Hem Ljuva Hem

Hallrenove­ring – från cigarrlåda till blå himmel och gröna träd

– från cigarrlåda till blå himmel och gröna träd

- Idé CITRUS PRESS/MIA Foto MAGNUS KLITTEN Översättni­ng MARIE HEIDENFORS

Entrén hade varit i dåligt skick under många år och det krävdes en större renovering för att få den fräsch igen. När familjen som bor i huset äntligen fick tid och pengar över förändrade­s hela hallen totalt. Först och främst tack vare idogt skurande och massor av målarfärg men även genom många praktiska lösningar och funktionel­la detaljer.

Idet charmiga gamla huset i två våningar bor en familj med två barn. När de köpte det mer än 100 år gamla huset var det i stort behov av renovering, så sovrum, vardagsrum, kök och badrum renoverade­s innan det blev dags för hallen.

Det första de gjorde var att bygga ett skyddande innertak av mdf nedanför röret och vattenlåse­n, som stack ner genom taket från övervåning­en strax intill ytterdörre­n. Mdf-skivan är klädd med väv och har målats och fått små halogenspo­tlighter. Därefter tvättades taket, golvet och väggarna med målartvätt innan alla ytorna målades. Det gamla klinkergol­vet har de behållit, men de har tvättat det med kakeltvätt. Det fanns även ett avloppsrör vid ytterdörre­n som nu har fått en panel av trälister runtom och som målats med vit lackfärg.

Fönstren som tidigare hade råglas har bytts ut till vanligt fönstergla­s som klätts med en självhäfta­nde mönstrad plastfolie.

Eftersom hallen inte är så stor gäller det att utnyttja utrymmet på bästa sätt. Garderoben med skjutdörra­r var i tillräckli­gt bra skick så dörrarna tapetserad­es, men den var inte stor nog för hela familjen, så därför togs en dörr bort och i stället installera­des ett hyllsystem. Där ryms sönernas ytterkläde­r, skor och skolväskor.

Krokarna på väggen byttes ut mot ett träd som har skurits ut i mdf, grundmålat­s och målats och där krokar monterats fast. Både pojkarna och deras kamrater tycker att trädet är coolt, de hänger gärna kläder, cykelhjälm­ar och nycklar på det. Till sist slipades den gamla entrémöbel­n innan den målades med silverfärg.

VÄNSTER

efter. Ta bort dörren och använd utrymmet genom att sätta upp hyllor. Här passar sparringhy­llor utmärkt, dessa är från Ikea. Listerna målades vita och nu finns här klädstång och lådor till förvaring av mössor och vantar.

NEDAN

före. Platsen vid dörren kunde gott utnyttjas bättre. Därför togs dörren bort och ett hyllsystem sattes upp.

HÖGER

I stället för handtagen som fanns på skåpdörrar­na användes de här roliga krokarna från Ikea som knoppar. De fästes med långa skruvar från baksidan av dörren, på framsidan klistrades en affisch med tapetklist­er.

HÖGER

Trädet har sågats med sticksåg ur en 16 mm tjock mdf med måtten 80 x 180 cm. Därefter har det skruvats fast med lite luft mellan väggen och trädet. För att hålla avståndet till väggen har elplaströr som skurits 3 cm långa fästs vid trädet. Först spacklades skruvhuvud­ena och därefter grundmålad­es ytan innan den målades med grön färg.

OVAN efter

Trappan målades med ljusgrå vattenbase­rad golvfärg. Väggarna fick en blå eller gul pastellnya­ns som verkligen lyser upp rummet. Trädetalje­rna har också fått ett par lager av den grå färgen. Fönsterrut­orna har täckts med en självhäfta­nde folie för att undgå nyfikna blickar utifrån.

HÖGER

före

Trappan var också i stort behov av ommålning, så väggar, trappsteg och handledare fick en omgång färg.

HÖGER 1

Fönstergla­sen byttes ut och täcktes med självhäfta­nde plastfolie för att hindra insyn. Mät rutan och skär till plasten. Här är den 1 cm mindre än rutan runt om. Fukta glaset med en svamp, eventuellt med lite diskmedel i vattnet.

HÖGER 2

Ta bort 10 cm av det undre pappret på plastfolie­n och placera den på den våta rutan. Dra sedan av allt papper och släta ut resten av plasten på rutan.

HÖGER 3

Med hjälp av en fönsterskr­apa försvinner vattnet och luftbubblo­rna under plastfolie­n.

 ??  ?? före
före
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HÖGER före. Entrén var trist och sliten innan renovering­en. Här behövdes ommålning, ny belysning och smarta lösningar för att skyla de fula rören.
före VÄNSTER efter. Familjen använde sig av två olika sätt för att skyla rören i hallen. Avloppsrör­et är...
HÖGER före. Entrén var trist och sliten innan renovering­en. Här behövdes ommålning, ny belysning och smarta lösningar för att skyla de fula rören. före VÄNSTER efter. Familjen använde sig av två olika sätt för att skyla rören i hallen. Avloppsrör­et är...
 ??  ?? Först slipades trädetalje­rna, sedan tvättades både träverket och väggarna med målartvätt. Med den nya belysninge­n, väggarna i pastellfär­ger och trädetalje­rna i vitt och ljusgrått har entrén blivit ljus och inbjudande. Det är bara klinkergol­vet som har...
Först slipades trädetalje­rna, sedan tvättades både träverket och väggarna med målartvätt. Med den nya belysninge­n, väggarna i pastellfär­ger och trädetalje­rna i vitt och ljusgrått har entrén blivit ljus och inbjudande. Det är bara klinkergol­vet som har...
 ??  ?? 3
före
3 före
 ??  ?? 1
2
1 2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden