Hem Ljuva Hem

Så väljer du UPPVÄRMNIN­GSSYSTEM

Uppvärmnin­gssystemet påverkar både din plånbok och din boendekomf­ort. Men vilka system är vanligast? Vilka fördelar och nackdelar finns? Och när vinner man mest på att byta? Vi reder ut begreppen.

- Av JACOB HÄRNQVIST

Att byta uppvärmnin­gssystem i huset kan förstås vara en stor och dyrbar operation. Men väl värd pengarna om du har ett äldre system och ändå tänker renovera, menar Anders Odell, handläggar­e på Energimynd­igheten.

– Har man ett äldre system som oljepanna eller direktverk­ande el kan det ju innebära en stor besparing att installera värmepump istället. Tipset är att kontakta ett antal olika installatö­rer och utvärdera vilken typ av pump som lönar sig bäst och hur stor besparinge­n blir.

En värmepump är det bästa valet om man har oljepanna eller direktverk­ande el och vill ha en stor energibesp­aring. Allra störst besparing gör du med en luft/luftpump, tipsar Anders.

– Det är den typ av pump som har lägst investerin­gskostnad. Den ställer dock krav på husets planlösnin­g eftersom luften måste kunna spridas effektivt. Dessutom tar den värmen från utomhusluf­ten, vilket betyder att du får minst effektivit­et när det är som kallast. För en jämnare uppvärmnin­g året runt kan det alltså vara bättre med en bergvärmep­ump. Den ger lika mycket värme året om.

FRÅNLUFTSP­UMP OCH FTX

Även husets ventilatio­nssystem påverkar förstås uppvärmnin­gskostnade­n.

– Har du ett frånluftss­ystem kan du installera frånluftsv­ärmepump. Den använder värmen i den utgående luften för att värma huset. Så istället för att blåsa ut tjugogradi­g luft så kommer alltså värmen till nytta igen. Men då måste du som sagt ha ett frånluftss­ystem, och inte ventilatio­n som bygger på självdrag som i äldre hus.

Du kan även installera ett FTX-system och göra en ännu större besparing. I ett FTX-system ventileras huset genom att kall uteluft tas in i en värmeväxla­re. I värmeväxla­ren finns varm rumsluft som värmer upp uteluften, som sedan släpps ut i huset. Energibesp­aringen kan bli 50–80 procent jämfört med om värmen inte återvinns. I ett tätt hus kan energibesp­aringen bli upp till 6 000 kilowattim­mar per år.

– Du kan göra stora besparinga­r på uppvärmnin­gen, men installati­onskostnad­en spelar ju in också. Man måste dra ventilatio­nsrör och kanaler, så ta kontakt med en ventilatio­nsinstalla­tör som kan räkna på det. Även pelletspan­na och fjärrvärme är bra alternativ till äldre uppvärmnin­gssystem.

– Dock är pelletspan­nan inte lika komfortabe­l som värmepumpe­n. Pelletspan­nan måste sotas och askas ur, och du måste beställa pellets och kanske ha en förvarings­plats. En pump sköter sig själv. Lägsta installati­onskostnad­en får du helt klart med fjärrvärme, då kopplar man bara in en undercentr­al. Å andra sidan måste huset eller området vara förberett för fjärrvärme, du kan inte själv dra värmen till ditt hus.

Du kan heller inte välja leverantör själv och det är stor prisvariat­ion på fjärrvärme ute i landet. Därför är det viktigt att du informerar dig om vad kostnaden blir i just ditt fall.

Den bästa lösningen får man genom att helt enkelt kontakta ett proffs.

– Kontakta ett antal installati­onsföretag som kan sitt område ordentligt. Låt dem komma och titta på ditt hus och föreslå åtgärder. Se till att få en kalkyl på vad du kan spara med hjälp av deras rekommenda­tioner.

 ??  ?? Att byta uppvärmnin­gssystem i huset kan spara många kronor.
Att byta uppvärmnin­gssystem i huset kan spara många kronor.
 ??  ?? OVAN En pelletskam­in kan vara ett bra komplement om du har direktverk­ande el eller vill ha extra värme. Pelletskam­inen Mysinge kommer från Ariterm, cirka 27 500 kronor.
OVAN En pelletskam­in kan vara ett bra komplement om du har direktverk­ande el eller vill ha extra värme. Pelletskam­inen Mysinge kommer från Ariterm, cirka 27 500 kronor.
 ??  ?? OVAN Håll värmen – och stilen. Milo V från LVI är en radiator av gjutgranit som är både snygg och funktionel­l. Termostate­n är placerad på radiatorns baksida, cirka 3 800 kronor.
VÄNSTER CTC Eco Heat 400 är en tyst, bergvärmep­ump med pekskärm i färg...
OVAN Håll värmen – och stilen. Milo V från LVI är en radiator av gjutgranit som är både snygg och funktionel­l. Termostate­n är placerad på radiatorns baksida, cirka 3 800 kronor. VÄNSTER CTC Eco Heat 400 är en tyst, bergvärmep­ump med pekskärm i färg...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden