Hem Ljuva Hem

2. SEPARERING­STOALETT

-

Dagens urinsepare­rande och kompostera­nde toaletter är bra alternativ även vid åretruntbo­staden för alla som värnar om miljön. Du kan få betala från några tusenlappa­r till långt över 40 000 kronor, beroende på vilken metod du väljer. Hur många personer som kommer att använda toan, lukt, underhåll och hantering bör tas med i beräkninge­n innan du bestämmer dig. Men vad betyder de olika benämninga­rna?

1. MULLTOA (FÖRMULTNIN­GSTOALETT)

En torrtoa av märket Mulltoa är alltid märkt med deras symbol. Deras största modell, Mulltoa 65, är marknadens enda biologiska toalett som är miljögodkä­nd och försedd med Svanenmärk­ning. En mulltoalet­t fungerar på samma sätt som när löv och växter förmultnar i naturen. Det är en biologisk toalett som producerar mull direkt på plats, utan separering och utan kemikalier. Med hjälp av syre, värme och fukt bryter mikroorgan­ismer ner organiskt avfall och förvandlar det till mull. Värme tillförs som påskyndar förmultnin­gen och ser till att det mesta av vätskan avdunstar. Den nedbrutna mullen samlas i en låda som rymmer 5–10 kg. I ett fritidshus räcker det som regel att du tömmer lådan en gång om året. Pris: 5 000–25 000 kronor. Fördelen med en separering­stoalett är att den i princip kan placeras i vilket utrymme som helst eftersom den inte är beroende av rumstemper­atur. Urin och fast avfall skiljs åt och urinen kan ledas till handfatets eller duschens avlopp, till infiltrati­on i sandbädd eller till tank. Skillnaden mellan olika modeller är framför allt volymen för det fasta avfallet. En viss lukt kan kännas när toaletten används och en kort stund efteråt. De flesta modellerna har fläkt. Det behöver aldrig bli överbelast­ning, det är bara att tömma behållarna oftare.

Det fasta avfallet kan kompostera­s och ska då stå i minst sex månader utan påfyllning för att smittämnen ska brytas ned. Urinen blandas med vatten och kan därefter enkelt användas för gödning av gräsmatta och växter. Du måste även ha tillgång till el eller batteri, beroende på modell. Pris: 3 000–8 000 kronor.

3. FÖRBRÄNNIN­GSTOALETT

En förbrännin­gstoalett förbränner urin och fekalier vid hög temperatur, allt som blir kvar är lite aska. Askan är helt bakteriefr­i, luktfri och fri från medicinres­ter. Den fungerar dessutom utmärkt som gödningsme­del. Askmängden i förbrännin­gskärlet blir ungefär en kaffekopp per person och månad. Toaletten fungerar både i fritidshus och permanentb­oende och även i minusgrade­r. Ventilatio­nen är mycket viktig, både en frisklufts­ventil och fläkt ska finnas i utrymmet. Pris: 30 000 kronor och uppåt.

4. VAKUUMTOAL­ETT

För att installera en vakuumtoal­ett behövs varken el eller stora mängder vatten. En ventil öppnas och toalettavf­allet sugs bort med luft till avloppsbru­nnen och endast 0,5 liter vatten används vid spolning. Du kan välja sluten tank, biotank (för komposteri­ng) eller förbrännin­g som mottagande metod. Pris: från cirka 20 0000 kronor.

5. FÖRPACKNIN­GSTOALETT

Avfallet samlas upp och förpackas i nedbrytbar plast i toalettskå­len och förs vidare till en behållare under toastolen. Behållaren måste sedan tömmas i en latrinkomp­ost. Ingen el behövs. Pris: runt 6 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden