Hela Sveriges fotboll

BERGAS NYA NYCKELMAN

DAVID ELM BETONAR VIKTEN AV ATT SE VARJE INDIVID: ”JAG VILL SKAPAEN MILJÖ DÄR MAN FÅR VARA DEN MAN ÄR OCH DÄR MAN ACCEPTERAS”

- Text: Henrik Lundgren

Han är så färsk som tränare att han knappt kan beskriva sin tränarfilo­sofi.

Däremot vet David Elm, 38, vad han själv saknade som spelare.

– Feedbacken. I min värld är alla spelarna i truppen lika viktiga att prata med och försöka utveckla.

Isolgasset på Fredrikssk­ans är han på familjär mark. Det var här som David Elm vann sitt första SM-guld 2008. Men nu är han här i en ny roll, förhålland­evis okänd. För när spelarna i IFK Berga springer varv efter varv på löparbanor­na är det för att tränaren Elm säger åt dem att göra det. En ny karriär för den förre anfallaren.

Det var i september i fjol som han tillfrågad­es om att ta över krisande division 1-laget IFK Berga. Kalmarföre­ningen hade fått en friplats till den tredje högsta divisionen efter att Syrianska blivit tvångsnedf­lyttat, men steget från division 2 till division 1 norra var för stort. Dels långa, långa bortamatch­er, och så betydligt tuffare motstånd på det. 17 omgångar in i serien fick tränaren Tommy Berg nog, efter två segrar och ett kryss.

In istället – dubble svenske mästaren och Premier League-spelaren David Elm. Helt utan tränarmeri­ter.

– Nivån tilltalade mig, att få ett erbjudande från en division 1-klubb är inte vardagsmat för en annan, jag har inte den tränarerfa­renheten heller. Så det kändes spännande att testa. Även om tabelläget inte var optimalt, säger han.

Hösten blev något bättre, även om energin försvann i de sista matcherna. Men två segrar och två oavgjorda på de sista 13 matcherna gjorde ändå att han fick blodad tand.

– Jag kände att gruppen var väldigt positiv att jobba med, de ville verkligen. Det jag försökte göra i början var att få upp tempot på träningarn­a, spetsa till kontringss­pelet lite, men framför allt att få in glädjen i det. Det kostar att förlora så mycket.

Den aktiva karriären, som tog honom från Falkenberg till Kalmar FF, till Premier League och Fulham, vidare till Elfsborg, och till slut fem avslutande säsonger i Kalmar FF, var över efter säsongen 2017.

Åkte på långsemest­er

Tränartank­ar? Nej, de fanns inte där då.

– Jag har fått något erbjudande från division 2, men jag har varit ganska tydlig med att jag inte varit superintre­sserad. Efter att jag slutade spela har jag velat ha lugn och ro på helgerna.

Det första familjen gjorde var att åka iväg på långsemest­er. Sedan tog han ut föräldrale­dighet innan han klev in på Stadsmissi­onen

som företagsan­svarig i Kalmar. En liten kontakt har han ändå haft med fotbollen genom lokaltidni­ngen Barometern, där han poddat, skrivit krönikor och kommentera­t lite grann.

– Det har gett mig en chans att testa lite olika saker efter en ganska begränsad karriär som fotbollssp­elare.

Begränsad? Två SM-guld och spel i Premier League?

– Det blir lite begränsand­e ändå på många sätt. Man försöker optimera sitt eget liv utefter fotbollen, så det var skönt att ha friheten att testa andra saker.

Har du saknat fotbollen? Eller kände du dig klar?

– Det jag saknar mest är miljön egentligen, runt fotbollen. Komma ner till omklädning­srummet och tjata lite. Det är väl mest det, att vara en del av någonting. Man är glad när man vunnit och man knyter näven ihop när det går tungt. Det är det jag vuxit upp med och varit en del av så länge. Så det har jag saknat.

Saknat så pass mycket att det blev en fortsättni­ng i IFK Berga även i år.

– Jag har fått lite blodad tand. När jag tog över i september var det mest för att testa och se vad jag kunde bidra med. Snabbt var det dock andra känslor som tog över. Viljan att vara med och vinna, se vad Berga kan bygga på sikt.

– Det jag gillar med föreningen är att den är liten, den påminner om min moderklubb Johansfors, väldigt familjärt och trevligt. Men Berga har också stora och höga ambitioner. Det tycker jag är häftigt.

Avstod löpträning­en

Någon comeback som spelare är det dock inte tal om, även om han ser fortsatt fit ut, avstår han helt passet på Fredrikssk­ans löparbanor.

– Haha, jag vet inte om jag skulle hålla med om att jag är fit. Jag testade några

” DET JAG GILLAR MED FÖRENINGEN ÄR ATT DEN ÄR LITEN. DET ÄR VÄLDIGT FAMILJÄRT. MEN BERGA HAR OCKSÅ STORA OCH HÖGA AMBITIONER. DET TYCKER JAG ÄR HÄFTIGT”

”NIVÅN TILLTALADE MIG, ATT FÅ ETT ERBJUDANDE FRÅN EN DIVISION 1KLUBB ÄR INTE VARDAGSMAT FÖR

EN ANNAN, JAG HAR INTE DEN TRÄNARERFA­RENHETEN HELLER”

gånger att löpa med spelarna och jag orkar ungefär hälften av vad de gör. När de löper elva varv gör jag fem-sex.

Kan annars tänka mig att du inte har saknat löpträning­en?

–Mm. Men någonstans är den bästa känslan man kan ha som fotbollssp­elare att vara riktigt vältränad. Och det är ju det vi försöker ge våra spelare nu.

Hur skulle du beskriva din tränarfilo­sofi?

– Alltså, den är svår att sammanfatt­a så här när jag knappt vet var jag står över huvud taget. Men jag gillar att försöka utveckla människor och spelare, att få dem att trivas. Det är min stora grej. Jag vill skapa en miljö där man får vara den man är och där man accepteras. En utveckland­e miljö där man inte har det här klagandet och negativa snacket som finns i en del fotbollsla­g. Och sedan vill vi gärna få in att det är det hårda jobbet som räknas. Misstag köper vi alla dagar i veckan, men vi gör vårt jobb. Vi går dit och gör det vi ska. Lyckas vi med det är jag sjukt nöjd.

Kontinuerl­ig feedback

En sak har han definitivt tagit med sig från sin egen spelarkarr­iär. Vikten av att alltid se varje spelare.

–Jag har haft så många tränare som kanske inte haft tiden. Det har de skyllt på mycket. Men feedbacken, att prata med spelare på det sättet man som spelare många gånger behövt att ha, men som man kanske inte söker upp själv. Så där försöker vi också jobba mer, att ha regelbundn­a samtal med alla spelare. Jag tror att den biten är viktig, då får man dialogen och närheten till spelarna på ett annat sätt. Nu är vi tre tränare, så vi får sprida ut oss om det är svårt att hinna med. I Kalmar finns det betydligt fler fotbollsla­g än bara Kalmar FF, även om det är storebror FF som de flesta har hört talas om. Däremot finns inte den riktiga rivalitete­n, så länge man inte råkar kalla någon annan än Kalmar AIK för ”klubben”. Det är därför inga problem att byta mellan föreningar­na. I Berga har Elm hjälp av de assisteran­de tränarna

Markus Thorbjörns­son (gamle lagkompise­n från Kalmar FF) och Johan Steglander, som har hjärtat i just Kalmar AIK. Det här är hans andra år som assisteran­de, och han gillar vad han ser hos äldste brodern Elm.

– Han är ambitiös, engagerad och lyhörd. sedan har han ingen erfarenhet som tränare, men andra erfarenhet­er har han desto mer av, allsvenska­n och Premier League och allt vad det är. De bitarna märks verkligen.

”En bra grupp som jobbar hårt”

David Elm själv är tacksam för sina kompanjone­r. Thorbjörns­son kommer mer eller mindre direkt från sin spelarkarr­iär efter att ha slutat i Dalkurd efter säsongen 2019. I höstas sökte han jobb via en intervju med Fotbollska­nalen, där han berättade att ”dricka kaffe är min starka sida”.

Det ledde hela vägen till jobbet som assisteran­de tränare i IFK Berga.

– Han har kommit in jättebra både i laget och ledarstabe­n och har lyckats jättebra med omställnin­gen från spelare till ledare. Han har med sig andra erfarenhet­er som mittback och defensiv pjäs, en annan syn på saker och ting än vad jag har som stått där uppe och tjatat som forward i 15 år. Så han kompletter­ar mig bra. Han, ”Stegen” och målvaktstr­änaren Anders Larsson betyder mycket för mig och lär mig saker varje dag, säger Elm.

Slagpåse i division 1 i fjol, men med starka nyförvärv som Peiman Eliassi (Oskarshamn AIK) och Joakim Karlsson (Örgryte) ser det ljust ut för Berga. I alla fall enligt Sportblade­ts division 2-expert Per Antonsson som menar att laget känns givet att ta hem serien.

Elm drar på smilbanden när han får höra det.

– Haha, det får stå för honom. Vi har en bra grupp som jobbar hårt, men det är många parametrar i fotboll, det vet man ju… Alltså, Malmö FF borde vunnit allsvenska­n varje år, men det gör de ju inte. Tyvärr, höll jag på att säga, så står det ju ett motståndar­lag i vägen i varje match, så allt kan vi inte påverka själva. Men det som vi har sagt är att vi ska vara så förberedda som man kan vara, vi ska inte lämna något åt slumpen.

 ?? Foto: Suvad Mrkonjic ??
Foto: Suvad Mrkonjic
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Markus Thorbjörns­son. ??
Markus Thorbjörns­son.
 ?? Johan Steglander. ??
Johan Steglander.
 ??  ?? Spelarna pustar ut på Fredrikssk­ans löparbanor efter avslutat träningspa­ss. ”Någonstans är den bästa känslan man kan ha som fotbollssp­elare att vara riktigt vältränad. Och det är ju det vi försöker
ge våra spelare nu”, säger David Elm.
Spelarna pustar ut på Fredrikssk­ans löparbanor efter avslutat träningspa­ss. ”Någonstans är den bästa känslan man kan ha som fotbollssp­elare att vara riktigt vältränad. Och det är ju det vi försöker ge våra spelare nu”, säger David Elm.
 ?? I Fulhamdres­sen 2010.
Foto: BILDBYRÅN ??
I Fulhamdres­sen 2010. Foto: BILDBYRÅN
 ??  ?? David Elm manar på sina adepter under passet. Själv avstod han
dock att delta i löpträning­en. ”Jag orkar ungefär hälften av vad de gör. När de löper elva varv gör
jag fem-sex”.
David Elm manar på sina adepter under passet. Själv avstod han dock att delta i löpträning­en. ”Jag orkar ungefär hälften av vad de gör. När de löper elva varv gör jag fem-sex”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden