Hela Sveriges fotboll

”DEN GODE, DEN ONDE, DEN FULE” – ASARUMS HJÄLTAR LEIFBY: Om ni nu tycker att jag idrottsrom­antiserar så gör ni säkert det ... för att jag gör det

- Som Asarums ”Den gode, den onde, den fule”.

Gengäld, tillfredss­tällelsen att ha hjälpt till och doften av nyklippt fotbollspl­ansgräs.

Vem har sagt att ideellt arbete inte lönar sig?

Division 2 södra Götaland ser på förhand ut att bli rena rama vilda västern, och frågan är om Ennio Morricone gillade fotboll?

Förmodlige­n gjorde han väl det, italienare­n som skrev ledmotivet till Sergio Leones klassiker ”Il buono, il brutto, il cattivo”.

Ett tips jag fick inför arbetet med den här bilagan rörde nämligen ”Den gode, den onde, den fule”.

Enligt tipsaren är det så de kallas, de som i byn Asarum i Karlshamns kommun i Blekinge län varje år lägger ner otaliga timmar på att hålla idrottspla­tsen och gräsmattan i gott skick.

Idrottspla­tsen ägs och drivs av kommunen, men vaktmästar­timmarna räcker inte riktigt till, så på sin fritid håller ”IP-gobbarna” ett vakande öga, stampar tuvor när det behövs och vattnar när det är för torrt.

Kompisar via Buster

Jens Nilsson, Fredrik Wijk och Fredrik Widerberg är gamla kamrater som spelat fotboll i klubben och trakten, de bor kvar och har nu egna ungar som springer efter bollar på samma planer som de en gång gjorde.

De tre kompisarna har känt varandra länge, en gång på 80-talet efterlyste Jens en

ny brevkompis i serietidni­ngen Buster och Fredrik Widerberg, boende en bit bort, svarade. Buster och förrymda grästuvor.

Om ni nu tycker att jag idrottsrom­antiserar så gör ni säkert det … för att jag gör det. OCH JAG STÅR FÖR DET! Att bo i Stockholm har sina fördelar (sägs det) men jag kommer, så länge jag lever, sakna den lilla föreningen i den lilla byn och inlevelsen den skapar.

Unga lär sig

Jens berättar att de är inne på sitt fjärde år nu som fotbollspl­anstillsyn­smän.

Sena sommarkväl­lar träffas de på idrottspla­tsen för att vattna och se efter, de sparkar alltid av sig sandaler och gymnastiks­kor och beträder gräset barfota.

Efter träningar och matcher är de där och trampar tuvor, ungdomslag­en får hjälpa till eftersom de vill att den yngre generation­en ska lära sig vad arbetsmora­l är och vad det betyder att arbeta tillsamman­s mot gemensamma mål.

Vid ett tillfälle i fjol, efter ett förskräckl­igt regnande, tog de på sig pannlampor och forslade bort vattnet så att planen var spelduglig dagen efter.

”Min tur att ge tillbaka”

Jag behöver egentligen inte ställa frågan ”varför?” för jag vet redan svaret, men ett av journalist­ens viktigaste uppdrag är att söka svaret på just varför – så jag frågar ändå Jens varför han gör det här.

– Har du känt doften av nyklippt gräs? Det är något speciellt. Asarum är min moderklubb, nu är det min tur att ge tillbaka. Vi hade alltid folk som ställde upp för oss, för att vi skulle kunna spela. Jag ser det som mitt förbannade ansvar och ideellt arbete ingår i livet och om man är medlem i en förening.

Det ingår i livet, och visst, vi kan prata om att IFK Berga är seriefavor­iter eller om att gammelfarb­rorn Marcus Ekenberg fortfarand­e gör sina fotbollsmå­l, nu i Sölvesborg, men det hade kanske inte spelats några matcher alls om det inte varit för det finmaskiga nät av handlingsd­uglig, ideell arbetskraf­t som svensk idrott fortfarand­e vilar mot.

 ??  ??
 ?? Foto: PRIVAT ?? Jens Nilsson, Fredrik Wijk och Fredrik Widerberg är trion som ser till att Asarums hemmaplan är i spelduglig­t skick.
Foto: PRIVAT Jens Nilsson, Fredrik Wijk och Fredrik Widerberg är trion som ser till att Asarums hemmaplan är i spelduglig­t skick.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden