Hem Ljuva Hem

Bygg om tvåan till en trea

-

FRÅGA Vi har precis köpt en lägenhet som vi funderar på att göra om till en trea. Tror du att det går att bygga ett litet rum där köket är nu och sedan ha ett kök/vardagsrum som ett L?

Eller finns det något annat sätt att göra om? Det extra rummet ska fungera som arbetsrum och på sikt barnrum.

Viktor

SVAR Här kommer ett förslag för er nya lägenhet. Jag tror att det är möjligt att uppfylla era önskemål.

I förslaget har jag utgått från några käpphästar som vi på kontoret brukar hålla oss till när vi planerar bostäder, som till exempel siktlinjer och rundgångsm­öjligheter. Dessutom är all förvaring platsbyggd istället för fristående garderober som jag tycker är lite av en styggelse.

I det här förslaget är köket i nära anslutning till de sociala utrymmena samtidigt som det är avskilt. Jag tror inte riktigt på den helt öppna planlösnin­gen med köket direkt i vardagsrum­met.

En annan sak som jag upptäckte när jag började rita upp underlaget utifrån mäklarritn­ingen var hur fel den var, faktiskt direkt missledand­e. Jag vet inte vad detta slarv beror på men jag uppmanar alla att vara försiktiga om ni utgår från mäklarnas planskisse­r. Jag tog istället fram ritningar från Stadsbyggn­adskontore­t på er lägenhet. Om man bor i Stockholm är det bara att gå in på Stockholm.se och logga in på bygg- och plantjänst­en med hjälp av sitt bank-id. Genom att söka efter en adress eller fastighets­beteckning kan man få fram ritningar på det objekt man söker efter. Detta ser lite olika ut från kommun till kommun, men tror att fler har digitalise­rat större delen av sina arkiv och gjort det tillgängli­gt på detta sätt vilket jag tycker är toppen. Lycka till med er nya lägenhet!

Daniel Widman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden