Hem Ljuva Hem

HILDUR TIPSAR:

Vill du skapa ett rum i rummet eller vill du kunna dölja delar av ett rum vid vissa tillfällen? Då kan en vikvägg vara lösningen. Väggen är lätt att ställa undan när den inte behövs och kan snabbt förnyas när du vill ha förändring.

- Text och foto HILDUR BLAD

Vikvägg med flera funktioner

En vikvägg tillverkar du snabbt med hjälp av 16 mm spånskivor, gångjärn och lite färg eller tapet. Du väljer höjd, bredd och antal sektioner beroende på hur vikväggen ska användas. Standardst­orlek för spånskivor är vanligtvis 120 cm (bredd) x 250 cm (höjd). För att få så lite spill som möjligt är det bra att ha koll på skivornas standardst­orlekar och utgå från dem om det är möjligt. Ofta brukar det lokala byggvaruhu­set eller brädgården kunna hjälpa till med sågningen för en billig peng.

SKAPA ETT EGET UTTRYCK

Välj antal sektioner utifrån hur vikväggen ska användas. I efterhand är det lätt att ta bort eller tillföra sektioner allt eftersom behoven förändras.

När storleken på vikväggen är bestämd är det dags att skapa ett eget uttryck. Ska den smälta in i rummet eller ska den sticka ut? Det finns som vanligt nästan inga begränsnin­gar för vad du kan hitta på. Framsida och baksida i olika kulörer eller mönster? Tapetsera eller måla? Valet är ditt!

Det finns ett flertal olika gångjärn att välja bland, är du osäker på vad som blir bäst är det bara att fråga personalen där du köper din spånskiva vad de rekommende­rar. Storleken på gångjärnen avgör dessutom antalet gångjärn du behöver skruva fast utmed långsidorn­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden