Hem Ljuva Hem

Ersättning vid radon

-

FRÅGA Vi är på väg att köpa en villa i Stockholms­området och har varit på flera visningar där vi har försökt undersöka så mycket som möjligt. Mäklaren har också gett oss ett besiktning­sprotokoll med en mängd informatio­n kring huset. Samtidigt har vi hört att det har varit en del problem med radon i hus i närheten och undrar därför vad som gäller om vi köper huset. Av besiktning­sprotokoll­et framgår bara att det inte har gjorts någon radonmätni­ng. En radonmätni­ng ska ju göras under en längre period och det hinns inte med om vi ska köpa huset. Kan vi kräva ersättning senare om det visar sig att det finns radon?

Undrande husköpare

SVAR När man står inför ett fastighets­köp är det en mängd frågor som uppkommer kring det aktuella huset och dess eventuella brister. Köparens undersökni­ngsplikt är också långtgåend­e och får nog sägas ligga utöver vad en normal människa bär med sig ifråga om sakkunskap­er kring byggnadste­kniska frågor. Jag brukar därför alltid råda köparen att anlita en egen besiktning­sman.

I fråga om radonhalte­n i ett hus omfattas detta av köparens undersökni­ngsplikt. Nu framgår det att mätning inte är gjord och därmed bör en mätning göras för att se om halterna ligger inom rekommende­rade gränser, viss radonhalt finns i princip i alla hus. Vad ni kan göra är att förhandla om ett förbehåll i köpekontra­ktet så att den eventuella radonsaner­ingen bekostas av säljaren. I annat fall kommer ni att få stå för kostnaden.

Karolina Sandahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden