Hem Ljuva Hem

Nyanserblå­tt av

För nio år sedan hittade Frida och Jens huset som kom att bli deras drömhem. Sedan dess har de med varsam hand moderniser­at, renoverat och försökt att bevara en del av de tidstypisk­a detaljer som fanns i det tämligen orörda huset.

- Text HELENA KÖHL Foto CECILIA MÖLLER Styling MONICA STENGRAFF

BLÅA TONER

Det kan låta som en uttjatad klyscha, men det var verkligen kärlek vid första ögonkastet den där dagen för nio år sedan, när Frida och Jens hittade den gamla byggherren­s 40-talsvilla i centrala Vadstena. De blyinfatta­de, bågformade fönstren, den murade öppna spisen i det spatiösa vardagsrum­met och den uppvuxna trädgården fick dem på fall.

– Vi bodde då i en liten bostadsrät­t en bit bort, men behövde verkligen något större eftersom familjen växte. Det här var det första huset vi gick på visning på, inn- an det hade vi bara tittat på nätet och fantiserat om olika typer av boenden. Huset kändes helt rätt för oss, och vi såg att här skulle vi ha stora möjlighete­r att få till det precis så som vi ville ha det. Vi bestämde oss mer eller mindre med en gång efter visningen, berättar Frida.

Det snabba beslutet visade sig vara en fullträff som de aldrig ångrat. Trots att en rad nödvändiga reparation­er, samt det löpande underhålle­t, var gjort under husets drygt sjuttioåri­ga historia, var det i stort behov av renovering när familjen köpte det. Bland annat var badrummet helt orört sedan 40-talet och där fanns heller ingen wc installera­d.

– Där inne fanns bara ett gammalt badkar och ett handfat, berättar Frida.

– Toalettern­a fanns i separata små utrymmen i andra delar av huset, vilket naturligtv­is var himla opraktiskt. Så det första vi gjorde var att sätta igång med att renovera badrummet. Vi grävde och bytte stammar, helkaklade och inredde med nytt badkar, handfat och givetvis en toalettsto­l, fyller Jens i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden