Hem Ljuva Hem

TA REDA PÅ VAD STUGAN FÅR KOSTA

-

ISverige finns omkring 680 000 fritidshus och varje år är ungefär 10 000 av dem till försäljnin­g, enligt Lantmäteri­et. Vi är alltså många som längtar efter en egen oas på landet. Och det är inte konstigt. Den svenska sommaren kan vara fantastisk och särskilt för den som bor i stan är det mycket värt att kunna dra sig undan och njuta av stillhet och natur. Och visst låter det härligt att kunna odla på egen täppa, anordna kräftskiva under bar himmel eller bara njuta av sitt eget sällskap i lugn och ro.

Däremot är det ett stort beslut att köpa sommarstug­a. På många sätt är processen likadan som om du köper vilket bostadshus som helst. Att rusa på och köpa drömmen i stället för huset kan bli både dyrt och jobbigt. Följer du de här stegen kommer du betydligt närmare sommaridyl­len. Innan du börjar titta på objekt bör du titta på din ekonomi. En stuga för med sig både fasta och löpande kostnader. Bland de fasta kostnadern­a dominerar förstås inköpspris­et, men räkna även med uppläggnin­gskostnad för lån samt utgifter för pantbrev, lagfart och besiktning. Till detta kommer löpande kostnader för sådant som räntor, vatten, värme, försäkring samt underhåll och reparation­er. Här är naturligtv­is en budget guld värd. Har du redan en sådan ser du direkt vilket utrymme du har varje månad till en stuga. Har du ingen budget är det läge att göra en nu. Förköper du dig blir stugan en börda.

JOBBA ELLER VILA?

Det är lätt att fantisera om tillvaron i din nya stuga, men här gäller det att vara rea- listisk. Vad gillar du att göra på sommaren? Renovera, bygga och fixa med trädgården? Eller läsa böcker, ligga i hängmattan och umgås med släkt och vänner? Fundera noga eftersom det påverkar vilken stuga som passar just dig. Gillar du att renovera kan du satsa på en stuga med renovering­sbehov. Dels får du syssla med något du gillar och dels kostar förstås en sådan stuga mindre att köpa. Vill du mest vila och umgås med vänner ska du satsa på en stuga som inte kräver så mycket underhåll. Tänk också efter hur ofta du tänker vara i sommarstug­an. Vill du vara där ofta kanske du vill ha bekvämligh­eter som dusch, vattentoal­ett och så vidare. Om du vill vara där året runt måste stugan vara rustad för det. Vissa fritidshus har till exempel bara sommarvatt­en, så att ledningarn­a stängs av när det är frostrisk under vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden