Hem Ljuva Hem

TITTA UPPÅT

-

Med lite planering kan trädgården ge plats för många intressen och behov. Oavsett om den är liten eller stor blir trädgården mer användbar när ytan delas upp efter olika funktioner som odling, aktivitet, avkoppling och umgänge. Ofta blir den också mer trivsam eftersom de inramade rummen blir mer ombonade och omslutna än öppna ytor.

RAMA IN MED GRÖNT

Buskar och häckar delar av och markerar trädgården­s rum på ett mjukt och organiskt sätt. Valmöjligh­eterna är många, det finns buskar med bladverk i olika gröna nyanser, röda, matta, blanka, de som blommar eller ger bär och de som är gröna hela vintern.

Vill du bara göra en försiktig markering är en enkel lösning att plantera perenner med lite höjd eller att låta klätterväx­ter som klematis, klätterros­or eller snabbväx- ande rosenbönor slingra sig längs en spaljé eller ett plank. Med en pergola kan du skapa en trivsam vrå med både tak och väggar av klätterväx­ter. Staket och murar är andra sätt att dela av trädgården på. Såväl häckar och buskar som plank och murar ger även skydd från insyn, ljud och vind. Träd ger skugga, lugn och ro och en sittgrupp i närheten av ett träd blir ofta en uppskattad plats. Nya träd kan placeras just där du vill ha dem och du kan välja de sorter du vill ha. Däremot tar det lång tid för dem att växa upp. Köper du nya träd kan det vara bra att veta hur fort de växer, hur tätt bladverket blir och hur skuggorna faller där du tänkt plantera dem. Har du uppvuxna träd i din trädgård har du en riktigt bra start, eftersom de ger karaktär och en känsla av historia.

 ??  ?? OVAN I en pergola med slingrande växter kan du skapa rum för vila eller umgänge.
OVAN I en pergola med slingrande växter kan du skapa rum för vila eller umgänge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden