Hela Sveriges fotboll

SÅ BRA ÄR VASALUND: ?+ 15

-

MÅLVAKT

Möjligt att vi är väl snåla med betyget här. Mitu, som är den troliga ettan, har trots allt spelat såväl Champions League- som Europa League-matcher och därtill represente­rat sitt land på U21-nivå. Anger gjorde sin första riktiga säsong i svensk elitfotbol­l i fjol och presterade skapligt.

FÖRSVAR

Här ser det faktiskt inte så tokigt ut, trots att talangen Hien lämnat för Djurgården. In har kommit i tur och ordning Wiström, Tsiskaridz­e och Ceesay, som samtliga har bra med erfarenhet från spel på denna och ännu högre nivå. Dessutom Zator, som är på gränsen till kanadensis­ka A-landslaget.

MITTFÄLT

Har tappat bärande spelare även i denna lagdel och i jämförelse med konkurrera­nde klubbar ser det lite tunt ut. Rutinerade Charbel Georges får ett stort ansvar som pådrivare och playmaker och sen ska det bli väldigt intressant att se om Elias Durmaz kan ta klivet och etablera sig på elitnivå.

ANFALL

En av två skyttekung­ar, Ekin Bulut, skrev på för Sirius redan under sommaren i fjol och lämnar nu. Den andra spelaren som vräkte in mål i norrettan i fjol, Mai Traore, stannar till augusti då han lämnar för norska Viking. In kommer två tunga pjäser: Avdic, med enorm rutin, och Vlasic, normalt en pålitlig målskytt.

TRÄNARE

Dalibor Savic tog, tillsamman­s med Nebojsa Novakovic, över som tränare 2019, stod på egna ben 2020, då Novakovic återvände till AIK, och gjorde det så bra att ett flertal klubbar ville engagera honom under vintern och våren. Med ett förflutet i såväl Djurgården, BP som Syrianska har han implemente­rat ett spännande spelsätt.

RUTIN

Klubben har varit uppe i superettan en gång tidigare, 2009, och några av spelarna — som till exempel Wiström, Tsiskaridz­e, Ceesay, Azizi och Georges — är väl medvetna om vad som är skillnaden mellan norrettan och superettan, men för ganska många i truppen är det första gången i svensk elitfotbol­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden