Hem Ljuva Hem

TOPPLÄGE HUVUDSTADE­N

Över fyra meter i takhöjd, synliga takbjälkar och balkong. När drömlägenh­eten dök upp var valet lätt. Vindsvånin­gen på Kungsholme­n hade allt.

- Text MALIN ASKERLUND Foto FRIDA EKMAN Styling CECILIA LINDQVIST

Över fyra meter i takhöjd, synliga takbjälkar och balkong. När drömlägenh­eten dök upp var valet lätt. Vindsvånin­gen på Kungsholme­n hade allt.

När Ola och hans sambo funderade på var de skulle vilja bo hade de en lång önskelista. Drömlägenh­eten skulle vara ljus, ha öppen spis eller liknande värmekälla, balkong, walk in closet … De ville gärna bo högst upp eftersom de gjort det förut och gillade ljuset som kommer av att inte ha någon ovanpå. Drömmen var en takvåning.

– Jag började fundera på om jag led av megalomani, säger Ola och skrattar. Vi hade en orealistis­k kravlista som jag förstod att vi var tvungna att rucka på.

Så såg de en lägenhet på Hemnet. En omgjord vind med välbevarad­e originalde­taljer. Den hade legat ute i 2–3 månader så paret tänkte att den förmodlige­n redan var såld. Men när de kontaktade mäklaren fick de en tid för visning.

HADE ALLT

– Visningen var en torsdagskv­äll i februari. Det var mörkt och kallt och mitt i vintern. Och när vi kom upp i lägenheten slogs vi av hur ljust det var! Och så högt i tak. Det var nästan som när man var barn och kom in i en kyrka. Den känslan.

Det var kärlek vid första ögonkastet. Paret la ett bud under acceptpris och fick köpa.

– Vi slog till! Först när vi kom hem igen började vi prata: Hör vi bilarna? Det är ändå en stor gata utanför sov- och vardagsrum. Vi hade inte ens tänkt på det i vår eufori över att ha hittat en lägenhet som hade allt.

Men gatan till trots är lägenheten tyst och det är svårt att förstå att man befinner sig mitt i huvudstade­ns sus och brus.

Vi älskar luften och rymden i lägenheten

möbler.” och vill inte ha för mycket

REDO FÖR INFLYTT

Det första de gjorde efter att ha skrivit kontraktet var att beställa en soffa. En stor. Sedan började de fundera på hur det såg ut i vardagsrum­met egentligen, skulle den få plats? Och skulle den komma upp? Hissen är liten och sista trappan upp till lägenheten är smal.

– Soffan kom dagen efter vi flyttade in och det var med två centimeter­s marginal vi fick upp den. Dock fick vi släpa den i trappan, för hissen var för liten.

Den tidigare ägaren av lägenheten hade liknande smak som Ola och hans sambo, så det enda de behövde göra när de flyttade in var att spackla en vägg som förut täckts av en bokhylla från golv till tak, dra om el till taklamporn­a, och så flyttade de på kyl och frys.

– Kylen stod lös mitt i rummet, bredvid trappan, och hon hade städskåpet där kylskåpet står nu. Vi var inte överförtju­sta i att ha klorinflas­kan bredvid stekpannan, så det ändrade vi på.

 ??  ?? Det ljusa köket är platsbyggt och bardelen rymmer massor med förvaring. Kylskåpet kommer från Smeg.
Det ljusa köket är platsbyggt och bardelen rymmer massor med förvaring. Kylskåpet kommer från Smeg.
 ??  ?? Soffan från Hay är klädd i ett petrolfärg­at prydnadsku­ddstyg. Kudden med knapp kommer också från Hay, den vita kudden är från Lidby living, de övriga kuddarna och pläden är från Ceannis. Taklampan är Tom Dixons Copper shade. Soffbordet och mattan är...
Soffan från Hay är klädd i ett petrolfärg­at prydnadsku­ddstyg. Kudden med knapp kommer också från Hay, den vita kudden är från Lidby living, de övriga kuddarna och pläden är från Ceannis. Taklampan är Tom Dixons Copper shade. Soffbordet och mattan är...
 ??  ?? 50
38
50 38
 ??  ?? 10
10
 ??  ?? HÖGER Naturens nyanser passar bra in i hemmets färgskala. Skålen kommer från Åhléns.
HÖGER Naturens nyanser passar bra in i hemmets färgskala. Skålen kommer från Åhléns.
 ??  ?? OVAN De läckra barstolarn­a kommer från Livingstor­e.
OVAN De läckra barstolarn­a kommer från Livingstor­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden