Hem Ljuva Hem

Ordning och reda i tvättstuga­n

Familjen Faresjös tvättstuga har förvandlat­s från slitet 1970-tal till nytt och modernt. Med glada färger, bra förvaring och tekniska finesser har tvättandet blivit både trevligare och smidigare.

- Text JOAKIM LÖWING foto PETER ERICSSON Styling KARIN ÅGREN

Maria växte upp i huset som hennes pappa både ritade och var med och byggde under slutet av 1960-talet. Hon flyttade därifrån som vuxen, bodde 15 år i Linköping – och trodde inte att hon skulle återvända till sitt föräldrahe­m i Jönköping mer än på besök.

Men när hennes mamma och pappa skulle sälja villan, dök den oväntade frågan plötsligt upp.

– Jag funderade på om det skulle kännas som att flytta hem igen. Samtidigt är läget fantastisk­t med underbar utsikt över Vättern, och genom att helrenover­a kunde vi göra det till vårt eget hem, berättar hon.

Inte mycket var gjort på senare tid och huset behövde uppdateras.

– Det var välbevarat, men mest i 1970-talsstil så vi anlitade hantverkar­e för att göra om i stort sett allt. Bland annat byttes golv och tapeter, köket helrenover­ades liksom husets alla badrum och tvättstuga­n. Det drogs nytt avlopp och nya elledninga­r. Huset fick ny fasad och dränerades. Dessutom gjorde vi om i trädgården. Att bygga själva var aldrig aktuellt.

– Maria klarar visserlige­n lättare renovering­ar, men själv är jag inte precis den händiga typen. Då är jag bättre på att laga mat, säger Jonas.

– Ja, i köket är du duktig. Fast här i tvättstuga­n sätter du ju inte foten så ofta, kontrar Maria med ett skratt.

Det är frun och mamman i tvåbarnsfa­miljen som ligger bakom mycket av utse- endet i just tvättstuga­n. Från ett slitet betonggolv, ljusgult och ljusblått på väggarna – till svart klinker, vitmålade väggar och vitt kakel.

Pricken över i är de röda skåpen och alla detaljer i samma kulör.

– Det är tråkigt att bara se vitt, grått och svart. Alla mår bra av glada färger och vi har olika färg i varje rum, berättar makarna.

Tvättnedka­stet från deras och barnens sovrum på övervåning­en fanns sedan tidigare, konstruera­t av Marias pappa.

– Det är väldigt smidigt och används hela tiden. Plaggen hamnar i en låda och sorteras sedan till respektive tvättkorg, berättar Maria.

 ??  ?? Grå klinker från Ekholms färg i Jönköping, skåp och bänkskiva från Ikea. Hyllsystem från Elfa. Blommor från Pomona blomsterha­ndel i Jönköping. Korg från Tyghuset i Taberg med handdukar från Ikea.
Grå klinker från Ekholms färg i Jönköping, skåp och bänkskiva från Ikea. Hyllsystem från Elfa. Blommor från Pomona blomsterha­ndel i Jönköping. Korg från Tyghuset i Taberg med handdukar från Ikea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden