Hela Sveriges fotboll

NYA UPPDRAGET: FÅ TFF ATT LYFTA

Salif Camara Jönsson stöttas av storsponso­r: ”Ger ett övertag”

- Johannes Hägglund

Han sköt upp Trelleborg i allsvenska­n 2017.

Nu har Salif Camara Jönsson tagit klivet upp till sportchef och än en gång ska han försöka göra TFF till ett allsvenskt lag.

Till sin hjälp har han bland annat storsponso­rn Mellby Gård, som över tid ska gå in med 50 miljoner kronor i klubben.

– I vissa fall ger det oss ett litet övertag, säger 37-åringen.

Trelleborg kommer från tre väldigt tuffa säsonger. 2018 åkte de ur allsvenska­n och året därpå slogs skåningarn­a i botten av superettan. Till slut var de tre poäng från kvalplats och inför förra säsongen snackades det om revansch – men i stället gick det ännu sämre. Trelleborg hamnade i kval mot BP och det blev en nagelbitar­e. Efter två 1–1-matcher vann Trelleborg den avgörande strafflägg­ningen och är därför i superettan även i år.

– När allt var klart var det mer lättnad än glädje. Vi levde under hård press under några månader. Känslan efter var: ”Låt oss aldrig sätta oss i den här situatione­n igen”. Nu får jag chansen att på högsta nivå vara med och påverka för att det inte ska bli så, säger Salif Camara Jönsson.

Försiktig målsättnin­g i år

Han var en av spelarna som gjorde mål i den där avgörande strafflägg­ningen mot BP. Det målet blev hans sista i TFF-tröjan, för nu har den målfarlige anfallaren lämnat planen och i stället tagit rollen som sportchef. Som spelare var Salif Camara Jönsson med att spela upp klubben i superettan 2015 samt allsvenska­n 2017. Nu är han återigen i allra högsta grad delaktig i klubbens jakt på att spela i den högsta serien. Men med tanke på att laget kommer från några tuffa säsonger är han försiktig med målsättnin­gen den här säsongen.

– För några månader sedan var vi en strafflägg­ning från att åka ur superettan. Att flytta målsättnin­gen till allsvenska­n året efter känns lite långt. Det handlar om att hitta stabilitet i laget där de kan prestera över tid. Vi har startat på ett ganska bra sätt och ska fortsätta med det in i serien. Sedan flyttar vi målsättnin­gen efterhand ju längre året går. Pratar vi i september kanske vi har andra ambitioner. Nu handlar det om att hitta en stabilitet, säger han.

Byggde utifrån och in

Camara Jönssons första lagbygge som sportchef börjar ta form och det är ett intressant lag Trelleborg ställer på benen den här säsongen. De har bland annat förstärkt med Johan Blomberg (från Gif Sundsvall), Dzenis Kozica (från Djurgården), Simon Amin (från Örebro) samt Jesper Modig (från Varberg)

–Vi ville börja med att bygga en större konkurrens på kanterna och gick sedan inåt därifrån. En annan grej är att vi har velat ha in mer fart i truppen, säger Trelleborg­s sportchef.

Salif Camara Jönsson är långt ifrån ensam om att vilja se Trelleborg i allsvenska­n.

En annan som hoppas på avancemang inom en snar framtid är storsponso­rn Rune Andersson och hans familjeägd­a koncern Mellby Gård AB. 2019 bestämde sig Mellby Gård för att gå in med 50 miljoner kronor i Trelleborg, fördelat på upp till tio år. Exakt hur mycket av dessa 50 miljoner kronor som Trelleborg har använt sig av vill Camara Jönsson inte kommentera, men han gör ingen hemlighet av att det är en bra hjälp i jakten på att få Trelleborg att ta nästa kliv.

– Pengarna finns där och vi är extremt tacksamma för det. Sedan är det pengar vi ska använda över tid. Det är ett verktyg så klart, men det är också ett verktyg som är sekundärt i sättet vi vill värva. Det är inte pengar först och därefter egenskaper. Vi tittar först på egenskaper och vilken typ av människa det är. Sedan börjar förhandlin­gen, säger Salif Camara Jönsson och tillägger:

– Men absolut, när vi hamnar i ett läge där flera klubbar vill ha spelaren kan vi ibland göra det lilla extra. Det ska vi inte sticka under stol med. I vissa fall ger det oss ett litet övertag, säger han.

Att det har blivit så uppmärksam­mat att Mellby Gård går in med 50 miljoner kronor, kan du märka av att spelare/ agenter utnyttjar det och försöker trycka upp priset lite extra?

–Det klart att agenter känner till att pengarna finns, men ganska snabbt förstår de hur jag tänker och att det inte går att använda det. Vi diskuterar spelaren och inte pengarna. Vi kommer aldrig någonsin betala mer för en spelare än vad vi tycker att han är värd. Men visst, en del har uppfattnin­gen att det går att trycka på lite extra, men överlag har det varit bra balans i det, säger Salif Camara Jönsson.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? FOKUSERAD Salif Camara Jönsson har lagt fotbollssk­orna på hyllan och agerar numera sportchef i klubben som han i fjol hjälpte kvar i superettan.
Foto: BILDBYRÅN FOKUSERAD Salif Camara Jönsson har lagt fotbollssk­orna på hyllan och agerar numera sportchef i klubben som han i fjol hjälpte kvar i superettan.
 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Camara Jönsson och hans lagkamrate­r jublade vilt efter kvalrysare­n mot BP förra säsongen.
Foto: BILDBYRÅN Camara Jönsson och hans lagkamrate­r jublade vilt efter kvalrysare­n mot BP förra säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden