Hela Sveriges fotboll

HAN HAR LAGEN PÅ SIN SIDA

-

Fotbollssp­elare på kvällstid. Advokat på dagtid. Landskrona Bois försvarare Viktor Wihlstrand har en annorlunda kombinatio­n av jobb.

– Jag tror inte det finns så många fler advokater i superettan eller allsvenska­n, säger han med ett skratt.

En knapp månad innan sin 30-årsdag ska Viktor Wihlstrand göra debut i superettan. En ”late bloomer” som efter att ha spelat i division 2 och 3 under alla år hade gett upp hoppet om att få spela elitfotbol­l. – Hade du frågat mig om spel i superettan för ett par år sedan hade jag inte ens kunnat föreställa mig det. Jag tyckte att jag hade det rätt bra i division 2, det funkade. Det är klart att jag kände att jag hade någon nivå till i mig, men jag trodde aldrig att jag skulle få chansen att spela i den här serien, säger han.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Samtidigt som mittbacken spelade för Råå och Hittarps IK så studerade han hårt och tog en juristexam­en. Under några år kombinerad­e han jobb som biträde på advokatbyr­ån Lindahl i Helsingbor­g med spel i division 2.

Men så kom det där samtalet från Landskrona Bois inför säsongen 2019.

– Jag hade gjort en bra säsong med Hittarp, och Bois ville skriva kontrakt med mig.

”Fritiden blir lidande”

När förvåninge­n lagt sig pratade han med kollegorna på advokatbyr­ån och kom fram till ett: ”Vi kör!”

– Vi sa att vi gör ett försök, och det har gått jättebra.

Det man är mest nyfiken på är ju hur du hinner med både och?

– Jag har en väldigt förstående arbetsgiva­re i det civila som gör att jag tillåts vara väldigt flexibel i mitt arbete. Jag jobbar mer tidiga morgnar än mina kollegor och så lite mer på kvällen. Sen har jag ett dagligt avbrott då jag är iväg och tränar fotboll med

lagkompisa­rna är inte så involverad­e i företagsöv­erlåtelser, utan det är mer samboavtal och lite mer grundlägga­nde juridiska frågor där jag kan ge lite tips.

”JUST FOTBOLL ÄR TACKSAMT, DE FLESTA ÄR INTRESSERA­DE AV DET.”

Tvärtom då, hur ofta snackar dina klienter på byrån fotboll med dig?

– En hel del faktiskt, många tycker det är roligt att jag kan syssla med något annat samtidigt som jag är advokat. Och just fotboll är tacksamt, de flesta är intressera­de av det. Och det blir en annan förståelse från dem också, de fattar varför jag inte svarar på mejl direkt eller mellan vissa tider. De vet att jag är iväg och tränar eller har åkt på bortamatch. Flera av klienterna hörde av sig och gratulerad­e när vi gick upp i superettan i höstas, det visar att de tycker det är en rolig grej.

Längre bortaresor väntar

Superettan ja, återkomst för Landskrona Bois i landets näst högsta serie, och debut i densamma för Viktor Wihlstrand.

En tuff sportslig uppgift, och för Wihlstrand dessutom ytterligar­e något träningspa­ss i veckan som ska planeras in i schemat hos advokatbyr­ån. Plus betydligt längre bortaresor.

Handen på hjärtat, om du fått välja, hade du helst velat vara fulltidspr­offs som levt på fotbollen, eller hade du

 ?? Text: Henrik Lundgren
Foto: Anders Deros ??
Text: Henrik Lundgren Foto: Anders Deros
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? Från ett kontor till ett annat. På dagarna byter Wihlstrand sin utsikt från kontoret i Helsingbor­g, där han jobbar som advokat, till gräsmattan på Landskrona IP.
Foto: ANDERS DEROS Från ett kontor till ett annat. På dagarna byter Wihlstrand sin utsikt från kontoret i Helsingbor­g, där han jobbar som advokat, till gräsmattan på Landskrona IP.
 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? Kostymen ersätts av Landskrona Bois matchdräkt – Viktor Wihlstrand har ett hektiskt, men roligt, schema under sina arbetsdaga­r.
Foto: ANDERS DEROS Kostymen ersätts av Landskrona Bois matchdräkt – Viktor Wihlstrand har ett hektiskt, men roligt, schema under sina arbetsdaga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden