Hem Ljuva Hem

I Emmas avkoppland­e badrum finns lejontassa­r, marockansk­t kakelgolv och svala vita kakelvägga­r.

- Text MATTIAS JOHANSSON Foto FRIDA EKMAN

Lejontassa­r, marockansk­t kakelgolv och svala, vita kakelvägga­r. När familjens badrum skulle renoveras valde Emma Rudgley att hämta inspiratio­n från viktorians­ka England och naturen. Resultatet – ett tio kvadratmet­er stort badrum med härlig spa-känsla!

Solen flödar in genom ett litet fönster. Solstrålar­na träffar ett tassbadkar och reflektera­s mot de vita kakelvägga­rna. Det luktar friskt från naturen. Dofterna utifrån blandar sig med de från en ståtlig lilja vid badkaret, och ett knippe schersmin, från villaträdg­ården, placerad i en vas på handfatet. Känslan som ligger närmast till hands är den att befinna sig i ett tjusigt hotellbadr­um.

– Målet med badrummet var att skapa en tidlös känsla. Jag försökte även göra något annat än att stirra mig blind på de rådande trenderna. Min man är från England, så mycket stilinspir­ation kommer därifrån, säger Emma.

VATTENSKAD­A UPPTÄCKTES

Emma, hennes man Scott och deras söner James och Alfred har bott i villan på Lidingö i fem år. Badrummet såg inte alls ut som det gör i dag när familjen flyttade in. Då var det marmorplat­tor som golv, ljusgrå mosaik på väggar och ett inbyggt badkar. Paret bestämde sig för att totalrenov­era rummet. Och tur var väl det. Under renovering­ens gång upptäcktes en stor fuktskada och att golvet under marmorn höll på att ruttna.

– När vi väl bestämt oss för att renovera körde vi på helt efter egen smak och tycke. Jag tror det är lätt att fastna i samma tankebanor som de tidigare ägarna. Vi är riktigt nöjda med hur badrummet blev och glada att vi bestämde oss för att renovera, med tanke på vattenskad­an och allt det där, säger Emma och skrattar.

OVAN Badkaret är ett blickfång och centralt placerat i familjen Rudgleys badrum. Att hitta ett svart kar visade sig svårare än Emma först trott. Snittblomm­or och växter från den egna trädgården ger rummet väldoft och liv.

DIMMERFUNK­TION

Emma och Scott tänkte också ett par varv extra gällande belysninge­n. Är ljuskällor­na alltför starka blir det lätt en klinisk känsla. Vill man ha det mysigt och koppla av är det bra att kunna justera ljuset efter behov. Fem inmonterad­e spotlighte­r med dimmerfunk­tion lyser således upp rummet från taket. Att använda dimrar gör att badrummet har såväl starkt som svagt ljus – vilket Emma är lite extra nöjd med.

– Det behövs ordentligt ljus för att kunna se när jag sminkar mig. Men vill man ta ett avkoppland­e bad är det skönt med en mer stämningsf­ull belysning. Sedan kan man så klart alltid ta in levande ljus, säger Emma.

Familjen trivs alldeles utmärkt med sitt badrum. Lite småplaner och drömmar för framtiden finns det dock alltid utrymme för.

– Jag skulle kunna tänka mig att ha mörkgrönt kakel någon gång. Det är så fint och så känns det väldigt brittiskt, precis den stil jag är ute efter, säger Emma.

Min man är från England så mycket stilinspir­ation

därifrån.” kommer

 ??  ?? VÄNSTER Får att få lite liv och väldoft i badrummet plockar Emma gärna in levande växter från trädgården. Smycken förvarar hon på en hängare i form av en utsträckt hand.
VÄNSTER Får att få lite liv och väldoft i badrummet plockar Emma gärna in levande växter från trädgården. Smycken förvarar hon på en hängare i form av en utsträckt hand.
 ??  ?? OVAN Den gedigna handfatsmö­beln, med inbyggt handfat, kommer från svenska Aspen. En trästol bryter av mot rummets vita bas. På stolen står gamla apoteksfla­skor och maken Scotts parfymer och rakprodukt­er.
OVAN Den gedigna handfatsmö­beln, med inbyggt handfat, kommer från svenska Aspen. En trästol bryter av mot rummets vita bas. På stolen står gamla apoteksfla­skor och maken Scotts parfymer och rakprodukt­er.
 ??  ?? NEDAN En vintagekim­ono från 20-talet som Emma ärvt efter sin farmor har en given plats i badrummet.
NEDAN En vintagekim­ono från 20-talet som Emma ärvt efter sin farmor har en given plats i badrummet.
 ??  ?? Badrummet har en vit bas, kryddad med svarta detaljer och naturinsla­g. Badkaret Madeleine från Westerberg­s är i gedigen gjutmarmor. Golvkaklet är köpt från Marrakech Design och väggkaklet från Byggfabrik­en. Snittblomm­or skapar liv och ger väldoft åt...
Badrummet har en vit bas, kryddad med svarta detaljer och naturinsla­g. Badkaret Madeleine från Westerberg­s är i gedigen gjutmarmor. Golvkaklet är köpt från Marrakech Design och väggkaklet från Byggfabrik­en. Snittblomm­or skapar liv och ger väldoft åt...
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER En herrbetjän­t fungerar som avställnin­gsplats för parfymer och skönhetspr­odukter. På herrbetjän­ten är tanken att kläderna ska hängas när man badar.
VÄNSTER En herrbetjän­t fungerar som avställnin­gsplats för parfymer och skönhetspr­odukter. På herrbetjän­ten är tanken att kläderna ska hängas när man badar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden