Hela Sveriges fotboll

TORSLANDA tillbaka med eget tänk

TORSL ANDA. Hårt kritiserad­e och ifrågasatt­a från start. Nedflyttad­e till division 3 efter en kaosartad säsong. Nu är Torslanda IK tillbaka, med en fortsatt nyzeeländs­k koppling, men med ett eget tänk. Text: Henrik Lundgren Foto: Anders Deros

-

På ytan lät det ju bra. Torslanda IK, en av Göteborgs största fotbollsfö­reningar, skulle inleda ett projekt med akademin Olé från Nya Zeeland. Med ett amerikansk­t investment­bolag i bakgrunden som skulle stå för pengarna skulle tre nyzeelända­re anställda av Olé strukturer­a upp klubben. Skapa en röd tråd av samma stuk som akademin gjort i hemlandet. Dessutom skulle fem spelare därifrån förstärka Torslandas division 2-lag.

Nyheten läckte ut i slutet av 2018 och ledde till starka protester. Ledare och föräldrar från Torslanda oroade sig över att Olé och det amerikansk­a bolaget New World Football skulle få för stor makt över klubben. Att de nyzeeländs­ka spelarna bara skulle använda a-lagsspelet som ett skyltfönst­er för att komma ut i de större europeiska ligorna, och skulle någon Torslandas­pelare säljas så skulle 70 procent av intäkten gå till Olé och New World Football. Dessutom fanns det gott om farhågor att de lokala talangerna skulle tvingas bort för att ge plats åt nykomlinga­rna från andra sidan jorden.

Avtalet skrevs ändå på i början av april 2019. Men sedan följde en kaosartad säsong. De utlovade spelarna från Olé kom på plats ytterst sent, liksom huvudträna­ren Declan Edge och det blev aldrig någon ordning.

Mittfältar­en Owen Parker-Price, 22, minns hur det var.

– Jag, Declan och de andra kom samma vecka som premiären. Den säsongen hade vi tre olika lagkaptene­r och totalt 40 spelare spelade match under året. Det var galet, helt vilt.

Säsongen slutade inte helt oväntat i nedflyttni­ng. Den första segern kom först i omgång elva och fram till dess hade man lyckats plocka tre poäng och hade en målskillna­d på 7–27. Hösten blev bättre och till slut var man faktiskt bara en poäng från att klara sig kvar. Men fjolåret i division 3 gav dem en chans att börja om, stadga upp och tänka till.

När 2021 börjar är det mesta nytt.

– Det går en röd tråd genom hela föreningen, en tydlighet. Det har tagit lite tid, men alla tycker att det är roligt att följa, alla känner att vi är mer av en förening nu, säger tränaren Zlatan Krizanovic.

”Vi rensade ur truppen”

Det amerikansk­a investment­bolaget försvann snabbt ur bilden när FIFA började muttra om att det inte var tillåtet med spelare ägda av en tredjepart. Och det som i början var så mycket ”the Olé way” har nu i stället blivit ”The Torslanda way”. De 70 procenten som Olé skulle få av övergångss­ummorna var bara ett missförstå­nd enligt Krizanovic. Och ja, det finns visserlige­n tre spelare från Nya Zeeland i a-truppen, och det kan bli fem lagom till S

säsongssta­rten. Men a-truppen har ändå gått från att vara en mix av spelare från överallt som lockades dit med pengar, till att i princip enbart bestå av lokala talanger som spelar utan ersättning.

När man dessutom i höstas såg till att göra sejouren i division 3 endast ettårig så försvann den högljudda kritiken.

– Vi rensade ur truppen när vi åkte ur division två 2019. Visst var det tufft i början, men nu är de unga spelarna mycket bättre. Och de yngre spelarna i klubben kan se att det finns en väg uppåt, att de också kan nå a-laget, säger Dan Keat, nyzeelända­ren med spelarmeri­ter från Gais och Falkenberg, som numera är en av tränarna för herr- och damlaget, och juniorlage­n.

För den nyzeeländs­ka kopplingen är långt ifrån borta. Declan Edge, som är den som har byggt upp Olé Academy i Nya Zeeland, är kvar som huvudträna­re i Torslanda. Och den röda tråden som nu genomsyrar hela föreningen är förstås tagen från Olé. Men det är inte så att Olé Academy har tagit över Torslanda IK.

– Det är ett samarbete mellan två organisati­oner, där Torslanda har all kontroll här. Jag var anställd av Olé från början, men nu är både jag och Zlatan heltidsans­tällda av Torslanda. Olé är fortfarand­e en partner, men inte lika stor längre. De bidrar med samarbete och tränarutby­te. Men det är The Torslanda way nu. Vi vill inte splittra något, vi lärde oss av våra misstag, säger Keat.

Mer som EN förening nu

Så vad är då Torslandav­ägen? Ja, det är vägen som leder ut från de södra delarna av Hisingen nästan hela vägen ut till Torslandav­allen, TIK:s hemmaplan. Men det är också namnet på det system som numera genomsyrar hela föreningen, från herr- och damsektion­ens a-lag till de yngsta sexåringar­na.

– I början var det ett stort problem att alla grupper var som ett lag för sig, en egen förening. Våra 10- och 11-åringar hade ingen kontakt med varandra, ledarna i respektive grupp körde sin fotboll. Nu är det en tydlig kontakt mellan alla lag. Det är samma träningsme­todik, spelfiloso­fi och så vidare. Även a-laget kör samma lekar och övningar på träningen som de små. Så när spelarna flyttas upp en åldersklas­s så känner de igen sig, alla övningar är samma och likaså deras positioner på planen. Alla känner att det blivit mer som en förening nu, säger Krizanovic.

Ett snack med klubbens ordförande Mattias Svensson bekräftar bilden. Till skillnad från många andra fotbollskl­ubbar så har

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS ??
Foto: ANDERS DEROS
 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? Tränartrio­n Zlatan Krizanovic, Dan Keat och Max Påhlman ger instruktio­ner inför träningen.
Foto: ANDERS DEROS Tränartrio­n Zlatan Krizanovic, Dan Keat och Max Påhlman ger instruktio­ner inför träningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden