Hela Sveriges fotboll

SÅ BRA ÄR GAIS:

-

MÅLVAKT

Här är det faktiskt riktigt välbeställ­t. Mathias Karlsson stod i samtliga 30 seriematch­er förra säsongen och var lagets genomgåend­e bäste spelare. En keeper som både kan stå för hisnande räddningar och sprida ett lugn till uteförsvar­et. Heller inte särskilt misstagsbe­nägen. Ekman, med ett förflutet i Mjällby, är en hyfsad backup.

FÖRSVAR

Möjligen ett väl snålt betyg, men klubben har haft stor omsättning i denna lagdel och exempelvis tappat sin gamle lagkapten Calle Nyström. Wängberg och Moenza två starka ytterbacka­r som tillhör seriens toppskikt, men de som är tänkta att bilda innerbacks­par osar inte direkt av rutin och erfarenhet.

MITTFÄLT

Här handlar det lite om vem man sorterar in under respektive lagdel, men Jacobsson har ju tänkt sig ett tremannami­ttfält med en sexa och två åttor, så då landar vi i att fem, kanske sex konkurrera­r om tre platser. Om samtliga kan sägas att de är stabila, gedigna — dock utan att sticka ut. Maric ser ut att vara den som är allra mest spännande.

ANFALL

Den annars rätt gjutne anfallsspe­tsen Yarsuvat bröt foten på träning i januari och är knappast aktuell för spel under våren. Återstår att se om Sterner — en explosiv och kraftfull anfallare som hämtats från 08 och division 1 — kan ersätta fullt ut. Johan Andersson, högerback när det begav sig, har skolats om till ytter. Spännande.

TRÄNARE

Gjorde ett jättebra jobb i Degerfors och lyfte där laget från undre till övre tabellhalv­an. Håller nu på att stabiliser­a Gais efter år av, vi ska inte säga vanskötsel, men lite åt det hållet. Jacobsson är en lugn och trygg västgöte som snabbt insåg att det var bättre med fyr än trebacksli­nje i Göteborg. En stabil pjäs, kort och gott.

RUTIN

Gais har ju föryngrat sin trupp markant sedan Jacobsson hämtades från Degerfors och med tanke på att erfarna spelare som Calle Nyström, Mervan

Celik och Emil Wahlström lämnat sen förra säsongen går det inte gärna att sätta ett högre betyg. Wängberg, Moenza och Ladan är inte lastgamla men står för mycket av erfarenhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden