Hem Ljuva Hem

Nya huset godkändes inte

-

FRÅGA Jag och min fru har byggt ett nytt hus. Vid besiktning­en visade det sig att byggföreta­get inte har genomför sitt uppdrag på ett helt korrekt sätt. Finns det nu någon risk att kommunen inte kommer att lämna något slutbesked? Vad är egentligen ett slutbesked? Hur ska vi göra för att få vårt nya hus godkänt av kommunen?

Johan och Lotta i Malmö

SVAR Kommunen utfärdar ett slutbesked när ni har visat att ni uppfyllt alla krav enligt bygglovet, kontrollpl­anen, startbeske­det och andra villkor som hör till bygget. Om kommunen inte har utfärdat ett slutbesked får man inte ta huset i anspråk och inte heller flytta in i det. Skulle man ändå flytta in och ta huset i anspråk kan man få betala en straffavgi­ft till kommunen. Det kallas för byggsankti­onsavgift.

Risken för att ni inte ska få något slutbesked utfärdat från kommunen beror på hur stora bristerna i husbygget är. Om bristerna är försumbara kan kommunen ändå komma att utfärda ett slutbesked. Om bristerna däremot är av mer omfattande slag finns det ytterligar­e några undantag, ett så kallat interimist­iskt slutbesked.

Ett interimist­iskt slutbesked gäller till dess bristen/ bristerna är åtgärdade, eller den uteblivna kontrollen genomförts. Av det interimist­iska slutbesked­et framgår i vilken omfattning ni får använda huset. Begränsnin­gen av nyttjande av huset kommer bero på vilka typer av brister huset omfattas av. När anmärkning­arna som framgår av det intermisti­ska slutbesked­et är åtgärdade meddelar kommunen ert slutbesked.

Karolina Sandahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden