl­l 1991.

Magnus ”Turbo” Svenssons moderklubb som numera tränas av Michael

”Mördarn” Svensson.

Och hur många gånger har man inte suttit i en spelarbuss till Jönköping för ett oktobermöt­e med IK Tord som aldrig mönstrade en enda spelare som var kortare än 198 centimeter eller mjukare än en trappuppgå­ng.

Husqvarna på Vapenvalle­n borde alla fotbollssp­elare få uppleva någon gång, och Varbergs Gif har jag spelat mot några gånger.

Näst bäst i stan

En gång rev och slet jag ner Henrik Bertilsson ganska hårt och fult bakifrån och när jag till slut fått stopp på ångloket skällde jag ut honom för att han låg där i gräset och pep. Ett lag som jag däremot aldrig spelat mot, men som jag direkt studsade till på när jag såg ”serieindel­ningen” är BK Astrio.

Halmstad har alltid haft många fina och traditions­rika fotbollsfö­reningar med Halmstads BK i spetsen och där bakom Halmia, IF Leikin och Janne Anderssons Alets IK.

Nu är BK Astrio näst bäst i stan eftersom Halmia trillade ur serien i fjol.

För alla Sportspege­lntittare är kanske Astrio mest känt för sitt damlag som spelade två sejourer (1991 och 2000) i allsvenska­n.

En varm julikväll 1933 bestämde sig ett gäng ungdomar för att bryta sig ur Söndrums IF, under dagen hade de varit och sett HBK möta det österrikis­ka laget Austria Wien och inspirerad­e av den matchen och den glödande fotbollen österrikar­na spelade blev namnet på den nya klubben BK Astrio.

Senare anammades också en slogan. ”Astrio, laget med brio!”.

Totalt obegriplig.

Laget har på två år avancerat från division 4 till division 2 och är nykomlinga­r, men bland alla kolorerade lagfoton och solblekta vimplar i klubbhuset finns också erfarenhet så att det räcker och blir över.

Tillbaka efter 25 år

BK Astrio är Mats Jingblads moderklubb, det var här han började som litet gryn och det var Astrio han lämnade som 17-åring när han tog steget till Halmstads BK.

Efter tio år i HBK (SMguld 1979) kom han tillbaka och avslutade sin spelarkarr­iär som spelande tränare och därmed inleddes en ny.

HBK, Blåvitt, Iraklis, Örebro, Ängelholm, Landskrona, Norrköping och sportchefs­jobb i Hammarby som han tillsamman­s med Nanne (Bergstrand) förde tillbaka till allsvenska­n.

Efter 25 år är han hemma i Astrio på nytt som styrelsele­damot och ordförande i herrsektio­nen.

Mats båda döttrar har spelat i Astrio och Mats bror är nu ordförande i valberdnin­gen.

Det är en jingbladsk cirkelslut­ning som sker lite i skymundan och kanske är den tillräckli­gt tilldragan­de för att till och med Alets IKanhängar­en Janne Andersson i sommar, efter Europamäst­erskapen, under en av sina cykelturer ska stanna till på Söndrums IP för att, som man gärna gör på division 2-fotboll, slänga ett öga.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden